Zeeuwse Vernieuwers Challenge - MAAKZEELAND

Welke plannen helpen de Zeeuwse binnensteden toekomstbestendiger te worden? En hoe kunnen cultuurprofessionals en middenstanders samen innovatieve events bedenken waar de stad beter van wordt? Elke cultuurprofessional of ondernemer die hier ideeën voor heeft, kan meedoen met de Zeeuwse Vernieuwers Challenge onder de naam MAAK ZEELAND. De twee beste teams gaan hun project uitvoeren met financiële en logistieke steun. Inschrijven kan nog tot 10 februari via maakzeeland.nl.

MAAKZEELAND banner Zeeuwse Vernieuwers Challenge Creative City Boost

MAAK ZEELAND

MAAK ZEELAND is een oproep voor innovatieve samenwerkingsprojecten voor de Zeeuwse binnensteden. Vanaf 8 december kan iedereen projectplannen indienen voor een cultureel event, expo, installatie of andere productie. Er is geen grens aan de vorm, voorwaarde is wel dat de teams bestaan uit middenstanders en cultuurprofessionals. Deze twee groepen moeten de plannen samen bedenken, uitwerken en uitvoeren. Want als zij hun krachten bundelen, kunnen er mooie dingen ontstaan.

Criteria

De projectplannen moeten vernieuwend zijn en de levendigheid en de duurzaamheid van de binnenstad bevorderen; het uitgangspunt van Creative City Boost. Voorwaarde is dat de teams bestaan uit minimaal één middenstander en één cultuurprofessional. De plannen kunnen verder scoren op zeven criteria: klimaatbestendig, thuis, vertrouwd, verbindend, groeilocatie, inclusief en open. Alle criteria staan beschreven op de website van MAAK ZEELAND.

Inschrijven en selectie

Inschrijven kan vanaf 8 december via de website van MAAK ZEELANDInschrijving sluit op 10 februari 2023. Een technische commissie zal eerst een aantal projecten nomineren op basis van haalbaarheid. De genomineerden presenteren hun plannen op donderdag 2 maart. Op basis van de presentaties kiest een jury uiteindelijk de twee beste projecten. Deze ontvangen een budget van €35.000 per project en hulp bij de uitvoering. De hulp bestaat uit administratieve begeleiding door CBK Zeeland en inhoudelijke steun (80 uur per project) door het Talentteam van Creative City Boost. De realisaties staan gepland vóór eind juli 2023.

Jury

Een selectie- en technische commissie beoordelen de ingezonden projecten. De technische commissie bestaat uit gemeenteambtenaren en het Talentteam. Zij beoordeelden de projecten op haalbaarheid. Vervolgens kiezen vijf externe juryleden (de selectiecommissie) de twee beste projecten. Deze club bestaat uit:

  • Franca Houg: architect bij Powerhouse Company, Rotterdam.
  • Franky Devos: algemeen coördinator, Kunstencentrum Viernulvier, Gent
  • Scarlet Janse: communicatieadvies Janse & Janse, Goes
  • Stefan van Aarle: retailadviseur, Stadskracht, Tilburg
  • Perry Moree: directeur Bibliotheek van Zeeland

Vernieuwende activiteiten en producten

In deze steden werken cultuurprofessionals, middenstanders en jong creatief Zeeuws talent (het Talentteam) al langer samen aan vernieuwende activiteiten en producten. In 2022 is onderzoek gedaan naar de visie van cultuurprofessionals en middenstanders, naar de potentie van plekken en naar de betekenis van levendigheid en duurzaamheid voor de Zeeuwse binnensteden. Al deze inzichten zijn verwerkt in de uitvraag: Zeeuwse Vernieuwers Challenge, oftewel MAAK ZEELAND.

Europese Unie; Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling | OpZuid | CBK | Provincie Zeeland