Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (2023-2027) Nationaal Strategisch Plan

GLB staat voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Om aanspraak te maken op Europees geld om dit beleid uit te voeren, heeft elke lidstaat een uitvoeringsplan ingediend bij de Europese Commissie. Nederland heeft dit gedaan in de vorm van het Nationaal Strategisch Plan (NSP). Hierin heeft Nederland aangegeven op welke wijze bij te gaan dragen aan de doelen van het GLB.

Logo GLB 2023-2027 en logo EU plus tekst over medefinanciering door de Europese Unie

Openstellingen

Op dit moment zijn diverse partijen binnen het NSP druk bezig om de nieuwe subsidieregelingen vorm te geven. De komende maanden zullen er vier regelingen opengesteld worden, te weten LEADER, Samenwerking voor in het kader van Europees Innovatief Partnerschap (EIP), Kennisverspreiding en informatie, en Niet-productieve investeringen landbouwbedrijven. Lees er meer over in het hoofdstuk over alle verschillende regelingen.

Zodra ook alle details bekend zijn over de andere subsidiemogelijkheden en u kunt gaan aanvragen, informeren we u daarover via deze pagina. Ook zullen we u op de hoogte houden via onze Nieuwsbrief Europaloket Zeeland. Als u daar nog niet op geabonneerd bent, kunt u dat hier doen: 

aanmelden voor de Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Waar dient het GLB voor?

Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen werken samen met alle betrokkenen op het platteland om toekomstbestendige landbouw mogelijk te maken. Het GLB biedt een groot aantal Europese, nationale en provinciale steunmaatregelen. Jaarlijks is er ongeveer € 800 miljoen Europees geld beschikbaar voor Nederland.

Wat voor subsidies en andere vormen van ondersteuning biedt het GLB?

Het GLB stelt subsidies en andere instrumenten beschikbaar aan boeren en anderen die zich inspannen voor toekomstbestendige landbouw.

  • Het GLB biedt inkomenssteun aan boeren. Per hectare is een basisbedrag beschikbaar voor elke agrariër die zich aanmeldt en voldoet aan geldende wettelijke eisen en goede milieuzorg.
  • Het GLB geeft extra steun aan activiteiten die bijdragen aan (een evenwichtige en voldoende afwisselende samenstelling van planten en dieren), landschap, kwaliteit van water, lucht en bodem en het klimaat, de eco-regeling. Boeren kiezen uit een lijst van activiteiten die bij de bedrijfsvoering en interesses passen én bij de doelstellingen van het GLB. Hoe meer een boer zich inspant, des te hoger de vergoeding.
  • Via een collectief (samenwerkingsverband) werken boeren samen aan maatregelen die de biodiversiteit en waterkwaliteit in het landelijk gebied verbeteren. Het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) wordt financieel ondersteund vanuit het GLB.
  • Het GLB helpt boeren om hun producten en de voedselketen te vernieuwen. Bijvoorbeeld met projectsubsidies voor innovatie, pilots en duurzame investeringen.
  • Het GLB biedt mogelijkheden voor boeren om kennis op te doen en uit te wisselen, bijvoorbeeld door de kosten voor onafhankelijke adviseurs en cursussen te vergoeden.
  • Het GLB ondersteunt extra in gebieden waar van boeren en andere terreinbeheerders meer wordt gevraagd, zoals veenweide- en Natura 2000-gebieden.
  • Het GLB biedt steun voor jonge boeren en tuinders. Zij ontvangen meer premie per hectare, meer subsidie voor duurzame investeringen, vestigingssteun en hulp bij de overname van het bedrijf door de jongere generatie.

Voor een uitgebreid overzicht van subsidies en andere instrumenten binnen het GLB kunt u kijken op de website van de RVO. Subsidies van het GLB worden landelijk of provinciaal beschikbaar gesteld.

Van welke subsidieregelingen kunt u gebruik maken op basis van het NSP?

Als Provincie Zeeland voeren we in het NSP een aantal verschillende soorten subsidieregelingen uit. Hieronder volgt een opsomming van deze regelingen.

De benamingen voor deze subsidieregelingen kunnen overigens wat ingewikkeld overkomen. Het is niet voor iedereen meteen duidelijk wat zo'n subsidieregeling precies inhoudt. Zodra de openstellingen een feit zijn, kunt u op de onderstaande regelingen klikken en alle details lezen. 

