Natuurbescherming

Wilt u een activiteit, plan of project uitvoeren dat impact heeft op bomen, beschermde plant- en diersoorten of Natura 2000-gebieden? Dan gelden er belangrijke regels uit de Omgevingswet.

Natuurbescherming

De Omgevingswet beschermt gebieden, dier- en plantensoorten en bossen. De natuur is gezond en sterk als er veel verschillende planten- en diersoorten zijn. Sommige diersoorten zijn kwetsbaar, zoals vleermuizen en mussen. Het is dan ook belangrijk om deze soorten te beschermen. Gaat het goed met de natuur, dan is er ook meer ruimte voor economische en andere maatschappelijke activiteiten. Provincies zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het beschermen en beheren van de natuur. De taak van de Rijksoverheid is om ruimtelijke ingrepen die van nationaal belang zijn uit te voeren, zoals bijvoorbeeld hoofdwegen en militaire terreinen.

Welke activiteiten kunnen vergunningplichtig zijn?

Flora en fauna bij Ruimtelijke ingrepen

De Provincie kan verlenen voor het beschadigen, vernielen, vangen of doden van beschermde planten en dieren bij ruimtelijke ontwikkelingen. Als u omgevingsvergunning verleend wordt, betekent dit dat u toestemming krijgt. Bijvoorbeeld om wegen aan te leggen, (nieuw)bouwplannen of de uitvoering van werken. Ook wanneer het vangen van dieren nodig is voor onderzoek kan de Provincie omgevingsvergunning verlenen.

Flora en fauna bij jacht en schadebestrijding

De provincie is meestal het voor handhaving en toezicht van de regels over schadebestrijding en populatiebeheer. Bij schadebestrijding gaat het om maatregelen die een grondgebruiker mag nemen tegen dieren die schade aan zijn eigendommen veroorzaken. De Provincie kan in dat geval toestemming geven om ze te doden, vangen of wegjagen. Dit kan met een of omgevingsvergunning. Jacht als activiteit ligt bij de minister van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit (LNV).

Natura 2000

Wilt u een activiteit of project in en rond een Natura 2000-gebied uitvoeren? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Een project in of nabij een Natura 2000-gebied kan negatieve effecten hebben op de beschermende natuurwaarden van dit gebied. Dit geldt ook voor projecten die niet gelegen zijn in of nabij een Natura 2000-gebied, maar waarbij wel stikstof vrijkomt. Stikstof kan zich over grotere afstanden verspreiden en neerslaan in een Natura 2000-gebied, waar het een negatief effect kan hebben op de beschermde natuurwaarden van het gebied. Ook voor deze projecten moet u mogelijk een omgevingsvergunning aanvragen.

Bescherming van bomen

Voor bomen en bossen die onder de bescherming van de Omgevingswet vallen, geldt een meld- en herplantplicht. Dus kappen is toegestaan; de kap vooraf melden en herbeplanten is verplicht. Zo blijft het oppervlak aan houtopstanden in Nederland behouden. Mogelijk heeft u ook een kapvergunning van de gemeente nodig.

Wat geldt er voor u?

Het Omgevingsloket is door de overheid opgesteld om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor u activiteit. Wilt u een activiteit, plan of project uitvoeren wat mogelijk effect heeft op beschermde natuur? Ga dan naar het omgevingsloket en doorloop de vergunningencheck. Zo kunt u bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Omgevingsvergunning aanvragen

Blijkt uit de vergunningencheck dat u een omgevingsvergunning nodig heeft, dan doorloopt u een aantal stappen. Meer informatie over de verschillende onderdelen vindt u op de pagina's hieronder.

Het is verstandig om bij grotere activiteiten of projecten vooraf met ons te overleggen. Wilt u een groter project uitvoeren? Neem dan eerst contact met ons op via natuurbescherming@zeeland.nl. Overleg eerst met ons voordat u een voor een omgevingsvergunning indient.

Natuurbescherming en mogelijke overtreding?

Vermoedt u een overtreding waardoor de natuur mogelijk geschaad wordt? Meld dit dan bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland.

Regionale Uitvoeringdienst (RUD)
+31 118-412323
https://www.milieuklachtencentrale.nl