Nieuws

Toen ik vier jaar geleden begon was onze jongste nog niet geboren, de Tour de France was net binnengerold op Neeltje Jans en het Verenigd Koninkrijk had nog niet besloten Europa te verlaten.

De provinciale financiën moesten op orde, er moest ruimte komen voor investeringen en de onterechte korting op onze uitkering vanwege het Delta-dividend moest van tafel. Ik ben opgelucht dat ons dit is gelukt. Het heeft Provinciale Staten de ruimte gegeven om weer te investeren in belangrijke Zeeuwse zaken.

Ik ben trots op heel veel dingen die we de afgelopen jaren met elkaar in Zeeland hebben bereikt. Zomaar een top drie kiezen is dan ook niet evident.

Mijn top 3:

  1. Het Zeeuwse buitengebied (beter) digitaal ontsloten.
  2. Onze toekomst: investeren in innovaties, om nieuwe gewassen te testen op de Zeeuwse klei, jonge boeren te steunen en het ’oogsten’ van een gebouw in het kader van de circulaire economie (Emergis).
  3. Sportplezier: het plezier dat tienduizenden Zeeuwen, mede dankzij onze steun, beleven aan sportevenementen in Zeeland zoals de Kustmarathon Zeeland en de Delta Ride for the Roses.

Maar net als in een gezin komen er ook heel veel onverwachte zaken op je pad. Zaken die je niet voorziet. Je ziet de gevolgen voor de mensen, de ondernemers. Het zit in
mijn aard om zaken direct te willen oplossen, maar dat lukt niet altijd. Dat frustreert, maar het motiveert me ook om er nog harder tegenaan te gaan elke dag en oplossingen te zoeken.

Mijn tob 3:

  1. De lastige sanering van het voormalige Thermphos terrein.
  2. De problemen voor onze voedselproducenten: de droogte, de oesterboorder, een dreigend verbod op de pulskorvisserij.
  3. De Brexit met het Verenigd Koninkrijk als één van onze grote handelspartners, met alle gevolgen voor de handel.

Vier jaar verder intussen. Onze jongste dochter praat al meer dan haar vader, het Verenigd Koninkrijk gaat de EU verlaten en de Tour de France? Die zou best nog wel eens kunnen terugkomen.

Jo-Annes de Bat

Lees meer over de afgelopen vier jaar van het college van Gedeputeerde Staten in 'Gebundeld'; vier jaar terugblikken om vooruit te kunnen kijken.