De website www.zeeland.nl gebruikt cookies om statistieken te verzamelen.
Lees de toelichting als u meer wilt weten over het gebruik van cookies op deze website.
IK GEEF HIERVOOR TOESTEMMING

U bent hier

Nieuws

Zeeland krijgt Monument voor de Verdronken Dorpen (08-07-2009)

Aan de Oosterscheldedijk op Noord-Beveland, tussen het dorp Colijnsplaat en de Zeelandbrug, verrijst dit najaar het Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland.

Het monument vestigt de aandacht op de geschiedenis van minstens 117 verdronken Zeeuwse dorpen. Het bijzondere ontwerp, in opdracht van de Provincie Zeeland, is van de hand van beeldend kunstenares Lydia Schouten uit Amsterdam. De officiële oplevering van het monument op dinsdag 13 oktober 2009 maakt onderdeel uit van een meerjarig onderzoeksproject naar de verdronken geschiedenis van Zeeland door Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) uit Middelburg.

Het Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland is een bijzonder en multidisciplinair kunstwerk. Op gezette tijden klinkt vanuit het monument een geluidscompositie. Te horen is het geluid van opkomende storm, afgewisseld met meerstemmige zang uit de vijftiende eeuw. Na enkele minuten sterft het geluid weg en is er de stilte om over de verdronken dorpen na te denken. De elektriciteit voor deze geluidsweergave wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen.

Nabij het monument komt een informatiepunt over de verdronken dorpen. Het gaat om kerkdorpen die ruwweg zijn ontstaan in de periode 900 tot 1500, weggevaagd door het water, veelal als gevolg van een stormvloed, soms ook door langer lopende processen. Sporen in het landschap, bodemvondsten en archiefmateriaal herinneren ons tot op de dag van vandaag aan het leven van mensen op inmiddels verdwenen plekken.

De feestelijke oplevering van het Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland vindt plaats op dinsdag 13 oktober. Bij de presentatie en in de dagen daarna wordt een cultureel programma opgevoerd met poëzie, theater en muziek. Voor het onderdeel poëzie heeft SCEZ in samenwerking met het Zeeuwse literaire tijdschrift Ballustrada (uitgave Stichting Zeeuws Licht, SZL) een poëziewedstrijd uitgeschreven met als thema ‘Verdronken Geschiedenis’. Voor het muzikale deel componeert Arjan Kappers, de samensteller van de geluidscompositie voor het monument, speciaal voor die dag een arrangement De live-vertolking hiervan door een kleine groep koperblazers zal zich harmonieus vermengen met de geluidscompositie uit het monument.

Tot slot zal Theatergroep Kwark een korte voorstelling spelen over de Sint-Felixvloed uit 1530. Deze voorstelling werd in 2005 ook aan de Westerscheldedijk nabij het verdronken dorp Oud-Rilland gespeeld, bij de herdenking van Sint-Felix Quade Saterdach.


 

Om deze extra content goed weer te geven, kunt u de benodigde Flash Plugin downloaden.