  • Onder voorbehoud: Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering op landbouwbedrijven: 3 oktober 2024- 29 november 2024
  • Onder voorbehoud: Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering op landbouwbedrijven Groen blauwe dooradering + dierenwelzijn: 4 december 2024-31 januari 2025
  • Niet productieve investeringen voor landbouwbedrijven: 4 september 2024- 29 november 2024
  • Onder voorbehoud: Niet productieve investeringen op niet-landbouwbedrijven: 6 november 2024- 31 januari 2025
  • Samenwerking voor innovatie in het kader van Europees Innovatie Partnerschap (EIP): 5 juni 2024- 30 september 2024
  • LEADER: samenwerking LEADER uitvoering projecten: 2 april 2024- 31 maart  2025
  • Nog geen details over bekend: Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling
  • Kennisverspreiding en informatie: 3 juli 2024- 30 september 2024
  • Onder voorbehoud: Productieve investeringen jonge landbouwers: 4 december 2024-31 januari 2025

Op dit moment worden sommige subsidieregelingen nog tot in het laatste detail uitgewerkt. Zodra het zover is dat u ook daarvoor een subsidieaanvraag kunt indienen, vindt u dit terug op deze pagina. Ook zullen we u daarover informeren via onze Nieuwsbrief Europaloket Zeeland. 

aanmelden voor de Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Voormalige subsidieperiode POP3

Voor informatie over de afgelopen POP3 periode, kunt u kijken op POP3 | Provincie Zeeland of contact met ons opnemen via pop3@zeeland.nl

Inspirerende projecten

In de voormalige subsidieperiode POP3 zijn veel mooie projecten gerealiseerd of opgestart met behulp van Europese subsidie. Het is heel inspirerend om te zien hoeveel projecten dat waren, en waar ze uitgevoerd (of opgestart) zijn.

Via de link hieronder komt u op een kaart waarop u de POP3-projecten in Zeeland kunt zien.

POP3 projecten (zeeland.nl)

kaartje met POP3-projecten in Zeeland

Twee Zeeuwse POP3-projecten uitgelicht

Zeeland leeft met water: we hebben er te veel van, of juist te weinig. Het optimaliseren van het watersysteem, voor je eigen akkers en voor de gehele polder is dan ook belangrijk voor de toekomst waarin steeds langere periodes van droogte en extreme neerslag, met wateroverlast tot gevolg, elkaar afwisselen.

Hieronder brengen wij twee POP3-projecten in beeld die juist hier een bijdrage aan leveren.

Samenwerken voor zoet water

Op schouwen Duiveland wordt er geëxperimenteerd met het vasthouden van water door het toepassen van een vernieuwende wijze van drainage. De hoeveelheid zout in het water wordt daarbij nauwlettend in de gaten gehouden, te zout water is immers schadelijk voor de teelt en kan niet worden opgeslagen voor later gebruik.

U leest er alles over op de website Samenwerken voor Zoet Water | Living Lab Schouwen-Duiveland

Bord met uitleg over het project Samenwerken voor zoet water

Gemaal de Poel

In dit miljoenenproject wordt een nieuw gemaal gebouwd met een grotere afvoercapaciteit om ook bij extreme neerslag droge voeten te houden in de laaggelegen polder. En doordat het water sneller kan worden afgevoerd als het nodig is kan ook het peil omhoog in droge zomermaanden. Naast deze capaciteitsverbetering wordt het gemaal ook uitgerust met een vislift. Hierdoor kunnen vissen van het ene KRW waterlichaam in het andere KRW waterlichaam zwemmen, wat een positieve bijdrage levert aan de visstand in de polder.

U leest er alles over op de website Nieuwbouw gemaal De Poel en aanleg vispassage en natuurvriendelijke oevers | Waterschap Scheldestromen

Bord met uitleg over het project Gemaal De Poel

Benieuwd of er ook kansen zijn voor uw project?

Op ideeën gekomen voor een eigen project? Vanaf medio 2024 verwachten wij weer nieuwe openstellingen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (NSP). Bent u benieuwd of er ook kansen zijn voor uw project? Mail ons dan uw projectidee via nsp@zeeland.nl. Wij helpen u graag verder!

Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Wilt u graag geïnformeerd worden over de laatste ontwikkelingen binnen het NSP en andere Europese fondsen? Meldt u zich dan aan voor de Nieuwsbrief Europaloket Zeeland.

Heeft u vragen?

Voor vragen over bovenstaande regelingen kunt u contact opnemen met: Maja van Putte: +31 6 2890.4141 of Claudia de Vos: +31 6 2890.4259. U kunt ook mailen naar nsp@zeeland.nl.

Maja van Putte
Claudia de Vos

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.