Han Polman over ‘zijn’ foto waarop te zien is hoe commando’s van de Royal Marine Commando’s Duitse krijgsgevangenen in Westkapelle naar het strand drijven: ‘Deze foto heeft voor mij een enorme zeggingskracht. Je ziet de vermoeidheid op de gezichten. De bevrijding hangt misschien in de lucht maar de spanning en onzekerheid hebben nog de overhand. Je ziet geallieerden en Duitsers. Tegenwoordig is het bijna ‘gewoon’ dat je live verslag krijgt van gevechtshandelingen in de wereld of dagelijks op de hoogte gebracht wordt van het verloop van oorlogen. Dat was in 1944 niet het geval. Dat maakt deze foto ook zo bijzonder. De foto van Westkapelle symboliseert voor mij óók welke strijd er door moedige mannen – vaak nog jonge jongens – geleverd is voor onze bevrijding en vrijheid.’
Zoektocht
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een ‘mobilisatie-project’, dat in het kader van ‘75 jaar Vrijheid’ wordt uitgevoerd door het NIOD|instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Het Nederlandse publiek wordt gestimuleerd op uiteenlopende wijzen mee te doen. Per provincie wordt het publiek gevraagd de meest aansprekende foto’s over de Tweede Wereldoorlog in te sturen. Daarnaast worden bekende, iconische foto’s uit archieven verzameld. De zoektocht naar die foto’s is vandaag, 12 november, dus begonnen. Het doel is in eerste instantie vijftig Zeeuwse foto’s te selecteren voor een unieke visuele canon van onze provincie in oorlogstijd. Van die vijftig foto’s worden er 25 geselecteerd die in aanmerking komen voor de landelijke honderd.
Werkgroep
In de provinciale werkgroep zitten mensen van het Bevrijdingsmuseum, het Zeeuws Archief, Omroep Zeeland, gemeente Sluis/gemeentearchief, ZB|Planbureau en provincie Zeeland. De werkgroep wordt de komende weken nog uitgebreid.