Persbericht

Inzenden kan tot en met 21 juni 2020 voor de tuinwedstrijd ‘Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?’ Alle Zeeuwen kunnen hieraan meedoen. De wedstrijd maakt deelnemers bewust van de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn vaker plensbuien, lange droge periodes en hete dagen. Ook in Zeeland. Je kunt een tuin of buitenruimte zo inrichten dat je minder last hebt van dat extreme weer. Hoe doe je mee? Maak een ontwerp van jouw ideale klimaatbestendige tuin: bijvoorbeeld een tekening, collage, moodboard of maquette. De hoofdprijs is een tegoedbon voor een tuincentrum naar keuze ter waarde van 150 euro.

Op zoek naar mooie voorbeelden

De tuinwedstrijd wordt georganiseerd door de Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland. In deze samenwerking hebben meerdere organisaties in Zeeland hun krachten gebundeld om ervoor te zorgen dat schade door klimaatverandering zo min mogelijk toeneemt. Het klimaat verandert, daar kunnen we niet omheen. Overheden in Nederland hebben afgesproken dat zij samen met andere partijen ervoor gaan zorgen dat schade door hitte, wateroverlast, droogte en overstromingen zo min mogelijk toeneemt. Daarop letten ze bijvoorbeeld bij de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, het opknappen van bestaande bebouwing. Maar Zeeuwen kunnen zelf ook in actie komen!

Op de website zeelandverandertmee.nl laten ze zien wat er in Zeeland gebeurt en wat iedereen zelf kan doen. “Hoe je het ook wendt of keert, we merken allemaal dat het weer verandert. En daar moeten we ons aan aanpassen” zegt gedeputeerde Anita Pijpelink, voorzitter van de Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland. “Door het organiseren van de wedstrijd hopen we dat de inwoners van Zeeland gaan nadenken over het klimaatbestendig inrichten hun tuin. Daarnaast willen we met de ingezonden ontwerpen ook andere inwoners inspireren. Deelnemen aan de wedstrijd kan tot en met 21 juni van dit jaar, zodat er genoeg tijd is om na te denken over een mooi ontwerp. Tijdens deze periode van intelligente lock-down is het een creatieve activiteit waar iedereen vanuit huis aan mee kan doen.”

Wat kun je doen om je tuin klimaatbestendig te maken?

Er zijn heel wat manieren om een tuin, balkon of dakterras aan te passen aan klimaatverandering. Met kleine veranderingen kun je al veel teweeg brengen. Een paar voorbeelden: planten en bomen vangen regenwater op, schaduw zorgt voor verkoeling. Een regenton bewaart water voor droge tijden. Een afgekoppelde regenpijp zorgt voor minder water in het riool. “Een regenton in de tuin voelt misschien als een kleine bijdrage, maar kan een groot verschil maken”, aldus de gedeputeerde. “Zeker als we het met elkaar doen. Zeeland verandert mee door alle inspanningen samen.”  

Hoe doe je mee?

Iedereen - jong en oud - kan deelnemen via het formulier op www.zeelandverandertmee.nl. Stuur maximaal drie foto’s of een pdf-bestand van jouw ontwerp, plus een omschrijving. Tip: overtuig de jury en omschrijf zo goed mogelijk waarom jouw ontwerp klaar is voor heftige regenval, droogte en hitte. De inzendingen worden beoordeeld op klimaatbestendigheid en originaliteit. De jury bestaat uit weerman Jos Broeke (Meteo Zeeland), hovenier Rick van Cleef (werkzaam bij IVN Natuureducatie), wethouder Chris Dekker (voorzitter van de Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland) en gedeputeerde Anita Pijpelink (voorzitter samenwerkingsverband klimaatadaptatie).

Meer weten?

Op www.zeelandverandertmee.nl staat alle informatie over de wedstrijd en vind je ook de voorwaarden. Op deze website vind je ook meer voorbeelden voor je tuin én andere manieren om je aan te passen aan klimaatverandering.

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl