Persbericht

In het Veerse Meer zijn bij Kortgene, Wolphaartsdijk en Oranjeplaat Badstrand kruiskwallen aangetroffen.  Bij de genoemde locaties mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Op deze locaties komen waarschuwingsborden te staan.

Twee weken geleden waren de kruiskwallen al ontdekt op andere locaties in het Veerse Meer. De kruiskwal komt nu voor op de locaties: Kortgene Westbermweg, Kortgene camping Paardenkreek, Wolphaartsdijk Schelphoek en Oranjeplaat Badstrand. Rijkswaterstaat Zee & Delta voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

U vindt de locaties ook op onderstaande kaart en op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico.

​Japanse kruiskwal

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

monitoring kruiskwal veerse meer

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl