De naam zegt genoeg. Eilanden, zeearmen, zandplaten: de regio heeft een kustlijn van 650 km. Dat is tien keer die van België. Overal in Zeeland sta je binnen een kwartier aan open water. Die ligging in zee, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt Zeeland van alle andere regio's in dit deel van Europa. Het biedt ondernemers en inwoners innovatieve mogelijkheden en ruimte om te pionieren.

Tools voor leven en werken in Zeeland

Wist u dat er in Zeeland 6.000 mensen nodig zijn om de vacatures te vervullen in 2022? Het Zeeuwse aanvalsteam arbeidsmarkt doet er alles aan om Zeeuwen aan het werk te helpen. Maar dat is niet voldoende. We moeten mensen, ook van buiten Zeeland, enthousiast maken voor een baan hier. Onder meer door Zeeland voor het voetlicht te brengen als dé regio om te leven en te werken.

Daarom zetten we in op actieve Zeeland promotie en online werving van mensen buiten de provincie. Daarvoor is het nodig dat het beeld dat niet-Zeeuwen van onze provincie hebben, namelijk dat hier weinig banen zijn en er in Zeeland alleen maar strand is, wordt bijgesteld. Want die banen zijn er in overvloed. En in alle sectoren, op alle niveaus. De Provincie nam daarom het initiatief voor het webplatform zeelandlandinzee.nl en Augmented Reality-app om Zeeland op het gebied van leven en werken digitaal te presenteren. Bruikbaar voor alle werkgevers. U vindt de ARX app in de appstore, het webplatform bekijkt u hier.

Zeeën van tijd en ruimte voor jezelf

Wonen aan de kust heeft iets bijzonders. Het is niet voor niets de droom van velen: wonen aan zee. Of vlakbij de zee. Het kustgevoel doet wat met mensen.

Als we Britse onderzoekers mogen geloven, is het ook gezonder om aan de kust te wonen dan in het binnenland. De kustlijn nodigt nu eenmaal uit tot sportieve activiteiten, zoals fietsen, (hard)lopen, watersporten, paardrijden en zwemmen. De golven, getijden en weersomstandigheden staan symbool voor de dynamiek van het leven. Zeewater bevat bovendien stoffen die goed zijn voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden. De zuivere zeelucht is ook rijk aan stoffen die stress verlagend werken. Niet voor niets zijn Domburg en Cadzand-Bad in 2014 door de Deutscher Heilbäderverband en de European Spas Association uitgeroepen tot heilzame zeebadplaats.

Deze kwaliteiten van het Zeeuwse leven, de vrijheid en het kustgevoel, hebben ook een grote aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland. Eigenlijk leven Zeeuwen in zo'n aantrekkelijke omgeving dat ze permanent samenleven met mensen die er vakantie komen vieren.

Ruimte voor pioniers

Economisch gezien biedt de ligging in zee veel kansen. Veel bedrijven hebben ook hun oorsprong en voorsprong te danken aan die ligging in zee. Die kansen moet je wel zien. En pakken. Het gaat niet vanzelf. Er is veel ruimte die nog onbenut is en er zitten veel ingrediënten in de natuurlijke omgeving. Maar er is wel een zekere pioniersgeest nodig. De ondernemers die deze kansen zien en weten te benutten, doen het vaak erg goed hier.

Zo kent Zeeland goede Michelinsterren restaurants, een wijnboerderij, een zeewierderij, en kweekt het bedrijf Seafarm Zeeuwse tong op het land.

De zee is ook een inspiratiebron voor kunstenaars en andere creatieve geesten. Schilders, schrijvers, dichters en cineasten laten zich al lange tijd inspireren door de zee. Vandaag de dag zijn dat ook veel architecten en wetenschappers.

De ligging van Zeeland ín zee is ook een reden dat steeds meer filmmakers en evenementenorganisatoren het decor van Zeeland ontdekken voor films, fotoshoots en festivals. Vaak wordt het water, de natuur, de grote zeedijken en brede duinrijen hiervoor benut in combinatie met bijzondere locaties en Zeeuwse iconen als de Deltawerken of de Zeelandbrug. Dit levert indrukwekkende evenementen en beelden op, zoals van het peloton Tour de France renners die over de Deltawerken raast en finisht In zee (2015), een Concert at Sea (op de landtong, de Brouwersdam) en het Zeeland Nazomer Festival (locatietheater op bijzondere plekken in het landschap).

De zee is een bron van nieuwe medicijnen en misschien wel de apotheek van de toekomst. Volgens een reeks studies blijkt zeewater boordevol te zitten met bestanddelen die goed zijn voor onze gezondheid. Het zilte water heeft antiseptische eigenschappen waardoor wondjes sneller genezen.

De vis, schaal- schelp- en weekdieren en zout maken de zee tot een aantrekkelijke voedingsbron. Vooral de Zeeuwse mosselen zijn bekend. Het mosselkantoor in Yerseke is uniek in de wereld. Daarnaast vind je aan de Zeeuwse kust veel oesters, kokkels, alikruiken, venusschelpen en scheermessen en vlakbij de dijk aan de Oosterschelde bassins waar vis, schelpen en algen worden gekweekt. Het zilte gebied er omheen leent zich goed voor de teelt van zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoor. De teelt van zilte gewassen kan een bijdrage leveren aan het wereldvoedselvraagstuk.

Niet alleen schilders, schrijvers, dichters en cineasten trekken voor hun inspiratie naar de kust. Ook economen laten zich inspireren door de kust en doen onderzoek naar de kosten en baten van kusttoerisme. Wetenschappers proberen de geheimen van de zee te ontrafelen. Mosseldorp Yerseke is het Cambridge van de provincie. Daar zitten vestigingen van NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) en IMARES. INOZ bestudeert het leven in zee, niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. IMARES is een onderdeel van Wageningen University en verricht marien ecologisch onderzoek, bijvoorbeeld naar aquacultuur, watertechnologie en zeebeleid. Mosselbedrijf Prins en Dingemans kijkt samen met IMARES hoe zij mosselkweek in de Oosterschelde kan optimaliseren. De University College Roosevelt kreeg het predicaat Excellent van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De Hogeschool Zeeland is door de keuzegids HBO voltijd uitgeroepen tot beste Hogeschool en het ROC Scalda is staat in de keuzegids MBO vermeld als topopleiding.

Wonen en leven in Zeeland

Zeeland biedt alle ruimte voor iedereen die van Zeeland houdt. Voor denkers en doeners die van  aanpakken en aanpoten houden. De bijzondere ligging in zee zorgt voor unieke kansen. Om te wonen, te werken en te leven.

Ook bezoekers aan Zeeuwse evenementen willen we inspireren met wat Zeeland verder nog te bieden heeft. Dat is naast nog veel meer vertier en cultuur, ook: een groot aantal zeer diverse banen, een ruim woonaanbod en een hoge kwaliteit van leven.

Díe mogelijkheden van Zeeland zijn samengevat in een korte inspirerende film. Deze film is gelanceerd op Concert at SEA 2018. Waarom daar? Vanwege de 100.000 bezoekers die tijdens die dagen genieten van de muziek en de locatie. Op de scheidslijn tussen land en zee. Voor iedereen die hier wel kan wennen zijn er volop mogelijkheden. 

Kracht van identiteit

Als provincie zijn we de kracht van onze identiteit, vastgelegd in ons DNA en Land in Zee, steeds beter gaan zien en erkennen. Er is een merkstijl ontwikkeld voor het gebied Zeeland, land in zee samen met onze partners, waaronder Impuls en de VVV. Daarmee kunnen we op een herkenbare manier samen Zeeland profileren. Alle mensen, bedrijven, organisaties en andere partners die het onderscheidende van Zeeland willen uitdragen, kunnen deze stijl gebruiken.

Contact

Francoise Minderhoud
+31 118 631190
landinzee@zeeland.nl

Merkstijl
Download's