Persbericht

Op 31 augustus 2019 bezochten 6.000 mensen de Vrijheidsboulevard in Terneuzen. Deze tentoonstelling vormde het hart van de Start Viering 75 jaar Vrijheid. Om de Slag om de Schelde op de kaart zetten én Zeeland opnieuw te profileren als provincie waar vrijheid sterk leeft, wordt de Vrijheidsboulevard nogmaals opgebouwd. De Vrijheidsboulevard is van zaterdag 25 april t/m dinsdag 5 mei geopend voor publiek in de Machinefabriek in Vlissingen. Na 5 mei wordt een scholenprogramma verzorgd.

De Vrijheidsboulevard is een fototentoonstelling die het verhaal van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland vertelt. Wanneer je binnenstapt in de Machinefabriek, word je door een korte film meegenomen naar 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond. Hierna ga je op ontdekkingstocht door de geschiedenis. Alle Zeeuwse regio’s presenteren naast de fototentoonstelling hun eigen verhalen, met foto’s, video’s en voorwerpen.

Publieksprogramma

De Vrijheidsboulevard biedt verder een gevarieerd programma met verhalen van ooggetuigen, films, muziekoptredens, theatervoorstellingen, lezingen en symposia. Iedere dag vindt een talkshow plaats met gasten uit Zeeland en daarbuiten. Van zaterdag 25 tot en met woensdag 29 april staat dagelijks een Zeeuwse regio centraal waar ooggetuigen over hun ervaringen vertellen. In een symposium op zaterdag 25 april komt de wederopbouw aan bod en op 5 mei vindt een symposium over de Vier Vrijheden in de huidige samenleving plaats. Het volledige programma wordt eind deze maand gepubliceerd op vrijheidsboulevard.nl.

Speciaal voor jongeren

Van 6 t/m 15 mei wordt een scholenprogramma voor leerlingen uit basis- en voortgezet onderwijs en mbo verzorgd. Leerlingen bezoeken de tentoonstelling en kunnen daarnaast een film- of theatervoorstelling bekijken en meedoen aan de 'Grote Vrijheidsquiz'.

Een gezamenlijk initiatief

De Vrijheidsboulevard wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, het vfonds en de Gemeente Vlissingen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Zeeuwse gemeenten, het Nationaal Comité 4&5 mei en het bedrijfsleven. De organisatie van de Vrijheidsboulevard werkt samen met Cultuurwerf (organisator van het Bevrijdingsfestival Zeeland), Film by the Sea en regionale musea.

Praktische informatie

De Vrijheidsboulevard is van zaterdag 25 april t/m dinsdag 5 mei geopend voor publiek. Toegang tot de Vrijheidsboulevard is gratis, voor het publieksprogramma wordt een kleine vergoeding gevraagd. 

75 jaar vrijheid in Zeeland

In april en mei zijn er verschillende activiteiten waarbij Zeeland 75 jaar vrijheid viert. Zo rijdt vanaf 4 april de Vrijheid-Express door Zeeland. Ook worden op 14 april de Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg. De Vrijheidsboulevard is een onderdeel van 75 jaar vrijheid in Zeeland.

Impressie Vrijheidsboulevard in Terneuzen

Contact

Team Communicatie
+31 118 631050
communicatie@zeeland.nl