Nieuws

Vanaf vandaag 1 juli 2019 is de wetgeving zo aangepast dat appen of bellen tijdens het fietsen verboden is. Ook het vasthouden van de smartphone, smartwatch of muziekspeler in de hand kan een boete van €95,- opleveren. Muziek wisselen tijdens de fietstocht is ook vanaf dit moment strafbaar.

MONO acties ROVZ

Ook het ROVZ is aan de slag gegaan met verkeersveiligheidsacties en lanceert bijvoorbeeld vandaag via social media een kort filmpje om alle doelgroepen te bereiken én heeft haar bioscoopreclames ook aangepast, gericht op het 1 juli verbod, om bezoekers goed te informeren. Deze acties zijn onderdeel van de Zeeuwse MONO campagne, nu sterker gericht op fietsen zonder afleiding door de smartphone.

Eerder in het voorjaar waren de MONO acties vooral gericht op het basisonderwijs, in het najaar (na de zomervakantie) zal het ROVZ deze campagne voortzetten gericht op het voortgezet onderwijs. Ook ligt de focus op evenementen en zal bijvoorbeeld in juli bij City of Dance, VVN ingezet worden om de MONO boodschap ‘ongestoord onderweg’ over te brengen onder de vele bezoekers. Hiervoor deelt VVN namens ROVZ informatiemateriaal uit als reminder aan MONO rijden. Verder heeft zij al haar partnerorganisaties vandaag actief geïnformeerd over dit onderwerp.

Handhaving

Eerder heeft de Politie laten weten dat er meteen vanaf vandaag landelijk wordt gecontroleerd op het smartphonegebruik tijdens het fietsen. Bij staande houdingen vragen de handhavers ook naar het ID bewijs. Wie op dat moment geen ID kaart of paspoort in bezit heeft, riskeert hiervoor €95,- (tot 16 jaar). Dit bovenop de boete bijvoorbeeld voor fietsen met de smartphone in de hand.

Meer weten? Check www.mono.nl over de nieuwe wetgeving, consequenties/boetes en campagne.