Verduurzaming industrie

De Zeeuwse industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de CO2-uitstoot in de provincie. Daarom werken we samen met hen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Smart Delta Resources (SDR) is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen veertien bedrijven die met energie en grondstof werken uit Zeeland, West-Brabant en Oost-Vlaanderen. 

Smart Delta Resources

Het uitvoeren van het Klimaatakkoord van Parijs, de Europese Green Deal en het Klimaatakkoord Nederland hebben grote gevolgen voor de industrie. Om duidelijk te maken hoe deze doelen behaald moeten worden, werd op 12 november 2020 het SDR Regioplan gepubliceerd. In dit rapport staan de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie voor 2030, met vooruitzicht naar 2050.

Veertien bedrijven die samenwerken over de grens vormen Smart Delta Resources (SDR). Deze bedrijven bevinden zich in de regio West-Brabant, Zeeland en de Kanaalzone van Gent (hier Delta regio genoemd). De samenwerking wordt gesteund door de Provincie Zeeland, Provincie Oost-Vlaanderen, North Sea Port en Impuls Zeeland.

Regioplan

In het Regioplan staan de plannen en randvoorwaarden om de gestelde Nederlandse en Europese klimaatdoelen te halen. SDR helpt bedrijven bij van het behalen van deze (inter)nationale klimaatdoelstellingen. Ook ondersteunt SDR bij het versterken van de concurrentiepositie én bij het vormen van een aantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat in de SDR Schelde-Deltaregio.

Randvoorwaarden

Een randvoorwaarde of noodzakelijke eis voor het behalen van de gestelde doelen is het waarmaken van een volledig energiesysteem binnen de regio dat aansluit op andere regio’s. Onder dit energiesysteem vallen buisleidingen voor waterstof, CO2 en het versterken van elektriciteitsinfrastructuur. Naast de randvoorwaarden op het gebied van energie-infrastructuur moet er ook voldoende duurzame energie beschikbaar komen. Deze duurzame energie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van groene waterstof en elektrificatie. Ook zijn er randvoorwaarden als het gaat om geld en de wet. Samenwerking tussen regio en Rijk is daarom van belang om aan deze voorwaarden te voldoen.

Belang voor de regio en het klimaat

De Zeeuwse industrie is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de CO2-uitstoot in de provincie. Deze grootte onderstreept het belang van het Regioplan en de daarin uitgewerkte overgangen naar andere mogelijkheden. Daarnaast is de economische toegevoegde waarde van het industriële cluster van groot belang voor Zeeland (ongeveer 5,6 miljard euro en een directe en indirecte aantal banen van 33.000 fte). Met toegevoegde waarde bedoelen we dat een product of dienst meer waard wordt nadat deze is bewerkt.

Het Regioplan kan een belangrijke rol spelen in toekomstbestendig maken van deze voor Zeeland waardevolle economische sector. Ook kunnen bedrijven in de regio goed samenwerken omdat ze relatief dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld Dow en Yara. Deze bedrijven horen bij de top van de wereld als het gaat om energie slimmer te gebruiken en het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Samen zetten de bedrijven zich in voor het behalen van de klimaatdoelen, werkgelegenheid en een economie die lang meegaat.