De website www.zeeland.nl gebruikt cookies om statistieken te verzamelen.
Lees de toelichting als u meer wilt weten over het gebruik van cookies op deze website.
IK GEEF HIERVOOR TOESTEMMING

U bent hier

Walcheren
Geografische kaart van Walcheren. Toont de drie gemeenten, van noord naar zuid: Veere (blauw), Middelburg (roze) en Vlissingen (paars)
Walcheren

Walcheren

Samen met de Bevelanden vormt Walcheren het hart van Zeeland. Walcheren werd vroeger ‘De tuin van Zeeland’ genoemd. En eigenlijk klopt het nog steeds, want Walcheren is een lappendeken. Van akkers, weilanden, vliedbergen, slingerende polderweggetjes, markante dorpen en pittoreske stadjes en natuurlijk allerlei mooie tuinen.

Groen, vriendelijk, afwisselend

Het Walcherse landschap is groen, vriendelijk, afwisselend. Over fietsvriendelijke polderweggetjes kom je langs nostalgische boerderijen, waar je soms verse boerenkaas kunt kopen. Of je plukt een portie bramen, zomaar langs de weg. Door karakteristieke dorpen als Koudekerke en Meliskerke, schilderachtige stadjes als Veere en gezellige badplaatsen als Domburg en Zoutelande.
Hoge dijken en duinen, markante vuurtorens, stoere molens en ranke kerktorens. Ze markeren hier de horizon. De goudgele stranden met de kenmerkende paalhoofden ken je misschien wel van de vakantie. Een lekkere strandwandeling in het weekend of zomaar op een vrije dag door-de-week? Als je in Zeeland woont, kan dat altijd. En ken je ook het Zeeuws licht? De schilders Mondriaan en Toorop konden er geen genoeg van krijgen…!

Rijk verleden en hedendaagse bedrijvigheid

Op Walcheren gaan een rijk verleden en hedendaagse bedrijvigheid goed samen. Trots en statig is de monumentale hoofdstad van Zeeland, Middelburg. Het historische centrum van de stad herinnert aan vroeger toen de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) hier zetelde (en in Amsterdam!). Met meer dan 1100 monumenten is Middelburg een monumentenstad bij uitstek. Het prachtige stadhuis aan de Markt en de imposante Norbertijner Abdij, waar al eeuwenlang het provinciaal bestuur zetelt. Een verstilde plek, hartje stad. Het Zeeuws Museum is er aan gevestigd, met z’n beroemde collectie wandtapijten.

Middelburg

Middelburg is het bestuurlijk centrum van de provincie. Een beetje het Den Haag van Zeeland. Door zijn centrale ligging, de grote toeristische aantrekkingskracht en het uitgebreide winkelbestand is Middelburg een zeer levendige stad, die volop in ontwikkeling is. Het is bovendien een uitgaanscentrum van jewelste. Er zijn vele tientallen cafés en misschien nog wel meer restaurants en eetgelegenheden waar je kunt kiezen uit de meest uiteenlopende kaarten. Van Indiaas tot Italiaans en van Frans tot Grieks of Indisch/Indonesisch. En Zeeuwse gerechten uiteraard. De keuze is groot: van lekker knus en eenvoudig tot heel chique, als je wilt met Michelinsterren!
Ook op het gebied van bedrijvigheid timmert de Zeeuwse hoofdstad aan de weg. Er zijn grote, hoogwaardige bedrijventerreinen ten zuiden van de stad in ontwikkeling en het gebied rond het station wordt omgetoverd tot een bedrijvig centrum met het nieuwe stadskantoor als motor. Middelburg bouwt ook een nieuw, groot en modern theater met aparte filmzalen. Al jaren is in de hoofdstad de zeer goed gesorteerde Zeeuwse Bibliotheek gevestigd, die volgens kenners behoort tot de beste van Nederland. En ook is er De Drvkkerij, een unieke winkel in woord, beeld en geluid die landelijk is onderscheiden voor het unieke concept. Met de komst van de Roosevelt Academy hebben Middelburg en Zeeland er komend jaar ook kleinschalig universitair onderwijs bij.

Vlissingen

Bruisend en modern is buurman Vlissingen. Een maritieme stad in hart en nieren. Overal proef je hier de band met het water. Het is een stad van hard werken en intens leven. Regelmatig vinden er leuke evenementen en festivals plaats. Bekend en bemind is vooral het internationale Straatfestival, begin juli. Vlissingen is ook steeds meer een studentenstad. De HZ University of Applied Sciences zorgt met z’n ruim 4000 studenten uiteraard voor het nodige leven in de brouwerij en kleur in de stad. Mede dankzij hen zijn er steeds meer cafés, eethuisjes en uitgaansgelegenheden.

Op de Vlissingse boulevard varen grote zeeschepen zo dicht langs de kust dat het lijkt alsof je ze aan kunt raken. Loodsbootjes begeleiden ze veilig naar de haven of naar Antwerpen. Aan de Nieuwendijk liggen fraaie jachtjes in de pittoreske jachthaven. En waar kijk je hartje centrum zo in een dok? Juist ja, hier, bij scheepswerf ‘De Schelde’, één van Zeelands oudste en grootste werkverschaffers, die inmiddels een nieuw leven is gaan leiden als onderdeel van de Damen Shipyards Groep. In Vlissingen worden nu ook zeer luxe megajachten gebouwd voor (rijke) opdrachtgevers uit de hele wereld.

In Vlissingen ontstaat inmiddels ook een boulevard van een heel andere orde: de kennisboulevard. Rondom de HZ groeit een cluster van kennisintensieve bedrijven en instellingen die door toepassing van ICT een enorme vlucht hebben genomen. Het zijn vaak hoogwaardige bedrijven die via goede netwerken actief zijn in heel Nederland of zelfs daarbuiten. Op een steenworp afstand (in Oost-Souburg) staan de studio’s van Omroep Zeeland, de regionale omroep die radio- en televisie-uitzendingen verzorgt voor de provincie.

Grote ondernemingen

Het haven- en industriegebied van Vlissingen-Oost (Sloegebied) is een centrum van economische activiteit. Grote ondernemingen hebben zich er gevestigd. Maar ook veel kleinere, aan de haven gerelateerde bedrijven en natuurlijk de reparatiescheepswerf van De Schelde staat er.

Veel nieuwe internationaal opererende bedrijven vestigen zich graag in dit gebied, aan een van Europa’s belangrijkste waterwegen. Maar niet alleen daarom. Ook vanwege de goede arbeidsmentaliteit. Zeeuwen staan namelijk bekend als noeste werkers, die niet gauw zullen gaan staken. In het havengebied is een enorme containerterminal in aanbouw die straks honderden extra arbeidsplaatsen biedt.

Mooi wonen

Mooi wonen kan op Walcheren zowel eigentijds in de stad, sfeervol monumentaal als vrij op het platteland. Modern, ruim, luxe en met veel groen en blauw. Helemaal buiten kan natuurlijk ook. Wat dacht je van een nostalgische boerderij midden op het platteland?

In het stedelijkgebied Vlissingen-Middelburg zijn uitstekende scholen, verschillende beroepsopleidingen, een hogeschool en universiteit met volop studiekeuzes, ziekenhuizen, een mega-bioscoop, theaters, een rijk cultureel leven, veel verschillende verenigingen, tal van uitgaansgelegenheden in diverse stijlen, enzovoorts. Ingetogen schoonheid en bruisende dynamiek, rijke historie en moderne tijd, ze gaan hier samen. De keuze is aan jou.

 

Om deze extra content goed weer te geven, kunt u de benodigde Flash Plugin downloaden.

Organisaties