Extra broedruimte voor kustvogels

14 oktober 2022
|
Persbericht
Gedeputeerde Anita Pijpelink is aanwezig bij de aanleg van het broedeiland en helpt symbolisch een handje mee.

Gedeputeerde Anita Pijpelink en vertegenwoordigers van Het Zeeuws Landschap, Arcadis en Boskalis  brachten vrijdag 14 oktober een bezoek aan de Hooge Platen. De Hooge Platen is een complex van slik- en zandplaten in het westelijk deel van de Westerschelde. De platen zijn een belangrijk rust- en broedgebied voor vogels en zeehonden, maar ze worden steeds kleiner. Om ervoor te zorgen dat vogels ook in de toekomst in de Westerschelde kunnen broeden, wordt een deel van de plaat momenteel opgespoten met zand.

De staat onder druk; ook in Zeeland. Daarom werken we aan meer natuur en betere natuurkwaliteit. De afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen om de biodiversiteit in  Zeeuwse natuurgebieden op de Kop van Schouwen, Manteling van Walcheren, eilandjes in de Grevelingen en langs de randen van de Oosterschelde, Veerse meer en Westerschelde te herstellen en daar gaan we mee door. Het opspuiten van de Hooge Plaaten is een van de grootste herstelprojecten van de laatste tien jaar. Twee weken lang wordt er 24/7 gewerkt; daarna is de klus klaar.

De afgelopen tientallen jaren zijn veel broedplaatsen voor kustvogels verdwenen. Ook de Hooge Platen worden  kleiner. Er is daardoor minder ruimte voor de vogels om eten te zoeken, te rusten en te broeden. Het gevolg is dat vogels uitwijken naar locaties die minder geschikt zijn, zoals havens en steden. Om het tij te keren, nemen we maatregelen. We leggen veilige broedplaatsen aan voor kustvogels; daarbij sluiten we aan bij (bagger)werkzaamheden die toch al worden uitgevoerd.

Kunstmatige zandbank naast de Bol

De Bol, in het westen van de Hooge Platen, is de enige plek op de zandplaat die vrijwel altijd droog blijft. Door aanleg van een zandmotor (een kunstmatige zandrug) naast de Bol stopt de afkalving van de platen. Wind, golfslag en stroming nemen het nieuwe zand mee en verspreiden het langs de platen. Dit zorgt ervoor dat de duintjes op natuurlijke wijze aangroeien. Hierdoor blijft de Bol een belangrijke broedplaats voor o.a. dwergsterns, visdiefjes en grote sterns.

Schelpenstrand bij de Hoge Springer

Aan de andere kant van de Hooge Platen ligt de Hoge Springer. De laatste jaren ontstaat hier een natuurlijke schelpenrand waar kustbroedvogels al voorzichtig broedpogingen ondernemen. Om de vogels een handje te helpen, wordt hier extra zand opgespoten en afgedekt met schelpen. Zo ontstaat een vers, droog strand voor vogels als plevieren en dwergstern. Als de vogels in maart terugkomen uit Afrika is het eilandje klaar om in gebruik te nemen. Ook zeehonden profiteren van het strand: zij kunnen hier vandaan makkelijker het water in vluchten. 

Werk met werk

Bijzonder aan dit project is dat het natuurherstelproject  aansluit bij (bagger)werkzaamheden die toch al worden uitgevoerd. Om de Sardijngeul op diepte te houden, komen forse hoeveelheden zand beschikbaar. Een groot deel van dit zand, ongeveer 200.000 m3, wordt gebruikt voor de suppletie van de Hooge Platen. Dat is zo’n  10.000 vrachtwagens vol!

Zeven eilanden

Het opspuiten van de Hooge Platen is onderdeel van het 7-eilandenplan. Dit plan bevat een aantal maatregelen voor het behoud van kustbroedvogels in de Zuidwestelijke Delta. Provincie Zeeland investeert € 2,5 miljoen in dit project.