Eerste Zeeuwse jongerenparlement een groot succes!

1 oktober 2021
|
Nieuws
Zeeuws jongerenparlement harry van der Maas en Gerrit Hiemstra

Op 29 en 30 september hebben meer dan 40 Zeeuwse jongeren deelgenomen aan het eerste Zeeuwse Jongerenparlement. Een proef waarmee de Provincie Zeeland jongeren kennis wil laten maken met politiek en democratie en wil betrekken bij Zeeuwse onderwerpen. Het jongerenparlement is een combinatie van een jongerendenktank en een debat.

Harry van der Maas: “Deze nieuwe vorm om jongeren te betrekken bij onderwerpen die hen en ons aangaan vind ik zeer geslaagd. Het is voor herhaling vatbaar en daarom organiseren we in 2022 weer een jongerenparlement!”

De deelnemende jongeren van verschillende leeftijden (15 t/m 19 jaar) en opleidingsniveaus hebben zich verdiept in klimaatverandering en de Zeeuwse arbeidsmarkt. Weerman van de NOS Gerrit Hiemstra, Ivory Mast van Dutch Wavemakers en Jim Goedhart van de Zeeuwse Connectie inspireerden de jongeren. Ook stond een ontmoeting met twee gedeputeerden en de commissaris van de Koning op het programma. De tweedaagse is samen met het Debatbureau en negen jongeren via een Maatschappelijk Diensttijd Traject georganiseerd.

 Daphne Rotte: ‘’Het was heel leuk om deel te nemen aan het Zeeuws Jongerenparlement. Zelf heb ik ook meegeholpen in de organisatie. Nu na al die tijd voorbereiden is het geweldig om het echt te doen. We hebben veel inspirerende sprekers voor ons gehad en waardoor we mooie suggesties aan de provincie kunnen geven.’’ 

 Imre van 't Loo: ‘’Het Jongerenparlement is goed verlopen met positieve geluiden van alle deelnemers, er is veel geleerd en we hebben de provincie veel goede ideeën gegeven wat beter kan in de voortschrijdende klimaatcrisis en tips over de krimpende arbeidsmarkt in Zeeland.’’ 

Opbrengst

Gedeputeerde Harry van der Maas opende de tweedaagse door de deelnemers te laten stemmen over hoe de Provincie Zeeland nog beter kan bijdragen aan een beter klimaat. De stemming ging over waterbesparende kranen door het hele provinciehuis of één dag per week een vegetarisch menu in het bedrijfsrestaurant. De deelnemers stemden voor de eerste optie over waterbesparende kranen. Gedeputeerde Harry van der Maas gaat hiermee aan de slag. De stem van jongeren krijgt vorm door de stellingen die zijn opgesteld en op dag twee aan de gedeputeerde zijn overhandigd.