Nieuws

In verband met de coronacrisis is het, afgezien van een aantal uitzonderingen, momenteel niet mogelijk om via België van punt A naar B te reizen in Nederland. Naar aanleiding daarvan zijn er de afgelopen dagen vragen binnengekomen van inwoners uit het grensgebied van Zeeland. In dit bericht geven we helderheid over de huidige maatregelen.

Afgezien van een aantal uitzonderingen is het verboden om via Belgisch grondgebied een verplaatsing te maken vanuit Nederland naar een Nederlandse bestemming. Dat maakt de situatie in het Zeeuwse grensgebied extra uitzonderlijk. Soms is de route via Belgisch grond gebied een stuk korter dan via Nederland.

In een aantal gevallen is het mogelijk toch naar België te reizen. Dit geldt voor:

  • Mensen die werkzaam zijn in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet;
  • ​Mensen die te maken hebben met co-ouderschapsregelingen;
  • ​Mensen die hulp bieden aan een kwetsbaar persoon; 
  • ​Mensen die een begrafenis bijwonen binnen de familie;
  • ​Wanneer een familielid binnen het gezin opgehaald moet worden van de luchthaven;
  • ​Mensen die dieren hebben over de grens die verzorgd moeten worden.

Voor diegenen blijft het mogelijk om via België naar een Nederlandse bestemming te reizen. Wel moet u dit schriftelijk kunnen aantonen aan de grens. Uw werkgever kan bijvoorbeeld een vignet aanvragen. Op de website van het Belgische crisiscentrum en de website van de Rijksoverheid leest u meer over deze maatregelen. 

Vanuit de Nederlandse Rijksoverheid wordt geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te mijden en indien mogelijk thuis te werken. We begrijpen dat de strenge maatregelen rondom het coronavirus, zeker in het grensgebied, soms kunnen leiden tot vervelende situaties. Daarom is er nauw contact met Nederlandse en Belgische autoriteiten en we houden de actualiteit in de gaten.

Bent u woonachtig in Zeeuws-Vlaanderen en heeft u naar aanleiding van dit bericht een specifieke vraag over reismogelijkheden in het grensgebied of andere opmerkingen? Neem dan contact op met uw gemeente. Op basis daarvan wordt gekeken of extra maatregelen genomen kunnen worden. Wilt u meer informatie over de aanpak van het coronavirus in Zeeland? Raadpleeg dan de website van Zeelandveilig: https://www.zeelandveilig.nl/coronavirus