Nieuws

‘Op 1 december 2017 spoelde er hier in Domburg op deze plek een 13,5 meter lange potvis aan. Het arme dier was vermoedelijk verdwaald geraakt in de ondiepe Noordzee. Hij overleefde de stranding helaas niet.’

Zo opende gedeputeerde Carla Schönknecht woensdagochtend 9 januari 2019 de bijeenkomst waar werd aangekondigd dat de potvis, inmiddels Pieter gedoopt, vanaf half juni minimaal drie jaar lang bij Terra Maris in Oostkapelle wordt tentoongesteld. Op een steenworp afstand dus van waar de Domburgse potvis aanspoelde.

‘Wat de potvis niet wist, was dat hij een publiekstrekker zou worden’, sprak Schönknecht. Tenminste, dat is alom de verwachting. Daarom stelde de Provincie Zeeland 70.000 euro beschikbaar voor de nodige bouwkundige en klimatologisch aanpassingen aan Terra Maris. Aan Sven van Rijswijk, directeur van Terra Maris, zal het zeker niet liggen. Want hij heeft met zijn team al drie wisselende tentoonstellingen in voorbereiding. Half juni gaat ‘Wat spoelt er aan in Zeeland?’ van start. In de jaren erna volgen andere tentoonstellingen. Nu moet eerst preparateur Bas Perdijk nog aan de bak om de potvis tentoonstellingsklaar te maken. Daar heeft hij – samen met natuurhistorisch museum Naturalis (de formele eigenaar) – het afgelopen jaar ook al hard aan gewerkt.