Nieuws

In november 2019 gaf commissaris van de Koning Han Polman het startsein voor een zoektocht naar foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel van deze zoektocht was om een nationale canon van 100 foto’s te maken om zo het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken. Op 1 mei werd bekend dat er vijf Zeeuwse foto’s zijn uitgekozen voor in de canon.

De zoektocht startte in november met een regionale zoektocht. Samen met Zeeuwse inwoners en organisaties zijn er tientallen aangrijpende beelden verzameld. Uit deze verzameling zijn er op 15 januari vijf-en-twintig foto’s uitgekozen tijdens een bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Deze foto’s zijn ingezonden voor de selectie van de Nederlandse canon ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

Uit alle regionale inzendingen heeft een onafhankelijke jury een selectie gemaakt voor de canon. In deze jury zaten ook twee Zeeuwse juryleden, Lieselotte Rigbers en Bianca van Duin. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

De honderd foto’s zijn te vinden op www.in100fotos.nl. De foto’s zijn gebundeld in het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s (www.wbooks.com).

De vijf Zeeuwse foto’s zijn hieronder te bekijken.

Axel, 30 mei – 4 juni 1940 Vervoer Franse krijgsgevangenenYerseke, 1945 Directrice Helena Hermina Dop met onderduikersGoes, 1940 Magdalena Kloosterman in gesprek met een Duitse soldaatOost-Souburg, West-Souburg, ná 8 november 1944 Geallieerden met verzetsmensenVlissingen, zomer 1941-1942 Boulevard