Opnieuw geld voor mooie cultuurprojecten

8 december 2022
|
Persbericht
Dansers tijdens het Hoogtij Festival in Groede

Binnen de regeling Samen in Zee stelden Provincie en Zeeuwse gemeenten dit jaar opnieuw geld beschikbaar voor projecten die de culturele sector in Zeeland vernieuwen en/of versterken. Het College van GS voert de regeling uit en stelde vijftien projecten vast die een bijdrage ontvangen. Hiermee is een bedrag gemoeid van ongeveer € 450.000,--.  

Mooie nieuwe dingen

Samen in Zee is een vernieuwende regeling, die na initiatief van gedeputeerde Anita Pijpelink samen met de Zeeuwse gemeenten is ingesteld. Deze tweede ronde werden er 25 voorstellen ingediend. Daarvan werd 60% gehonoreerd. Gedeputeerde Anita Pijpelink: “Er zijn vorig jaar al mooie nieuwe samenwerkingen van de grond gekomen met deze regeling. Ook deze keer zie ik verrassende producties en activiteiten waar ik enorm naar uitkijk. De adviescommissie was net als ik aangenaam verrast door de kwaliteit van de projectvoorstellen.”

Nieuwe verbindingen

Samenwerken is een belangrijke voorwaarde om de culturele sector toekomstbestendig te maken. Net zoals en experimenteren. Dat gebeurt bijvoorbeeld op een aantal nieuwe festivals en evenementen, zoals het Mostly Modern Festival en de dansproductie Land in Zee. Bijzonder is ook het project ‘Samen spelen aan zee’, waarbij drie lokale muziekverenigingen de eerste stap zetten met een Nieuw Talent orkest. Samenwerkingen buiten de culturele sector zijn er ook. Zo werken huisartsen binnen het project ‘Verander je blik’ samen met Kunsteducatie Walcheren, om het welzijn van patiënten met psychosociale problemen door middel van kunst en cultuur te vergroten.

Over Samen in Zee

Binnen de regeling Samen in Zee is geld beschikbaar (van 5.000 tot 50.000 euro) voor projecten die de culturele sector in Zeeland vernieuwen en/of versterken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om projecten om nieuw, ander of meer publiek te bereiken of om duurzame samenwerking binnen en buiten de culturele sector te versterken. Drie projecten ontvangen dit jaar voor een tweede keer . Zij hebben hun eerste project doorontwikkeld en aangepast en passen daarmee binnen de regeling.