Organisatie Veerse Meer visie

Na totstandkoming van de Veerse Meer visie zijn inmiddels veel partijen aan de slag met de uitvoering ervan. 

Veere

De Gebiedsvisie Veerse Meer 2020-2030 is een gezamenlijk product van de gemeenten Goes, Middelburg, Noord-Beveland en Veere, Rijkswaterstaat Zee & Delta, Waterschap Scheldestromen, Gebruikersraad Veerse Meer, HISWA-RECRON, Koninklijke Horeca Nederland, Natuurmonumenten, Nederlandse Oestervereniging en Schuttevaer, Nederlandse Onderwatersportbond, Sportvisserij Zuidwest Nederland, Staatsbosbeheer, Stichting Dagattracties Zeeland, Stichting Duinbehoud, Stichting Vrije Recreatie, Toeristisch Ondernemend Zeeland, VEKABO, Vereniging Beroepsvissers Veerse Meer, Visstand Beheercommissie, Watersportverbond, Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontact, Het Zeeuws Landschap, Zeeuwse Milieufederatie, Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie en de Provincie Zeeland.

Vanaf 2022 is Stella van Uffelen aangesteld als netwerkregisseur Veerse Meer gebied. Dit houdt in dat zij de overlegstructuur coördineert en het eerste aanspreekpunt is voor de samenwerking.

Vanaf 2022 is Jeannine Christiaansen aangesteld als secretaris voor de gebiedssamenwerking. Dit houdt in dat zij het eerste aanspreekpunt is voor de planning en de voorbereiding van overleggen en agendastukken.

Gebiedstafel Veerse Meer gebied

De gebiedstafel is het overleg waar de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de gebiedsvisie, de ontmoeting, samenwerking en inspiratie voor de toekomst centraal staan. De gebiedstafel is voor bestuurders en ambtenaren van overheden en maatschappelijke organisaties die verbonden zijn aan het Veerse Meer.

Het gebiedsoverleg:

  1. Is de plek voor afstemming en inspiratie.
  2. Is voor iedereen die een belang of betrokkenheid heeft bij de uitvoering van de gebiedsvisie Veerse Meer gebied.
  3. Zijn bijeenkomsten met een serieus inhoudelijk karakter en gericht op de toekomst en het verbeteren van de samenwerking.

Het gebiedsoverleg biedt een vervanging voor het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) zoals omschreven in de gebiedsvisie.

Gebiedsgerichte samenwerking

De vaststelling van de visie Veerse Meer is het begin van een nieuwe gebiedsgerichte samenwerking.

De visie bevat ambities waarvoor een gebiedsgerichte samenwerking voor de hand ligt. Overheden zijn in de beginjaren leidend, zodat de gewenste kwaliteitsverbetering wordt gerealiseerd.

De gebiedsgerichte samenwerking is gericht op een geleidelijke overgang van overheidssturing naar een gebiedenaanpak waarbij het gebied en de samenwerking van gebiedspartners centraal staat.

Om de transitie van de visie naar kwaliteitsverbetering is kennisvorming en communicatie van het gewenst kwaliteitsperspectief van cruciaal belang.

Hoe verder in 2024

Na vaststelling van de visie Veerse Meer zijn vooral vanuit de Rijksoverheid nieuwe programma’s op het gebied afgekomen. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), de Nationale Omgevingsvisie Extra(NOVEX), de Klimaatadaptatiestrategie voor Zeeland (KASZ), de Regionale Energiestrategie (RES[1]) zijn voorbeelden die hun effect hebben op het Veerse Meer gebied.

In  2024 wordt gewerkt aan het concreet maken van projecten in deze programma’s als kans voor de gebiedssamenwerking en daarmee de realisatie van de gebiedsvisie. Afstemming hierover vindt vooral plaats in het  kernbestuur en het kernteam. Bij de formulering of verkenning van concrete projecten of onderzoeken worden partners van het netwerk betrokken.

Ondertussen gaat de uitvoering van de gebiedsvisie gewoon door. In de visie is een tweeledige strategie beschreven:

  1. Beschermen, versterken en beleven van bestaande natuur- en recreatiekwaliteiten.

In de gebiedsvisie is een actieprogramma opgenomen voor het beschermen, versterken en beleven van het Veerse Meer gebied. Vooral het onderzoek naar de waterkwaliteit is belangrijk, omdat de resultaten effect kunnen hebben op alle functies en gebruikers in het gebied. Dit onderzoek is eind 2023 afgerond.

  • In 2023 sloot het waterschap Scheldestromen opnieuw een langdurig convenant af met de overheden voor het beheer en onderhoud van de (water)recreatieve voorzieningen.
  • In 2024 start, na de aandachtsgebieden Wolphaartsdijk en Kortgene, de gemeente Veere met de uitwerking van de aandachtgebieden: Scouting terrein en Mijnenmagazijn.
  • De Provincie Zeeland rondde in 2023 in samenwerking met Staatsbosbeheer en het waterschap Scheldestromen een advies af voor een nieuw beheer- en financieringssystematiek voor beheer en onderhoud van openbare recreatieve watervoorzieningen.
  • De Provincie Zeeland startte in 2023 met een onderzoek gericht op een ontwikkelkader logies voor heel Zeeland.  
  • Vanuit het de uitvoeringsagenda waterrecreatie wordt bekeken hoe moorings de bestaande aanlegfaciliteiten kunnen versterken en is er, in samenwerking met vele partijen, een start gemaakt met de transitie naar elektrisch varen.
  1. Ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten door een gebiedsgerichte aanpak. Deze ontwikkeling pakken we in eerste instantie op in de aangewezen aandachts- en beschermingsgebieden

De ontwikkelingen van nieuwe kwaliteiten doen we vanuit een gebiedsgerichte aanpak. In een gebiedsgerichte aanpak staat het DNA van een gebied en de gezamenlijke verantwoordelijkheid van partners voor de transitieopdracht naar een toekomstbestendig Veerse Meer gebied centraal.

Twee ontwikkelpunten punten zijn voor 2024 van belang:

  • De aanpak staat nog in de kinderschoenen. Je zou kunnen zeggen dat de samenwerking in de take off fase zit. Dit houdt in vanuit landelijke en regionale programma’s wordt onderzocht hoe concrete projecten kunnen worden geformuleerd en opgepakt. Vooral het gebiedenprogramma Zeeland en de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) passen bij de ambities en uitdagingen van het Veerse Meer gebied en de geschetste toekomstperspectieven die in de gebiedsvisie zijn beschreven.
  • In samenwerking met de Hogeschool Zeeland wordt een proces gestart om te kijken hoe sociale kan helpen om de om de contouren en samenwerkingsafspraken scherp te krijgen.

In 2024 beoordelen de bestuurders of de integratie met de grote programmalijnen voldoende concrete projecten, kansen en mogelijkheden bieden om de transitieopdracht, en daarmee de eerste fase van de gebiedssamenwerking, verder kracht bij te zetten.

Hoewel er dus veel werk achter de schermen plaatsvindt en er flink in processen wordt geïnvesteerd zien we dat alle partners zich inzetten om het Veerse Meer een mooi gebied te laten zijn voor nu en in de toekomst.

Een gebied waar mensen nog lang met plezier kunnen wonen, werken en recreëren!