Persbericht

Voor de restauratie van rijksmonumenten verstrekt de provincie dit jaar bijna 1,8 miljoen euro. Dat geld gaat naar vijf restauratieprojecten: de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes, het Vollebregtorgel in de Opstandingskerk te Wissenkerke, de toren van de Geerteskerk in Kloetinge, het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Stavenisse en boerderij Grote Muiterij in Sint Maartensdijk.

Grote Muiterij

Opvallend is dat vier kerken subsidie ontvangen. Ofwel voor restauratie van het gebouw, ofwel voor restauratie van een orgel of kerktoren. Een uitzondering hierop is De Grote Muiterij, een markante boerderij uit 1760 aan de Sint Annalandseweg in Sint Maartensdijk. Het monument is ernstig vervallen, maar een nieuwe eigenaar heeft grote plannen met het complex. De boerderij wordt eerst volledig gerestaureerd. Het idee is om vervolgens een multifunctionele ruimte en wooneenheden in de schuur van de boerderij te realiseren. Het plan is ook om er in de toekomst streekproducten te verkopen.

Publiek welkom

Monumenten zijn een belangrijk onderdeel van het Zeeuws erfgoed.  De Provincie wil dit erfgoed niet alleen behouden, maar vindt het ook belangrijk dat deze toegankelijk zijn voor een breed publiek. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk Zeeuwen en toeristen er kennis mee maken. De gerestaureerde kerken die nu subsidie ontvangen, worden daarom niet alleen opengesteld tijdens erediensten. Je kunt ze ook bezoeken op bijvoorbeeld Open Monumentendag. De Grote Kerk in Goes biedt daarnaast ruimte aan markten, concerten, exposities, symposia en andere evenementen.

Investeren in restauratie-vakmensen

Zeeland heeft prachtige monumentale gebouwen. Het is belangrijk dat we dit erfgoed behouden voor de toekomst. Dat betekent ook dat we investeren in goed opgeleide vakmensen. Alle restauratieprojecten proberen  daarom een werkplek of opleidingsplaats te bieden aan leerlingen die zich bekwamen in het restauratievak. Op die manier leren zij  het vak van restaurateur in de praktijk.

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl