Zeeland gaat de uitdaging aan: wie wipt de meeste tegels?

21 maart 2023
|
Persbericht
Tegels vervangen door groen

Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

Het NK Tegelwippen is deze week van start gegaan: een landelijk initiatief om tegels te vervangen door groen. De campagne loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Dit jaar hebben de Zeeuwse gemeenten en de provincie de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk verstening te vervangen door groen. Ook willen ze hun inwoners bewust maken van hoe zij om kunnen gaan met de effecten van klimaatverandering.

Tegelteller

Gemeenten strijden tegen elkaar om de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep te bemachtigen. Alle inwoners kunnen zelf meedoen door tegels in hun (gevel)tuin te wippen en er planten voor terug te plaatsen. Het aantal tegels dat je uit je tuin hebt gehaald, geef je door via de website van nktegelwippen.nl. De tegels kun je hergebruiken of inleveren bij de milieustraat. Daarnaast organiseren deelnemende gemeentes en NME Zeeland aanvullende acties. Daarover wordt later meer bekend gemaakt.

Letterlijk ons steentje bijdragen

De Borsele wethouder Arno Witkam is enthousiast over de actie: “Ook in de gemeente Borsele willen we letterlijk ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. Daarom doen we dit jaar voor de tweede keer mee met het NK Tegelwippen. Bij deze roep ik onze inwoners dan ook op om dit jaar aan de slag te gaan in de tuin en tegels te vervangen te vervangen voor gras, bloemperken en of bomen. Daar word je zelf ook blij van.”

Ook gedeputeerde Anita Pijpelink is blij met de toegenomen aandacht voor vergroening: “Vorig jaar deden vijf Zeeuwse gemeenten mee met het NK Tegelwippen. Voor dit jaar staat de teller al op elf - en dat worden er waarschijnlijk nog meer. We moeten nu actie ondernemen om klaar te zijn voor een toekomst met weersextremen. Als je een paar tegels uit je tuin wipt, houd je sneller droge voeten tijdens een hevige regenbui." 

Klimaatverandering

Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Bovendien veroorzaakt een betegelde tuin vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Beter is het om te kiezen voor  groene bodembedekkers. Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen houden regenwater beter vast, ze werken als een soort spons. Handig, want in 2022 hadden we de droogste zomer ooit! Ook biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw. Tijd dus om tegels in te ruilen voor groen.

Zeeland verandert mee

In Zeeland werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit hebben we vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo maken we Zeeland klaar voor de toekomst.

Meer informatie over het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen is te vinden op Zeelandverandertmee.nl. Meer informatie over de landelijke campagne is te vinden op NK-tegelwippen.nl