Persbericht

Provincie Zeeland en gemeente Terneuzen willen materiaal uit de bijzondere bevrijdingsexposities van de “Start viering 75 jaar vrijheid” ook na 31 augustus benutten. Dat willen zij doen met een langdurige tentoonstelling op meerdere plekken in Zeeland en Noord-Brabant.

De nationale start van de viering van 75 jaar vrijheid vindt op zaterdag 31 augustus plaats in Terneuzen. Het definitieve programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Zeker is in ieder geval dat de Koning aanwezig is, dat er verschillende optredens zullen zijn, een vlootparade en een expositie in de vorm van een vrijheidsboulevard. Die – mede in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei  ontwikkelde – boulevard bestaat uit tientallen zeecontainers met onder meer filmmateriaal, foto’s en historische stukken. Omdat zoveel voorbereid en bijeengebracht wordt, is onderzocht of er een tweede dag aan het programma toegevoegd kon worden. Dit blijkt niet haalbaar vanwege de organisatorische en financiële consequenties.

De provincie Zeeland en gemeente Terneuzen onderzoeken daarom nu de mogelijkheid een deel van het materiaal dat speciaal voor 31 augustus gemaakt wordt, te gebruiken in een tentoonstelling die langer beschikbaar kan zijn. Volgens de organisaties kan de tentoonstelling het historische verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde na 31 augustus heel beeldend overbrengen. Op deze wijze kunnen veel meer mensen de expositie bezoeken en bovendien ondersteunt het de intentie de Slag om de Schelde te verankeren in educatieve programma’s.

De komende tijd werken provincie en gemeente het plan voor de reizende expositie verder uit. Daarbij zal gekeken worden naar financieringsmogelijkheden en mogelijke locaties voor de expositie, in Zeeland en Noord-Brabant. Als het zover komt, dan is het nu al zeker dat de expositie in de gemeente Terneuzen kan starten.

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl