PRIKKELFEST festival Hulst

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni vond in het Stadspark van Hulst het PRIKKELFEST festival plaats. Inwoners en bezoekers van Hulst werden geprikkeld met ideeën en ontwerpen voor een levendige, groene en duurzame stad. Cultuurprofessionals en ondernemers uit de stad hebben samengewerkt aan een boost voor de stad.

Prikkelfest dansen Creative City Boost

Zij zeggen: “Hulst is bekend om zijn historische vesting gecombineerd met winkelen en bourgondisch genieten, maar bovenal moet Hulst voor bewoners een aangename plek zijn om te wonen. Hulst kan een sociale ontmoetingsplaats worden voor alle groepen en lagen van de bevolking. Bezoekers, bewoners, ouderen, jongeren, ondernemers, cultuur-liefhebbers; een plaats waar iedereen graag wilt zijn, een warm bad. Om ervoor te zorgen dat al deze gebruikers elkaar versterken en elkaar op meerdere plekken kunnen ontmoeten verbinden we verschillende gebieden met elkaar. We brengen het groen uit de parkrand rond de vesting terug naar de binnenstad. De fysieke en digitale kunst naar het park. We betrekken het water uit de buitengebieden bij recreatiemogelijkheden en zorgen ervoor dat je Hulst ook vanaf het water kunt beleven.”

Activiteiten

In het weekend van 24 en 25 juni werd het stadspark van Hulst omgetoverd tot één bruisend festivalterrein voor alle doelgroepen en leeftijden. Er was een open podium met programmering van bands en muzikanten. Een ontwerpstrategie voor vergroening van de binnenstad werd gepresenteerd, met mogelijkheid om mee te praten en te stemmen op de plekken waar vergroening het hardst nodig is. Met kajaks en sups kregen bezoekers een voorproefje van de mogelijkheden van duurzame waterrecreatie; verschillende mogelijke vaarroutes in de omgeving werden in film gepresenteerd. De demo’s Virtual Reality en Augmented Reality waren voor veel bezoekers de eerste kennismaking met deze nieuwe technologieën. Wie nieuwsgierig was, kon ook zelf aan de slag in een workshop VR-cinema.

Bij het ronde tafel gesprek van GreenArt konden bezoekers kennis vergaren en hun mening delen over stadsvergroening en groenkunst. Aan tafel zaten: experts in stadsecologie en duurzame (landschaps)architectuur, gemeente Hulst (wethouder duurzaamheid) en Provincie Zeeland.

Projectgroep

Het Prikkel Festival is de uitkomst van het stedelijk project van Creative City Boost in Hulst. De kern van de projectgroep wordt gevormd door Geerard den Herder, Coen de Bruijn, Luk Sponselee, Perry Mulder, Paul Cornelis en Monique de Bruin. Met vele partijen in en rond de stad is samengewerkt om alle ideeën te realiseren.

Prikkelfest Virtual Reality Creative City Boost
Prikkelfest dansen Creative City Boost
Prikkelfest muzikant Creative City Boost
Prikkelfest schilderen Creative City Boost
Prikkelfest suppen Creative City Boost

Het idee

Hulst staat bekend om zijn historische vesting, winkelen en bourgondisch genieten. Maar Hulst moet vooral een aangename plek zijn om te wonen. Hulst kan een sociale ontmoetingsplaats worden. Een plaats waar iedereen graag wil zijn. Waar ondernemers zich kunnen ontwikkelen en waar jonge starters met oog voor duurzame producten zich kunnen vestigen. Om ervoor te zorgen dat al deze gebruikers elkaar versterken en elkaar op meerdere plekken kunnen ontmoeten, worden verschillende gebieden van de binnenstad met elkaar verbonden. De projectgroep brengt het groen in de rand rond de vesting van de stad naar binnen. Ze brengt fysieke en digitale kunst en podia naar de vesting die de binnenstad omringt. Ze betrekt het water bij de stad en zorgt ervoor dat je Hulst ook vanaf het water kunt beleven.