Sparkling Night - Schitterend Water
Op 1 juli werd het publiek, bestaande uit inwoners, winkeliers, ondernemers, ambtenaren, bestuurders en creatieven, ondergedompeld in de ‘Sparkling Night’, het kick-off event van de Creative City Boost projectgroep Terneuzen. Het evenement begon net na zonsondergang om 22.30 uur op het plein naast het Arsenaal.

De Terneuzense projectgroep ontwierp een beeldmerk om de binnenstad een extra boost te geven. Daarnaast maakten ze een concept voor toekomstige routes. Routes bedoeld om plekken in de stad te verkennen met (her)ontdekte Terneuzense verhalen. Sommige van die verhalen zullen op de routes worden verbeeld, in (licht)kunst.
Beeldmerk Schitterend Water
Tijdens de avond werd het beeldmerk ‘Schitterend Water’ gepresenteerd door een lichtprojectie op het Arsenaalplein. De facetten van de stad waren te zien als kleurige lichtvlakken van een diamant. De diamantvorm is afgeleid van de vorm van de stad op de oude stadskaarten van Terneuzen.
Lichtsculptuur
De wethouder Cultuur, Jeroen de Buck onthulde het eerste verhaal van de route en de verbeelding daarvan. Het is het verhaal van het Arsenaal. Het Arsenaal van vroeger, dat als oude Bastion onderdeel was van de vesting die rond 1830 kon voorkomen dat Terneuzen bij België werd ingelijfd. Maar ook het Arsenaal in een veel recenter verleden, dat van uitgaansgelegenheid waar iedereen wel een goede herinnering van een fijne avond aan heeft. Lichtontwerper Arjen van der Cruijsen verbeeldde dat verhaal in een lichtsculptuur. Vanaf 1 juli is de lichtsculptuur permanent te zien in de Nieuwstraat aan de Westzijde van het historische gebouw.
Meer informatie over het beeldmerk ‘Schitterend Water’ en het project is te vinden op https://schitterendwater.nl/. Het project gaat na afronding van Creative City Boost gewoon verder.
Projectgroep
Het project ‘Schitterend Water’ is een stedelijk project van Creative City Boost Terneuzen. De deelnemers bestaan uit binnenstadondernemers en cultuurprofessionals: Sophie Noens, Arjelien van Dijke, Marijn Donze, Funda Özyer, Carolien van der Meer, Sylvia Jonkheim en lichtontwerper Arjen van der Cruijsen. In het project wordt onder meer samengewerkt met de gemeente Terneuzen, Toonbeeld, Ondernemersvereniging Bizzy Terneuzen, Heemkundige Kring Terneuzen, Zeeuws Archief, Erfgoed Zeeland, Citymarketing Terneuzen en Portaal van Vlaanderen.





Het idee
Terneuzen wil meer trots in de stad terug zien. Trots op wat Terneuzen is, op wat het was en op wat het in de toekomst zeker weer zal zijn. Verhalen zo kenmerkend voor de stad komen in een catalogus en worden tot leven gewekt door het gebruik van licht. Voor de realisatie hiervan werkt de projectgroep nauw samen met lichtarchitect Arjen van der Cruijsen. Naast de verhalencatalogus en de verbeelding daarvan, stopt de projectgroep energie in een broedplaatsonderzoek, genaamd Centre of Tranquillity. Lees hier meer over dat onderzoek.