Deelnemers aan het woord

We zijn benieuwd hoe de deelnemers het project Creative City Boost ervaren. Daarom gaan we in gesprek met leden van de werkgroep of het Talentteam. 

Paul Cornelis

Beeldend kunstenaar Paul is geboren in Hulst en nog altijd trotse inwoner van de stad. Hij is als cultuurprofessional betrokken bij de werkgroep van Hulst.  

Paul Cornelis Hulst Creative City Boost

Wat is jouw rol binnen Creative City Boost?

Als beeldend kunstenaar en curator van HulstArt (kunstpodium voor hedendaagse beeldende kunsten) wil ik vooral het belang van kunst in de stad benadrukken. Kunst kan een aanzuigende werking hebben. De voormalige industriestad Bilbao met haar Guggenheim museum is hiervan een goed voorbeeld. 

Waarom vind je het zo belangrijk om mee te doen?

Ik wil met dit project vooral aandacht en verwezenlijking van hedendaagse beeldende kunst in de openbare ruimte. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een tweejaarlijkse kunstroute op de Wallen en in de binnenstad van Hulst. Hulst heeft veel beelden in de openbare ruimte, maar deze zijn allemaal klassiek en benadrukken de rijke historie van de stad. Ik vind dit persoonlijk te eenzijdig. Kunst heeft een veel breder spectrum. Hulst ligt natuurlijk vlakbij de Belgische grens, dus als zij haar kunstaanbod verbreedt, wordt de stad aantrekkelijker voor toeristen en liefhebbers van kunst. Daarom wil ik binnen dit project werken aan de realisatie van augmented reality kunst in de openbare ruimte. Concreet houdt augmented reality in dat je op een realistische manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen. We leven in een tijd waar digitalisering nooit ver te zoeken is en op deze manier wil ik daar op inspelen.

Wat vind jij van het project tot nu toe?

Wat ik interessant vind, is dat je tijdens het proces een bredere visie gaat ontwikkelen om jouw plan concreet te maken. Die hulpmiddelen zijn ook weer inzetbaar bij andere projecten of manieren om tot nieuwe inzichten te komen. Er is sprake van sturing, maar wel met een open karakter zodat je persoonlijke visie blijft bestaan. 

Wat hoop je dat er uit de samenwerkingen zal voortvloeien?

In Hulst hebben we ervoor gekozen om de persoonlijke ideeën samen te voegen. Voor mij voelt dit heel goed. Ik ga wel mijn best doen om in samenwerking met een lokale architect – die goed thuis is in de augmented reality – mijn persoonlijke inbreng te verwezenlijken. Namelijk een kunstroute die deels bestaat uit augemented reality beelden.

Wat is jouw beeld bij een aantrekkelijke Zeeuwse binnenstad?

Bij een bezoek aan een binnenstad vinden mensen het fijn om veel verschillende ervaringen en indrukken op te doen. Naast de lokale, eigen sfeer die elke stad ademt én de retail en horeca, moet het kunstzinnige gevoel naar mijn mening gestimuleerd worden. Dit door een divers aanbod van kunst, groen, design en speelse elementen. Hulst heeft als grensgemeente de deeltaak om het Belgische publiek deze elementen te bieden.