Zeeuwse Vernieuwers Challenge - MAAKZEELAND
Afgelopen maanden konden cultuurprofessionals en ondernemers zich inschrijven voor de Zeeuwse Vernieuwers Challenge van Creative City Boost. Deze twee doelgroepen konden samen plannen indienen om de Zeeuwse binnensteden levendiger en toekomstbestendiger te maken. Op donderdag 2 maart koos de jury de twee winnaars, ook wel vedetten genoemd: Leef Cadzand en De Sleutel tot Verbeelding, Middelburg. Op de foto: Sean van den Eerenbeemt, Lisanne Karman en Anouk van Geffen (team Middelburg).

MAAK ZEELAND
Onder de campagnenaam MAAK ZEELAND konden Zeeuwen vanaf 8 december 2022 tot 10 februari 2023 plannen indienen om de Zeeuwse binnensteden een nieuwe impuls te geven. Dit mocht van alles zijn: een installatie, een cultureel event, een expo of andere productie. Voorwaarde was wel dat de teams bestaan uit minimaal één middenstander en één cultuurprofessional. Deze twee groepen moeten de plannen samen bedenken, uitwerken en uitvoeren. Want als zij hun krachten bundelen, kunnen er mooie dingen ontstaan. De plannen kunnen verder scoren op zeven criteria: klimaatbestendig, thuis, vertrouwd, verbindend, groeilocatie, inclusief en open. Alle criteria staan beschreven op de website van MAAK ZEELAND.
Een technische commissie bestudeerde alle voorstellen en nomineerde zes projecten. Deze teams presenteerden hun plannen tijdens de eindselectie op 2 maart. Een vakjury en het talentteam kozen uiteindelijk de twee vedetten.
Beste projecten
De sleutel tot verbeelding, Middelburg – Anouk van Geffen + team
De magie van de stad Middelburg tot leven laten komen door de verbeeldingskracht van het kind centraal te stellen. Dat is de essentie van het plan. Het team heeft twee concepten bedacht die ze samen met een kinderteam en ondernemers uitwerken. Het eerste concept is: de verhalenkoffer. De koffers bevatten verhalen uit de stad en komen terecht in de winkels van ondernemers. Dit is voor en met kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het tweede concept is een audioroute met QR-codes: een ontdekkingsreis door de stad: Dit is voor en met jongeren van 12 t/m 17 jaar.
Leef Cadzand – Patricia van den Berge + team
De badplaats Cadzand beleven, waar well being, gastronomie en de mens voorop staat. In het voorjaar lanceert het team een magazine als ode aan de prachtige omgeving. Ze lanceren dit magazine tijdens een tweedaags evenement in het weekend. Twee dagen vol met kunst en culinaire belevenissen op het plein in Cadzand-Bad en directe omgeving. Doel is om dit event jaarlijks te organiseren.
€35.000 en hulp bij uitvoering
Elk team beschikt nu over een uitvoeringsbudget van €35.000 en krijgt hulp bij de uitvoering van hun project. De hulp bestaat uit administratieve begeleiding door CBK Zeeland en inhoudelijke steun (80 uur per project) door het Talentteam van Creative City Boost. De realisaties staan gepland voor lente en zomer 2023.
Andere genomineerden
Cultuurkwartier, Hulst - Diana van Damme + team
Het algemene doel van het project is om de leefbaarheid in Hulst te verbeteren. Dit door (culturele) initiatieven te stimuleren voor doelgroepen die nu nog onderbelicht zijn. Doel is ook om de algemene educatie te bevorderen, zodat het sociaaleconomische draagvlak verbreedt en verstevigt. Daarnaast verstevigt dit de verbinding van de culturele driehoek in de binnenstad van Hulst: bibliotheek, museum en FilmTheater.
Flocci, Terneuzen - Eddy Kayser + team
Flocci is een innovatie die de stad groener, leuker en mooier maakt. Flocci tovert kale stenige plekken om tot prettige groene plekken. Flocci staat voor FLOwer in the CIty. Hiermee krijgt de stad een circulair bloemenveld. Het is opgebouwd uit modules die op allerlei manieren aan elkaar verbonden kunnen worden. In de modules groeien planten. Ze hebben een ingebouwd bankje. Zo creëren ze nieuwe ontmoetingsplekken en kan je genieten van de natuur.
Future Stadspark, Goes – Aswintha van Dijk + team
Een toekomstgericht Stadspark de Veste met een grote entree vanaf het station. Een plaats om samen te komen. Ingericht met interactieve middelen, spelelementen, groene moderne beplanting en geïntegreerde wandelpaden direct langs het water.
Jazzfestival 2023, Zierikzee – Werner van Laere + team
Een gratis muziekfestival in Zierikzee voor iedereen. Jazz spreekt door de variatie en ritme veel mensen aan. Ze bieden de mogelijkheid om vrij op te treden in het park. Duurzaamheid speelt een grote rol tijdens het festival. Door het planten van bomen vermindert de stikstofuitstoot. Daarnaast hebben ze een duurzaam educatief programma.
