Persbericht

In de week van 28 mei tot 1 juni krijgt de hoofdrijbaan van rondweg Oostburg (N253) nieuw asfalt, tussen rotonde Nieuwstraat en rotonde Oude Haven. H4A voorziet het wegvak in opdracht van de Provincie van een bijzonder type bio-asfalt, dat deels is gemaakt van lignine. Deze grondstof komt van nature voor in planten en houtsoorten.

De rondweg Oostburg (het gedeelte tussen de Nieuwstraat en de Oude Haven) is toe aan nieuw asfalt. In plaats van traditioneel asfalt met bitumen, koos de Provincie Zeeland voor een meer duurzame deklaag. Dat past in het beleid om zoveel mogelijk verantwoord in te kopen. Lignine heeft meerdere voordelen ten opzichte van conventioneel asfalt:

  • Er zijn minder fossiele grondstoffen nodig.
  • Lignine-asfalt wordt op lagere temperatuur aangelegd dan traditioneel asfalt met bitumen. Dat levert energiewinst op; bij de productie komt minder CO2 vrij.

Biobased inkopen bij Provincie Zeeland

Provincie Zeeland heeft biobased en duurzaam inkopen hoog in het vaandel staan. We kijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar levensduur en onderhoudskosten. Ook bij aanbestedingen en projecten is duurzaamheid een belangrijk gunningscriterium. Dat leidt tot mooie innovaties. Zoals een vangrail die gemaakt is van bermmaaisel, of een wegdek waarin aardappelzetmeel is verwerkt. Gedeputeerde Harry van der Maas: “Als overheid hebben we een voorbeeldfunctie. Als wij bewust inkopen, stimuleren we marktpartijen om duurzame en innovatieve producten en diensten te leveren. Hoe groter de vraag, hoe beter, omvangrijker en ook hoe goedkoper het aanbod. En daar profiteren uiteindelijk alle Nederlanders van.”

Ruim baan voor duurzaam asfalt

De toepassing van lignine is niet nieuw. Op de wegen van North Sea Port zijn eerder diverse proefvakken aangelegd met dit bio-asfalt. In de ontwikkeling van het innovatieve product zijn inmiddels belangrijke stappen gezet. H4A produceert het lignine-asfalt in haar eigen centrale in Sas van Gent. Sinds mei 2018 staat lignine bovendien op de zogenaamde Opwa-lijst. Dat betekent dat het product vrij toegepast mag worden op de Nederlandse wegen. Daarmee wordt het voor opdrachtgevers steeds makkelijker om te kiezen voor duurzaam asfalt.

Over de werkzaamheden

De werkzaamheden aan de rondweg worden zoveel mogelijk in de avond- en nachturen uitgevoerd. Er vindt overdag geen wegafsluiting plaats. Toch zal het werk enige hinder met zich meebrengen. De hoofdrijbaan wordt tussen 29 mei en 1 of 2 juni 2018 tussen 19.00 uur en 6.00 uur afgesloten tussen rotonde Nieuwstraat en rotonde Oude Haven. Verkeer wordt tijdens deze afsluitingen omgeleid:

  • Verkeer vanuit Schoondijke richting Sluis rijdt via de parallelweg. 
  • Verkeer vanuit Sluis richting Schoondijke wordt omgeleid via de dorpskern van Oostburg.
  • Vrachtverkeer tussen Sluis en Schoondijke rijdt via de rondweg Aardenburg, Sint Pietersdijk, Molenweg, Ketelaarstraat, Philipsweg, Turkeyeweg en N61

Ga goed voorbereid op pad; dat scheelt ergernis. En let op de gele borden met omleidingsroutes!

Contact

Afdeling Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl