Deelnemers aan het woord

We zijn benieuwd hoe de deelnemers het project Creative City Boost ervaren. Daarom gaan we in gesprek met leden van de werkgroepen of het Talentteam. 

Martin van Overveld

Architect Martin is werkzaam bij de Middelburgse vestiging van het bureau Ro&Ad Architecten. In 2014 verruilde hij Brabant voor Zeeland om in Middelburg te wonen en werken. Hij maakt deel uit van het talentteam: een kwartet creatieve jongelingen onder begeleiding van CBK Zeeland.

Martin van Overveld Talentteam Creative City Boost

Wat is jouw rol binnen het project Creative City Boost?

Ik maak onderdeel uit van het talentteam. Dit is een van de onderdelen van Creative City Boost die CBK Zeeland verzorgt. Ieder teamlid heeft hierin zijn eigen expertise en achtergrond. Ik heb een passie voor circulariteit, biobased bouwen (bouwen gebaseerd op de natuur) en een voorliefde voor natuur. Iets creëren, bouwen of realiseren geeft mij energie. Deze aspecten en mijn kennis als architect neem ik mee in mijn rol binnen het team.

Waarom vind je het zo belangrijk om mee te doen?

Ik vind het belangrijk dat de Zeeuwse binnensteden voor iedereen zijn, ongeacht achtergrond, leeftijd of portemonnee. Iedereen moet zich kunnen mengen in de binnensteden. Met dit project krijg ik de kans om onderzoek te doen in de Zeeuwse steden en bij te dragen aan levendige en toekomstbestendige binnensteden.  

Wat vind jij van het project tot nu toe?

Ik ben trots op wat wij in 2022 met elkaar hebben gedaan om tot de uitvraag Maak Zeeland te komen. Hieraan gingen workshops en stadssafari’s vooraf, waarbij ik vooral goed heb geluisterd en veel heb gevraagd. Elke werkweek gaven wij onze kijk op de zaken, die we ook steeds voorlegden aan de werkgroepen. Uiteindelijk hebben we op basis hiervan de uitvraag ‘Maak Zeeland’ geschreven. Hierbij vroegen we Zeeuwse cultuurprofessionals en ondernemers om samen een plan in te dienen om de Zeeuwse steden een impuls te geven. Een paar weken geleden zijn de twee winnaars gekozen. Op dit moment worden deze projecten verder uitgewerkt tot events. Als komende periode net zo goed wordt als afgelopen jaar dan is het project wat mij betreft zeker geslaagd. 

Wat hoop je dat er uit de samenwerkingen zal voortvloeien?

Ik hoop dat de ideeën van de winnaars van Maak Zeeland over een aantal maanden door iedereen te bewonderen zijn. Het is daarnaast mijn wens dat de samenwerkingen die nu ontstaan tussen cultuurprofessional en ondernemers, ook op een langere termijn stand houden. Geen kortstondige projecten, maar langdurige samenwerkingen zodat er nog veel mooie initiatieven kunnen ontstaan. Het zou daarbij goed zijn als de jongere generatie ook de kans krijgt om hierbij aan te haken. Het gaat ten slotte over hun toekomst!

Wat is jouw beeld bij een aantrekkelijke Zeeuwse binnenstad?

Ik vind het mooi dat een stad meebeweegt op de seizoenen van het jaar. Elk seizoen heeft zijn charme. In het voorjaar en zomer de reuring en vanaf de herfst richting de winter de rust. Alle seizoenen vind ik aantrekkelijk. Waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is de uitvraag die we hebben geschreven voor Maak Zeeland. Dit ademt echt iets moois, energieks, tot de verbeelding sprekend, grijpbaar maar toch ook weer ongrijpbaar.

Paul Cornelis

Beeldend kunstenaar Paul is geboren in Hulst en nog altijd trotse inwoner van de stad. Hij is als cultuurprofessional betrokken bij de werkgroep van Hulst.  

Paul Cornelis Hulst Creative City Boost

Wat is jouw rol binnen Creative City Boost?

Als beeldend kunstenaar en curator van HulstArt (kunstpodium voor hedendaagse beeldende kunsten) wil ik vooral het belang van kunst in de stad benadrukken. Kunst kan een aanzuigende werking hebben. De voormalige industriestad Bilbao met haar Guggenheim museum is hiervan een goed voorbeeld. 

Waarom vind je het zo belangrijk om mee te doen?

Ik wil met dit project vooral aandacht en verwezenlijking van hedendaagse beeldende kunst in de openbare ruimte. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een tweejaarlijkse kunstroute op de Wallen en in de binnenstad van Hulst. Hulst heeft veel beelden in de openbare ruimte, maar deze zijn allemaal klassiek en benadrukken de rijke historie van de stad. Ik vind dit persoonlijk te eenzijdig. Kunst heeft een veel breder spectrum. Hulst ligt natuurlijk vlakbij de Belgische grens, dus als zij haar kunstaanbod verbreedt, wordt de stad aantrekkelijker voor toeristen en liefhebbers van kunst. Daarom wil ik binnen dit project werken aan de realisatie van augmented reality kunst in de openbare ruimte. Concreet houdt augmented reality in dat je op een realistische manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen. We leven in een tijd waar digitalisering nooit ver te zoeken is en op deze manier wil ik daar op inspelen.

Wat vind jij van het project tot nu toe?

Wat ik interessant vind, is dat je tijdens het proces een bredere visie gaat ontwikkelen om jouw plan concreet te maken. Die hulpmiddelen zijn ook weer inzetbaar bij andere projecten of manieren om tot nieuwe inzichten te komen. Er is sprake van sturing, maar wel met een open karakter zodat je persoonlijke visie blijft bestaan. 

Wat hoop je dat er uit de samenwerkingen zal voortvloeien?

In Hulst hebben we ervoor gekozen om de persoonlijke ideeën samen te voegen. Voor mij voelt dit heel goed. Ik ga wel mijn best doen om in samenwerking met een lokale architect – die goed thuis is in de augmented reality – mijn persoonlijke inbreng te verwezenlijken. Namelijk een kunstroute die deels bestaat uit augemented reality beelden.

Wat is jouw beeld bij een aantrekkelijke Zeeuwse binnenstad?

Bij een bezoek aan een binnenstad vinden mensen het fijn om veel verschillende ervaringen en indrukken op te doen. Naast de lokale, eigen sfeer die elke stad ademt én de retail en horeca, moet het kunstzinnige gevoel naar mijn mening gestimuleerd worden. Dit door een divers aanbod van kunst, groen, design en speelse elementen. Hulst heeft als grensgemeente de deeltaak om het Belgische publiek deze elementen te bieden.