De laatste puntjes op de 'i'

Waterdunen is open. Naast wandelaars ziet u wellicht nog wel eens werkmannen door het natuurgebied lopen. Dat komt omdat er nog een aantal werkzaamheden in Waterdunen moeten worden afgerond. Zo moet in het westelijke deel van Waterdunen de gele strooi laag nog over het wandelpad worden aangebracht. Wij vroegen Willem-Jan Joosse, landschapsarchitect van Buro Ruimte en Groen welke werkzaamheden er nog worden uitgevoerd en wat de bezoekers daarvan merken.
Het aanbrengen van de gele strooi laag
In september 2021 is in het oostelijke deel de gele strooi laag aangebracht. Het westelijke deel was toen nog niet zover qua afwerking. Daarna werd het koud buiten en was de buitentemperatuur te laag - beneden de 15 graden Celsius - om de gele strooi laag aan te brengen. “Eind mei/medio juni, afhankelijk van het weer en temperatuur wordt deze gele strooi laag ook in het westelijk deel van Waterdunen aangebracht,” vertelt Willem-Jan. Voor het aanbrengen van deze strooi laag zullen de wandelpaden in het westelijke deel enkele dagen afgesloten zijn. Uiteraard wordt dat vooraf kenbaar gemaakt op de website en in het natuurgebied zelf. Daarna is het pad natuurlijk van kleur verandert: van asfaltkleur naar mooi zandgeel, dat zal u als bezoeker zeker merken!
Afslag
De storm in maart zorgde voor afspoeling van grond door water (afslag). Hoewel dat niet perse erg is, is het wel noodzakelijk om bij de landhoofden van de bruggen hier iets aan te doen. Wat houden deze werkzaamheden dan in? “We zullen de oevers stabiel moeten maken waarbij we een zo natuurlijk mogelijke overgang tussen de kreek/het water en de eilanden willen behouden,” legt Willem-Jan uit. Nu is er nog niks te zien van deze werkzaamheden en is Buro Ruimte en Groen samen met de uitvoerder EVS bezig met de voorbereiding. Eind augustus wordt er waarschijnlijk gestart met de uitvoering van de werkzaamheden. Om de materialen – stortsteen – op de juiste plek te krijgen wordt het materiaal met bootjes via het water aangevoerd. Zodra de klus geklaard is ziet de bezoeker er niks meer van omdat de materialen qua kleur en grootte wegvallen in het gebied. “Al met al nog een hele klus/hele operatie,” licht Willem-Jan toe.
Verboden voor fietsers
Hoewel overal duidelijk staat aangegeven dat Waterdunen toch echt alleen bestemd is voor wandelaars, zijn er nog weleens (verdwaalde) fietsers te vinden op de wandelpaden. En dat is niet de bedoeling. Willem-Kan vertelt dan ook dat ze – samen met stichting Het Zeeuwse Landschap - op zoek zijn naar een oplossing om het fietsen op de wandelpaden ontmoedigen. Een oplossing waardoor het niet alleen (nog) duidelijker voor de fietsers dat fietsen verboden is, maar ook om de beheerders te helpen met handhaving. Zo kunnen de wandelaars rustig wandelen in Waterdunen.

Een prachtig natuurgebied
Buro Ruimte en Groen is in 2012 begonnen met het ontwerpen voor de randzone van Waterdunen waaronder de paden in de randzone, de nieuwe Slikkenburgseweg, de parkings en de vogeltelpost. Nu de laatst puntjes op de ‘i’ worden gezet is rijst ook de vraag wat de architect Willem-Jan van het natuurgebied vindt. “Waterdunen is een prachtige plek om kennis te maken met de Zeeuwse natuur, om te ontspannen en te genieten van de flora maar vooral ook de vogel