Jury
Een selectie- en technische commissie beoordelen de ingezonden projecten. De technische commissie bestaat uit gemeenteambtenaren en het Talentteam. Zij beoordeelden de projecten op haalbaarheid. Vervolgens kiezen vijf externe juryleden (de selectiecommissie) samen met het Talentteam de twee beste projecten. Deze externe jury bestaat uit:
Stefan van Aarle
Retailadviseur, Stadskracht, Tilburg
"Nederlandse binnensteden vormen een uniek historisch cultureel erfgoed en zijn anno 2023 nog altijd levendige plaatsen van handel en socialen activiteit. Daarvan zien we ook in Zeeland iedere dag de voorbeelden. Dat dienen we met elkaar te koesteren. Vernieuwende initiatieven zoals de
Zeeuwse Vernieuwers Challenge dragen bij aan een nieuw toekomstperspectief. Ondernemers in binnensteden en cultuurprofessionals worden samengebracht, wat zal leiden tot innoverende projecten die de levendigheid in binnensteden bevorderen. Ik draag de Challenge een warm hart toe en verwacht de jury te verrijken met kennis en ervaring over het functioneren van binnensteden en projecten die daaraan bijdragen."
Franky Devos
Algemeen coördinator, Kunstencentrum Viernulvier, Gent
"Als algemeen coördinator van een groot Gents kunstencentrum en lid van de Cultural Board Zeeland, merk ik een groeiende interesse van de Gentse kunstensector in Zeeland en omgekeerd. Op veel vlakken zijn we complementair en hebben we veel van elkaar te leren. Creativiteit draagt in belangrijke mate bij tot de leefbaarheid van steden. Hier kunnen kleinere steden echt onderscheidend in zijn. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de inzendingen voor deze Creative City Boost. Waar de kunstenaars gaan, daar volgt de wereld."
Franca Houg
Architect bij Powerhouse Company, Rotterdam
"Wanneer ik aan Zeeland denk dan gaan mijn gedachten automatisch naar natuur, strand, rust en ruimte. Maar Zeeland is veel meer dan dat, het is ook een gebied waarin gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Ik wens Zeeland levendige binnensteden toe, waar voor ieder wat te doen of te
vinden is. Lokale initiatieven zijn hierbij van groot belang. Stadscentra die aantrekkelijk zijn voor Zeeuwen door Zeeuwen. Lokale mensen en ondernemers die hart voor de stad hebben en die van hun eigen plekje een nog mooier, groener en leuker stukje stad willen maken. Die initiatieven, groot of klein, maken dat een stad een eigen karakter en sfeer heeft. Juist dat maakt Zeeland eigen en bijzonder."
Anja de Groene
Eigenaar café-restaurant Kloveniersdoelen, Middelburg
"(Binnen)steden zijn toekomstbestendig als er mensen wonen, werken, recreëren, winkelen, studeren en verblijven. Dat gebeurt nu natuurlijk al volop in de Zeeuwse steden maar om dat in de toekomst aantrekkelijk te houden kunnen we wel wat input gebruiken van kunstenaars en ondernemers. Ik vind dat een spannende combinatie. Als voormalig winkeleigenaar en nu (nog) horeca-eigenaar heb ik ervaren en ervaar ik nog dat de aanwezigheid van mensen in een stadscentrum essentieel is. Hoe kun je de mensen verleiden naar de stadscentra te komen, er te verblijven, dingen te kopen, maar er ook geïnspireerd te raken? Ik denk dat verrassing, schoonheid, groen, ontmoeting, belangrijke elementen zijn. Ik hoop dat de Creative City Boost hierbij kan helpen."
Perry Moree
Directeur Bibliotheek van Zeeland
"De Zeeuwse steden - groot en klein - hebben plekken nodig waar ontmoetingen plaatsvinden, waar evenementen georganiseerd worden, waar discussie en debat heel gewoon zijn, waar vaardigheden geleerd kunnen worden, waar inwoners van die steden vragen op allerlei gebieden kunnen stellen en waar ze daarin adequaat geholpen worden, waar koffie met gebak genuttigd kan worden en waar de hele dag iets te doen valt. De Zeeuwse bibliotheken vervullen die rol met verve en bevorderen daarnaast ook tegenwoordig actief kunst en cultuur. Maar niet in alle steden en dorpen zijn bibliotheken aanwezig. In de kleine kernen zijn er daarom mobiele voorzieningen (bibliobussen), maar die komen niet overal. Mijn motivatie is gericht op de uitbreiding van de nieuwe brede maatschappelijke taken van bibliotheken, ook daar in Zeeland waar geen gebouw staat of bus langskomt."
Vernieuwende activiteiten en producten
In deze steden werken cultuurprofessionals, middenstanders en jong creatief Zeeuws talent (het Talentteam) al langer samen aan vernieuwende activiteiten en producten. In 2022 is onderzoek gedaan naar de visie van cultuurprofessionals en middenstanders, naar de potentie van plekken en naar de betekenis van levendigheid en duurzaamheid voor de Zeeuwse binnensteden. Al deze inzichten zijn verwerkt in de uitvraag: Zeeuwse Vernieuwers Challenge, oftewel MAAK ZEELAND.
