Persbericht

In het Veerse Meer zijn bij Kortgene kruiskwallen waargenomen. Op genoemde locatie mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Daarom komen er waarschuwingsborden te staan.

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) voert Rijkswaterstaat onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

Huidreacties mogelijk

In het Veerse Meer komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse Kruiskwal kunnen er wel klachten volgen, zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Voor meer info: www.ggdzeeland.nl/kruiskwal.

Hoe herken je de Japanse kruiskwal?

De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. Hiermee kan hij steken. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. Als u contact met deze kwal wil voorkomen, blijft u dus het beste weg uit het wier. 

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties. Of download de zwemwaterapp voordat u op pad gaat (verkrijgbaar via Google Play en de App Store). 

Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Om ook hier de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, zijn maatregelen getroffen. Deze zijn vooral gericht op het voorkomen van groepsvorming en het ontstaan van onverantwoorde situaties.

De Japanse Kruiskwal
Download's

quickscan kruiskwal 11-12 mei 2021

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl