Zeeuws monument voor verkeersslachtoffers geeft nabestaanden troost

1 september 2022
|
Persbericht
Zeeuws monument voor verkeersslachtoffers op Neeltje Jans, een steen met een gedicht erop en twee bloemenkransen

Tijdens de herdenking van Zeeuwse Verkeersslachtoffers is een monument onthuld ter nagedachtenis aan Zeeuwse verkeersslachtoffers. Het monument staat op Neeltje Jans en is onthuld door gedeputeerde Harry van der Maas (verkeersveiligheid, voorzitter Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland), Lilian Sikkema-Cuppers (directeur Rijkswaterstaat) en wethouder Bert Tuk (gemeente Veere).

Zeeuwse herdenking van verkeersslachtoffers en onthulling Zeeuws monument

De besloten herdenkingsceremonie vond plaats in het Topshuis, Neeltje Jans. Gedeputeerde Harry van der Maas (Verkeersveiligheid, voorzitter Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland) opende de herdenkingsbijeenkomst, mede namens Slachtofferhulp Nederland, Stichting Zeeuws Verlies en Rijkswaterstaat. Hierna vertelden verschillende sprekers en nabestaanden hun verhaal. Vervolgens werd het Zeeuws monument voor verkeersslachtoffers onthuld en zijn er kransen gelegd namens de nabestaanden en organisatie.

Een jaarlijkse herdenking wordt zeer gewaardeerd door nabestaanden. Vanaf nu vindt de Zeeuwse herdenking dan ook jaarlijks plaats op 1 september. Met het monument is er een tastbare plek bijgekomen voor nabestaanden en een locatie voor de herdenking.

Het is een mooie plek  om herinneringen te koesteren en stil te staan bij de dierbaren die wij verloren hebben door een dodelijke verkeersongeval. Wij hopen dat nabestaanden wanneer men ook wenst, bij het nieuwe monument met uitkijk over zee troost kunnen halen”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas.

Het monument op Neeltje Jans en kan ten allen tijde worden bezocht door nabestaanden. Het monument is gemaakt van gepolijst basalt. Het ruwe basalt wordt vaak gebruikt bij dijken, strandhoofden en golfbrekers. Het ruwe symboliseert de scherpe kanten van het gemis. Het gepolijste staat voor de mooie herinneringen die dierbaren aan de slachtoffers hebben. De regels op het monument zijn geschreven door Anne-Marie Vermazen en zijn uit haar eigen ervaring ontstaan.

Het Zeeuws monument voor verkeersslachtoffers wordt onthuld

Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid

De herdenking en de onthulling van het monument vallen binnen de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid. Vandaag trapte gedeputeerde Harry van der Maas de maand af in de Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland. Daar ging hij samen met Corine de Bruyne-van Wallenburg in gesprek over dit onderwerp. Er was aandacht voor de toename van dodelijke verkeersongevallen, maar ook sprak hij zijn waardering uit over de inzet van alle partners op het gebied van verkeersveiligheid.

“In Zeeland zetten mensen van verschillende organisaties zich dagelijks in om de provincie verkeersveiliger te maken, van wegbeheerders tot vrijwilligers die gastlessen verzorgen. Mensen bewust maken van veilige verkeersdeelname is van groot belang. Rekening houden met elkaar op de weg, je aan de maximum snelheid en andere verkeersregels houden, je vervoersmiddel goed beheersen, maar ook zorgen dat je je aandacht bij de weg en het stuur houdt.”

De Provincie Zeeland heeft de maand september uitgeroepen tot ‘de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid’ waarin meerdere activiteiten georganiseerd worden die het bewustzijn rond verkeersveiligheid vergroten. Dit 5de jaar staan er veel items op de kalender om dit onderwerp te benadrukken. Hiermee wil het ROVZ graag de focus leggen op een 100% verkeersveilig Zeeland.