De plannen voor de 5 Zeeuwse binnensteden

De afgelopen maanden zijn de projectgroepen aan de slag gegaan met ideeën om de Zeeuwse binnensteden (Goes, Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Hulst) een boost te geven. Per stad zijn een of meerdere projecten gekozen. Deze werken de projectgroepen komende maanden verder uit. De activiteiten zullen in de lente en zomer 2023 te zien zijn. Per stad lichten we de plannen toe.

 

Projectgroep Terneuzen aan de slag Creative City Boost

Vlissingen

Vlissingen werkt aan drie stadsprojecten:

  1. Talk of the town. Vlissingen kampt met leegstand in het centrum. Dit project wil lege plekken en panden in de binnenstad juist gaan benutten voor pop-up activiteiten. Dat je denkt: Hup ik ga naar de stad, eens kijken wat er nu weer te doen is. Activiteiten die Vlissingers zelf kiezen en verzinnen en waar pandeigenaren graag aan meewerken. Een eigen website geeft bekendheid aan het publiek en zorgt ervoor dat pandeigenaren en bewoners elkaar kunnen vinden. De eerste bewonersbijeenkomst is in maart/april, de eerste pop-up activiteit volgt waarschijnlijk in mei/juni.
  2. De weg naar de urban hot spot - graffiti festival Royal Flush. Dit project droomt van een hotspot in de stad met hiphop, skate, muziek, urban sports en kunst. Binnen Creative City Boost worden de stenen gelegd op weg naar die hotspot met verschillende evenementen in de zomer 2023:
    • Royal Flush: een graffiti/street art festival dat plaatsvindt op zaterdag 23 september op het terrein van de Machinefabriek. Een aftermovie legt de activiteiten vast voor de promotie na het festival.
    • Een nieuwe hall of fame (HOF): een oefenwand voor graffiti artiesten. Deze oefenwand komt naast de Machinefabriek. 
    • Een muurschildering (mural) als onderdeel van het festival. Wens is dat er in de toekomst een reeks van murals ontstaat.
  3. Loodsen door de stad. Vanaf de zomer kom je al wandelend door de stad opvallende kunstuitingen tegen. Via QR-codes kom je uit bij video’s waarin je de verborgen verhalen van de stad ontdekt. Elk verhaal wijst je op nog meer onontdekte plekjes en samen loodsen ze je de stad door.
Creative City Boost werkgroep Vlissingen

Middelburg

Middelburg werkt aan twee stadsprojecten:

  1. Een experimenteel groen kunstproject. De ene deelnemer is beeldend kunstenaar en wil een kronkelweg door de stad met kunst en groen. Een andere deelnemer voegt zijn visie daaraan toe over wat nu nodig is in deze tijden van klimaatverandering. Hij gelooft dat het weer vruchtbaar maken van onze grond het verschil gaat maken, meer nog dan het aanplanten van extra groen. Zijn aanpak moet ervoor zorgen dat de energie van de aarde weer toeneemt en alles wat daarop groeit. Ook in de stad. De projectgroep wil als proef de experimentele methoden toepassen op drie plekken in de stad. Dit in nauw overleg met de nieuwe stadsecoloog van de gemeente Middelburg. Mogelijk volgt in een later stadium uitbreiding van het projectteam.
  2. Moderne architectuur in een historische stad. In de historische binnenstad van Middelburg zie je prachtige historische gebouwen, maar veel moderne architectuur is er niet te vinden. Daarom werken een lokale ondernemer en kunstenaar, samen met een architect, aan tijdelijke paviljoens die vernieuwing brengen in de binnenstad. De kleine kiosken bieden ruimte aan verschillende initiatieven. Studenten Bouwkunde van Hogeschool Zeeland krijgen ook de kans om mee te ontwerpen tijdens een projectweek in juli. Een prijsvraag zoekt het beste ontwerp, waarbij circulair bouwen het uitgangspunt is. In de zomer wordt het winnende ontwerp tijdelijk in de stationshal van Middelburg geplaatst. 
Projectgroep Middelburg doet onderzoek naar groen Creative City Boost

Terneuzen

Identiteitscrisis is de gekozen titel van de projectgroep Terneuzen. Die wil meer trots in de stad terug zien. Trots op wat Terneuzen is, op wat het was en op wat het in de toekomst zeker weer zal zijn. Verhalen zo kenmerkend voor de stad komen in een catalogus en worden tot leven gewekt door het gebruik van licht. Voor de realisatie hiervan werkt de projectgroep nauw samen met lichtarchitect Arjen van der Cruijsen. Naast de verhalencatalogus en de verbeelding daarvan, stopt de projectgroep energie in een broedplaatsonderzoek. Een van de deelnemers studeert architectuur aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij onderzoekt hoe architectuur kan bijdragen aan het ontstaan van goede creatieve werkplekken voor afgestudeerden en young professionals. Centrale vraag hierbij: Hoe kunnen we creatieve jongeren motiveren om in Terneuzen te blijven of aantrekken om naar Terneuzen (terug) te komen. En wat hebben zij nodig?

Projectgroep Terneuzen aan de slag Creative City Boost

Goes

Goese Lente! heet het project waarmee Goese kunstenaars en ondernemers in de stad meer ruimte gaan maken voor ontmoetingen, ontdekken en onderzoeken. De stad moet weer opbloeien, want Goes heeft zoveel te bieden. In de lente zijn er verschillende dingen te beleven in de binnenstad:

  • Kunstenaars maken verbeeldingen voor de steegjes
  • Creatieve makers die door ondernemers worden ‘geadopteerd’ om in de etalages hun werk te maken
  • Paraplu pop-up evenementen verspreid door de binnenstad.

Textiel is de rode draad bij alle activiteiten; een knipoog naar de rijke textielgeschiedenis van de stad. De activiteiten starten in april en duren tien weken. Na tien weken vindt eind juni de slotmanifestatie plaats. 

werkgroep Goes Creative City Boost

Hulst

Hulst wil bewoners en bezoekers prikkelen met ideeën voor een duurzame, leefbare stad waarin cultuur en groen elkaar aanvullen. De binnenstad wordt verbonden met de omliggende veste. Dit door groen in de binnenstad te brengen en cultuur naar het stadspark. Er zijn verschillende experimenten. Deze komen allemaal samen in het PRIKKEL FEST festival: 

  • Stadspodium met muziek of theater
  • Vergroening van de binnenstad: Kunstenaars ontwerpen duurzaam groen straatmeubilair in samenwerking met binnenstadsondernemers
  • Experimenten met nieuwe technologieën zoals augmented en virtual reality
  • Waterrecreatie: suppen of kanoën

Dit gratis festival vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 juni. Hiermee wil de projectgroep de inwoners en bezoekers van Hulst prikkelen met alle mogelijkheden voor de groene stad van de toekomst. Lees hier meer over het festival. 

Werkgroep Hulst Creative City Boost