Nieuws

De bouw van het viaduct – aan de kant van Nieuwdorp – is net een beetje ‘spannender’ dan de andere twee viaducten. In de bovenkant van dit viaduct liggen namelijk 16 kokers met gespannen kabels in het beton voor extra versterking. Bij veel bruggen wordt van deze methode gebruik gemaakt.

Waarom spankabels?

Een viaduct bestaat grotendeels uit beton met ijzeren vlechtwerk. Dit geeft een bepaalde sterkte. Door de positie van het viaduct of de lengte van het dek kunnen er meer of minder krachten her en der ontstaan. Het toevoegen van gespannen kabels in het beton maakt het beton sterker. 

Waarom geen kabels in de andere twee viaducten?

De betondekken van de andere twee viaducten zijn minder schuin en korter. De krachten zijn daar minder ‘spannend’.

 

Hoe worden de kabels aangebracht?

Het aanbrengen en spannen van de kabels gaat in stappen. Als eerste worden de spankabels aangebracht in een koker die door het gevlochten staal loopt bovenop het viaduct. Dit noemen we het dek. Vervolgens wordt het beton gestort. Na uitharden van het beton worden de kabels aangetrokken en vastgezet. In vaktermen wordt dit voorgespannen beton genoemd.

Knooppunt Sloeweg: storten van beton voor het dek viaduct bij NieuwdorpKnooppunt Sloeweg: spankabelsKnooppunt Sloeweg: viaduct bij Nieuwdorp