[Zeeland besluit] Naar Amerika

Schelpdierondernemers uit Zeeland laten bezoekers het Zilte Zeeland proeven tijdens de Seafood Expo North America in Boston (USA). De expo vindt plaats van 13 tot en met 15 maart 2022, waar meer dan 1300 standhouders staan.

Oesters in kratten bij Yerseke. Foto: Eddy Westveer

De Vereniging van Mosselhandelaren ‘de Mosselhandel’ ontving een subsidie van 2.500 euro van GS. Zo kunnen zij deelnemen aan de grootste visbeurs van Noord-Amerika. Hier ontmoeten inkopers uit Amerika en Canada en producenten uit de hele wereld elkaar. Op de beurs is een grote verscheidenheid aan vissoorten, krabben, kreeften, schaaldieren en weekdieren te vinden. Zowel vers en bevroren, als bewerkt en ingeblikt.

Hoogwaardige oesters

Pas recent is de Amerikaanse markt opengesteld voor schelpdieren uit Europa, en dan nog alleen voor Nederland en Spanje. Een mooie kans voor Zeeuwse schelpdierondernemers om hun producten in Noord-Amerika te laten zien. Daarnaast kunnen zij de Zeeuwse schelpdiersector op internationaal niveau in de schijnwerpers zetten. In totaal laten meer dan vijftig landen hun producten zien op de beurs.

Voorzitter Wouter van Zandbrink van de Mosselhandel: “We nemen oesters mee naar Boston. Oesters zijn hoogwaardig, en daarmee een interessant product. Een aantal oester-exportbedrijven hebben twee jaar geleden, net voor corona, de markt en de ketens in Amerika verkend. Tijdens corona ging de voorbereiding in Yerseke door. Zeven bedrijven zijn een samenwerking aangegaan met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook is de Nederlandse Landbouwraad in de USA (die de export van Nederlandse producten ondersteunt) nauw betrokken, net als een commerciële partner die veel exportkennis en -ervaring in huis heeft. We willen in maart niet alleen een indruk achterlaten dat oesters uit Zeeland geweldig zijn. We gaan ook eerdere (digitaal) gelegde contacten bevestigen met een bezoek en hopelijk in Boston veel nieuwe contacten leggen voor handelsrelaties in de toekomst.”

De promotie van de Zeeuwse schelpdiersector in het buitenland is één van de kernpunten in de Visserijagenda 2022 ‘Verbinden en versterken visserij Zuidwest Nederland’. De publiciteit biedt mogelijkheden voor schelpdierondernemers om nieuwe markten te benutten.