Nieuws

De Stationsbrug in Middelburg is bijna 70 jaar oud. We willen deze draaibrug in goede conditie houden. Daarom is groot onderhoud nodig. Tijdens voorbereidingen van de restauratie bleek dat de schadelijke stof Chroom-6 is aangetroffen. De stof ligt nu ‘opgesloten’ in oude verflagen. In deze vorm is de stof onschadelijk. Bij verwerking (stralen en schuren) komt de stof echter vrij en kan ze het lichaam binnendringen.

Het feit dat er Chroom-6 is aangetroffen, betekent dat de Provincie extra veiligheidsmaatregelen moet nemen tijdens de restauratie. Zo zal het stralen van de verflagen in een afgesloten ruimte moeten plaatsvinden. Op dit moment brengt het College in kaart wat de consequenties zijn.

De aanwezigheid van Chroom-6 in oude verflagen is een landelijk probleem. In het verleden werd deze stof veelvuldig gebruikt als grondstof. Diverse overheden worden nu geconfronteerd met de kwalijke gevolgen van deze stof bij verwerking.

De Provincie laat onderzoeken of andere oude bruggen in haar beheer Chroom-6 bevatten. De bruggen die de afgelopen tien jaar nieuw aangelegd of opgeknapt zijn, bevatten overigens geen Chroom-6. Dat geldt voor de Arneverkeersbrug, de Draaibrug Souburg, de Keersluisbrug (behoudens de onderzijde van het val), de Sloebrug en de voetgangersbrug naast de Schroebrug. Het wat oudere bruggetje tussen Kleverskerke en Veere bevat wel Chroom-6.