[In gesprek] Interview met Hannie Kool – Blokland

Hannie Kool – Blokland is niet alleen directeur van het Zeeuws Archief, maar ook Statenlid voor het CDA. Het Zeeuws Archief is gevestigd in de voormalige rechtbank in Middelburg. In haar indrukwekkende werkkamer vertelt Hannie over haar politieke leven.

Hannie Kool-Blokland. Beeld Origin Media

"Een betere wereld begint bij onszelf!"

Hannie komt van oorsprong uit Waalwijk, maar is al snel na haar studie geschiedenis in Utrecht naar het Zeeuwse vertrokken. Ze vertelt: "Eigenlijk ben ik hier terechtgekomen door het werk van mijn man. Overigens komt mijn familie wel uit Zeeland, dus ik was hier al vaak voor familiebezoek. Zeeland had dus wel een streepje voor." In 1997 begon Hannie als gemeenteraadslid in de gemeente Middelburg. Ze licht toe:  "Ik werd gemeenteraadslid naast mijn werk als historicus, maar ook daarvoor was ik maatschappelijk actief. Ik zat bijvoorbeeld in de medezeggenschapsraad van de school waar mijn kinderen op zaten."

Het was slechts het begin van haar politieke loopbaan. In 2003 werd ze wethouder in diezelfde gemeente. Een functie die zij ruim zeven jaar lang bekleedde om in 2010 directeur van het Zeeuws Archief te worden. In 2015 wordt zij naast haar functie lid van .  Ze legt uit: "Het verschil tussen de gemeente en de provincie is dat het bij de gemeente vaak directer gaat. Je zit dichter op de woonomgeving van de burger. Bij de provincie gaat het over Zeeland als geheel. Het leuke is dat je in beide gevallen Zeeland beter probeert te maken, samen met de inwoners."

Het is volgens Hannie essentieel om die inwoners bij de politiek te betrekken:  "De kennis zit in de haarvaten van de samenleving. Je moet die kennis gebruiken." Die gedachtegang vond zij terug bij het CDA: "Wat bij het CDA leeft, is dat we zorg dragen voor onze omgeving en de aarde willen doorgeven aan een volgende generatie. Je komt pas verder als je oog hebt voor mensen die het minder hebben." Het ‘oog hebben voor de medemens’ is niet alleen terug te zien in Hannie haar werk bij het CDA. Ze heeft verschillende boeken geschreven: "In mijn werk als historicus heb ik boeken geschreven over de geschiedenis van ziekenhuizen, een psychiatrische instelling en waterschappen."

Hannie is al heel wat jaren actief in de Zeeuwse politiek. Ze vertelt waar Zeeland in de loop der jaren volgens haar vooruit is gegaan:  "Ten eerste zie je dat Zeeland niet meer ver weg is van de randstad. Vroeger keek men daar echt anders naar. We blijven ons inzetten om die afstand te verkleinen. Neem bijvoorbeeld de extra treinverbindingen die uit ‘Wind in de zeilen’ zijn gekomen." Niet alleen op het gebied van bereikbaarheid is Zeeland beter geworden. "De werkgelegenheid is veel aantrekkelijker. Vroeger waren partnerbanen echt een probleem. Toen we voor het werk van mijn man hierheen kwamen, heb ik heel goed moeten zoeken naar een baan. Nu kan je hier in zoveel sectoren werk vinden. Dat is de laatste decennia echt verbeterd." Volgens Hannie heeft dat allemaal te maken met het complete plaatje: "Dat Zeeland vooruitgang boekt, heeft te maken met onze sterke economie, goed onderwijs, cultuur, natuur en toerisme. Dat maakt Zeeland zo sterk en uniek."

Naam Hannie Kool-Blokland
Geboren Waalwijk, 1957
Opleidingen
  • Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht
  • Promotie aan de Universiteit van Tilburg
  • Archiefwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam
Werk
  • 1982 - 1995 docent geschiedenis, gids op werkeiland Neeltje Jans, historisch onderzoeker
  • 1995 - 2003 Waterschap Zeeuwse Eilanden
  • 1997 - 2003 Raadslid gemeente Middelburg (CDA)
  • 2003 - 2010 Wethouder gemeente Middelburg
  • 2010 - Heden directeur Zeeuws Archief
  • 2015 - Heden Lid Provinciale Staten
  • 2017 - Heden fractievoorzitter van het CDA in
  • Provinciale Staten

Hannie vertelt dat er nog genoeg uitdagingen zijn in onze provincie: "Zo moet het woonaanbod passend gemaakt worden op de vraag. Niet alleen voor de mensen die van buiten Zeeland komen, maar ook voor jonge mensen in Zeeland zelf en senioren die bijvoorbeeld kleiner willen wonen. Die breedte hebben we goed in beeld."

Een andere uitdaging is de :  "Ik ben ervan overtuigd dat Zeeland daar kartrekker in kan worden door onze unieke combinatie van wind op zee, we kunnen waterstofenergie maken en hebben veel ruimte om zonnepanelen op daken te leggen. Daar liggen zoveel kansen!" 

Veel van die uitdagingen zie je landelijk terug. Denk aan de plannen voor stikstof en het klimaat. Hannie: "Je ziet dat de landelijke overheid worstelt met die thema’s. Vanuit het CDA kijken we hoe het beter kan met respect. Zelf vind ik het jammer dat er bij de stikstofplannen niet is geluisterd naar een plan van de natuurorganisaties om samen met de boeren stikstof te reduceren. In die sectoren hebben ze echt goede ideeën om tot vermindering te komen. Niet alles moet op het bord van onze boeren komen te liggen." Ze zou het advies geven om beter naar de provincies en sectoren te luisteren: "Had gekeken hoe we het hier in Zeeland samen doen."

Hannie sluit af met haar wens voor Zeeland: "Mijn wens is dat we als provincie groeien met het behoud van het unieke karakter van dit gebied."

Beeld: Origin Media