Aziatische hoornaar gezien? Meld het dan!

2 mei 2023
|
Nieuws
Aziatische Hoornaar

De afgelopen tijd worden er in Zeeland steeds vaker nesten van de Aziatische hoornaar gevonden. Deze hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommel- en wespensoorten en andere bestuivende insecten. Zij eten deze insecten namelijk graag, terwijl wij die hard nodig hebben. Daarom worden de nesten van de Aziatische hoornaar verwijderd door een professionele plaagdierbestrijder. Ziet u een nest of een Aziatische hoornaar? Doe er dan melding van!

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Deze Aziatische wespensoort is twee tot drie centimeter lang. Ze zijn daarmee groter dan een normale wesp, kleiner dan de Europese hoornaar. Je herkent de Aziatische hoornaar aan zwarte voelsprieten en borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar het uiteinde van de poten is geel. Je kunt deze wespensoort herkennen aan de hand van een aantal kenmerken. 

In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest. Dit voorjaarsnest is klein en wordt gebouwd op beschutte plekken. Je komt deze nesten bijvoorbeeld tegen in schuurtjes, tuinhuisjes, struiken of onder afdaken. Zo’n nest is op dat moment nog relatief gemakkelijk te verwijderen. Rond eind mei verhuizen de Aziatische hoornaars naar een secundair nest hoog in een boom. Dit nest is daardoor vaak moeilijk te vinden. Dit nest kan uitgroeien tot de grootte van een skippybal. Het verwijderen van deze nesten is vaak ingewikkeld en specialistisch werk.

Zijn Aziatische hoornaars gevaarlijk?

Aziatische hoornaars zijn normaal niet agressief. Als hun nest (hoog in de bomen) echter wordt verstoord, kunnen ze defensief worden en aanvallen. Een steek van een hoornaar is pijnlijk, maar alleen gevaarlijk als u hiervoor allergisch bent. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Wat moet je doen als je een Aziatische hoornaar ziet?

Denkt u een Aziatische hoornaar gezien te hebben? Neem dan een foto en voer deze in op waarneming.nl (geen account vereist)

Maak het insect niet zelf dood; levende exemplaren kunnen gebruikt worden om eventuele vermoedens te  bevestigen en nesten te vinden! Specialisten controleren alle meldingen en zetten deze door naar de verantwoordelijke instanties. Als er in Zeeland een nest met Aziatische hoornaars wordt gevonden, schakelt Provincie Zeeland een professionele plaagdierbestrijder in. Deze bekijkt of de hoornaars nog actief zijn en of het nest verwijderd moet worden.

Kijk in uw omgeving uit naar de Aziatische hoornaar en de kleine voorjaarsnesten. Ziet u een nest of een Aziatische hoornaar? Meld het dan!