[In gesprek] Interview met Hans van Geesbergen

Hans van Geesbergen (72) is sinds 2011 lid van voor de VVD. Eerder was hij dat ook al van 1992 tot 2003. Het bestuurschap is Hans met de paplepel ingegoten: zijn vader was ook een Zeeuws bestuurder.

Hans vam Geesbergen. Foto: Mechteld Jansen

Wie is Hans als bestuurder/politicus?

De helft van zijn werkzame leven werkte Hans voor de lokale overheid. Dat deed hij voor het grootste deel als gemeentesecretaris. De andere helft werkte hij in de visserij, in het bijzonder voor de mosselkwekers en de zee- en kustvissers. Inmiddels is Hans gepensioneerd.

“Zeeland: als ik er niet ben, dan wil ik ernaartoe!”

Zijn jaren in de visserijsector waren niet alleen interessant, maar ook emotioneel en indrukwekkend. De mosselcrisis in 2008, en de strijd erna om deze sector te laten overleven, hebben een behoorlijke stempel op zijn persoonlijk leven gedrukt. “De mosselcrisis in 2008, ja, die heeft me echt geraakt.” Tijdens die crisis kwamen natuurorganisaties en mosselvissers lijnrecht tegenover elkaar te staan, zeker nadat de Raad van State had besloten dat er niet meer mocht worden gevist in de Waddenzee. “Je ziet in je gedachten bedrijven, de meeste al decennia in het bezit van één familie, voor je ogen kapot gaan. Dat was heel heftig.”

Hans ontmoette veel mensen in de visserijsector: ambtenaren, woordvoerders in de Tweede Kamer en af en toe zelfs een minister. Door het Statenlidmaatschap was er ook een korte lijn naar het provinciaal bestuur, dat zich ook inzet voor de visserij. Hans: “Ik ben nu ruim 21 jaar Statenlid en daarmee het langstzittende lid. In de Provinciewet is het zó geregeld dat het langstzittende lid waarnemend voorzitter van is. Die rol is niet alleen eervol, maar voegt ook een nieuwe dimensie toe aan mijn Statenwerk. Als voorzitter van de Agendacommissie mag ik samen met enkele collega’s en de Statengriffie onze vergaderingen voorbereiden. Ik geniet ervan als ik voorzitter Han Polman (de commissaris van de Koning, red.) van tijd tot tijd mag vervangen tijdens de vergadering.”

“Voor mij geldt dat openheid en direct contact met de samenleving belangrijker zijn dan persoonlijke profilering in mijn functioneren als volksvertegenwoordiger. Als politicus moet je zorgen voor verbinding tussen politiek en inwoner. Ik realiseer me daarbij heel goed dat de onderwerpen op de provinciale agenda niet altijd even dicht bij de inwoners van Zeeland staan. Dat maakt het werk er niet altijd eenvoudiger op”.

Wie is de man achter de bestuurder?

Hans is geboren en deels getogen in Zierikzee. Hij haalde zijn gymnasiumdiploma bij de paters in Bergen op Zoom. In Tilburg volgde hij zijn studie Nederlands Recht, waarna hij begon als ambtenaar in Alkmaar en vervolgens in Reimerswaal. Later werd Hans gemeentesecretaris in Friesland, Noord-Holland en Hulst. Sinds 1998 is hij terug op Schouwen-Duiveland en woont hij met zijn echtgenote Anja in Zierikzee. Samen hebben ze vier kinderen en zes kleinkinderen. Zijn kostbare vrije tijd bracht Hans altijd graag door op het water. De zeilboot heeft nu plaatsgemaakt voor een caravan, waarmee ze alleen op vakantie gaan in eigen land. Over die vrije tijd: “Wat is vrije tijd eigenlijk, als je dingen doet die je graag doet?” Na zijn pensionering in 2015 was het volgens hem namelijk een cadeautje om nog een periode in de Staten mee te mogen werken, en betrokken te zijn bij verschillende besturen in de visserijsector.  “Gelukkig begrijpt mijn echtgenote dat, omdat ik het nog steeds met zoveel plezier doe”.

Hans heeft zich altijd een echte Zeeuw gevoeld. Hij heeft overal gewoond, maar Zeeland is toch zijn thuis. “Ik kan het niet met woorden beschrijven, maar als ik er niet ben dan wil ik ernaartoe! Ook in de jaren dat ik buiten Zeeland woonde, bleef Zeeland trekken. Ik wist ook zeker dat ik eens voorgoed terug zou gaan. En dat is uitgekomen.”

Wat de verschillen zijn in de regio’s waar Hans gewoond heeft, is niet in een paar woorden samen te vatten. Wel heeft het hem veel kennis en ook aanpassingsvermogen opgeleverd. “Elke gemeenschap heeft zo zijn eigenheid, waarbij verschillen in religie ook een rol spelen. Je plekje zien te vinden en de gemeenschap respecteren, maken dat je wordt opgenomen. Noordoost-Friesland en Oost-Zeeuws-Vlaanderen zijn heel verschillend, maar in beide regio’s voelde ik me thuis én opgenomen.”

Hans is nu bezig aan zijn laatste termijn als lid van Provinciale Staten. In 2023 is het echt afgelopen. “Het geeft mij een goed gevoel dat twee Van Geesbergens samen straks zo’n 45 jaar met veel plezier in bestuurlijk Zeeland actief zijn geweest!”

Maak kennis met alle Statenleden via www.zeeland.nl/bestuur/provinciale-staten