Persbericht

Nu het Verenigd Koningrijk en Europa een nieuwe fase ingaan, hebben de regio’s rondom de Straat van Dover elkaar opgezocht voor een nieuw partnerschap. Ook de Provincie Zeeland maakt daar deel van uit. Het Straits Committee zal zich inzetten om samenwerking tussen organisaties uit de regio’s te bevorderen. Het Straits Committee is op 5 februari 2020 officieel gelanceerd in het Franse Arras.

Een klein jaar geleden is het Straits Committee geïnitieerd door het Franse departement Pas-de-Calais en het Engelse graafschap Kent. Sindsdien is het comité een flinke stap verder. Verschillende ontmoetingen hebben plaatsgevonden en nieuwe partners hebben zich bij het project gevoegd. Ook Zeeland, Departement du Nord, Region Hauts de France en de Provincie West-Vlaanderen nemen vanaf heden deel aan dit comité.

Wie niet groot is, moet slim samenwerken

Gedeputeerde Anita Pijpelink is als bestuurder vanuit Zeeland betrokken bij het Straits Committee. Ze vindt het een goede zaak dat Zeeland ook na de Brexit goede contacten onderhoudt met de buren aan de andere kant van het Kanaal. “Er komen allerlei uitdagingen op ons af de komende tijd. En wie niet groot is, moet slim zijn. Net als de rest van de wereld hebben we te dealen met thema’s als waterkwaliteit en het veranderende klimaat. Zeeland heeft veel kennis op dit gebied, die we graag delen. Tegelijkertijd willen en kunnen we ook leren van andere regio’s. Het is van groot belang dat we slim samenwerken om problemen het hoofd te bieden en kansen te verzilveren.”

Bij de lancering van het Straits Committee gingen bestuurders en partijen uit de deelnemende regio’s met elkaar in gesprek. Zo’n 200 mensen namen deel aan workshops over ecologische transitie, economische ontwikkeling en jeugd’. Ook 25 Zeeuwse partijen waren afgereisd naar Arras om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Vraaggesprek met vertegenwoordigers Straits Committee

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl