[Zeeland subsidieert] Gezonde pasta van reststromen uit Zeeuwse bodem

Pasta met 35 procent verse groente uit een duurzame keten: Linsie Meijer uit Zierikzee maakt het waar. Met de pasta’s van het merk Sophini zorgt zij ervoor dat je lekker kan eten én een extra dosis gezonde nutriënten binnenkrijgt. Goed voor u en goed voor de boer. Met subsidie van de Provincie maakt zij het mogelijk.

Wekpotten met pasta, kookwekker, citroen, peper- en zoutmolen, artisjok, uitjes. Foto: Sophyn Greens BV

In 2020 richtte Linsie Meijer Sophyn Greens B.V. op met als doel het ontwikkelen en produceren van nieuwe voedingsmiddelen. Gezondere producten in de schappen op basis van reststromen uit de landbouwketen, dat is haar doel. “Meerdere malen per dag maken we keuzes over ons eten: wat, waar, met wie. Met de passie en kennis die ik heb als voedingskundige en de nieuwsgierigheid naar waarom mensen bepaalde keuzes maken, geef ik ze graag een duwtje naar een gezondere of duurzame keuze. Hoe kan ik dit beter doen dan zelf producten te ontwikkelen waar groente en fruit een centrale plek hebben? Ik zie het als een bijdrage in de overgang naar echtere en voedingsrijkere producten in de schappen.”

Groentepasta

Vanuit een loods in Ellemeet produceert Linsie inmiddels zes verschillende soorten groentepasta. Vier soorten fusilli van wortel, spinazie, pastinaak en rode biet, en twee biologische varianten met pastinaak en rode biet. “De pasta’s bestaan uit verse groenten en meel. De groenten voor de pasta zijn afkomstig van Nederlandse boeren. Een belangrijke voorwaarde is dat de groenten onbewerkt zijn. Zo werken we bijvoorbeeld met echte durum en volkoren spelt vanwege het hogere vezelgehalte.”

Linsie Meijer. Foto: Sophyn Greens BV
Linsie Meijer

Zeeland in Stroomversnelling-subsidie

Sophyn Greens ontvangt van de Provincie Zeeland een subsidie van 165.188 euro om de circulaire en lokale pasta te ontwikkelen. Dat betekent dat de grondstoffen zoveel mogelijk uit Zeeland komen en uit reststromen. Dit doet zij samen met Landbouw Exploitatie Maatschappij Trifonius NV, PeelPioneers, HAS Hogeschool en Versplus, en met ondersteuning van Harvest House/Foodfellows en Coroos. “De grote uitdaging is om voldoende consistente en gezonde pasta te produceren. Dat is niet gemakkelijk want de kwaliteit van de reststromen groenten, fruit, vezels en Zeeuwse tarwe varieert nogal. Tegelijk testen we of we kunnen opschalen naar grote productievolumes.”

Beeld: Sophyn Greens BV