Visie Veerse Meer Gebied

Het Veerse Meer is een uniek stukje Zeeland, dat we graag willen behouden. Daarom is er een gebiedsvisie gemaakt. Deze Gebiedsvisie Veerse Meer 2020-2030 heeft als doel de kwaliteiten van het meer en het omliggende gebied te borgen en te versterken, waarbij waterveiligheid, natuur, (verblijfs)recreatie, landbouw, visserij, leefbaarheid en landschap met elkaar in balans zijn.

Veerse Meer

Dit moet ervoor zorgen dat het gebied ook in 2030 en ver daarna toegankelijk en aantrekkelijk blijft voor haar verschillende functies en gebruikers. Het is een breed gedragen toekomstperspectief. 

Samenwerking overheden en partners

In november 2021 ondertekenden de maatschappelijke partners en in juli 2022 alle overheden samen een intentieovereenkomst voor het Veerse Meer gebied 2020 – 2030. In de intentieovereenkomst staan kort de afspraken en de overlegstructuur uit de gebiedsvisie Veerse Meer op een rijtje.

De ondertekening was gelijk de start van een gebiedsgerichte samenwerking om tot uitvoering van de gebiedsvisie te komen. In totaal ondertekenden 26 partners de samenwerking.

Uitvoering vindt plaats door de inzet van de betrokken overheden en maatschappelijke partners, vanuit eigen bevoegdheden, verantwoordelijkheden en belangen. Een kernbestuur en kernteam (ambtelijke werkgroep) zorgen bij de uitvoering voor regie en, vanuit het DNA van het Veerse Meer gebied, de integraliteit.

Vaststelling

Eind 2021 is de visie Veerse Meer Gebied 2020-2030 vastgesteld. De visie heeft als doel de kwaliteiten van het gebied te beschermen en te versterken. Daarbij moeten waterveiligheid, natuur, (verblijfs)recreatie, landbouw, visserij, leefbaarheid en landschap met elkaar in balans zijn. Dit zorgt ervoor dat het gebied ook in 2030 en ver daarna toegankelijk en aantrekkelijk blijft voor de verschillende functies en gebruikers.

Documenten

De samenwerking in het Veerse Meer gebied is niet nieuw. Eerder werkten de maatschappelijke partijen en overheden ook al samen aan een gebiedsvisie. Met het vaststellen van de gebiedsvisie 2020-2030 is de visie uit 2004 komen te vervallen.

Belangrijkste afspraken

  1. De gebiedsvisie vormt de komende jaren de basis voor de samenwerking van overheden en maatschappelijke partners in het Veerse Meer gebied.
  2. De gebiedsvisie gaat niet in op lopende projecten. Voor deze projecten is een apart genomen op 18 mei 2020. In bijlage 1 van de gebiedsvisie zijn deze projecten opgenomen.  De afspraken in deze bijlage kenden een einddatum. Begin 2023 is de statuslijst van de projecten (pijplijnprojecten) in de overgangsregeling geactualiseerd. De geactualiseerde lijst is opgenomen in de Zeeuwse omgevingsverordening  https://www.zeeland.nl/zeeuwse-omgeving/omgevingsverordening
  3. Voor toekomstige ontwikkelingen zijn grenzen aangegeven. Deze zijn gericht op de balans tussen omgevingskwaliteiten, leefbaarheid en economie. De strategie voor ontwikkelingen staat in hoofdstuk 4 van de gebiedsvisie.
  4. De komende jaren zetten we in op een nieuwe balans tussen de verschillende functies in het gebied door:
    1. het tegengaan van verstening
    2. onderzoek naar bescherming van de natuurwaarden en natuurherstel (vooral waterkwaliteitsverbetering)
    3. een verbeterde kwaliteit van (verblijf)recreatie
    4. het beschermen van de zoetwatervoorraden rondom het Veerse Meer
    5. een volhoudbare (duurzame) landbouw
    6. betere verkeersdoorstroming
  5. Richting 2030 werken we aan de lange termijnvisie voor 2050

Hoe verder in 2023?

De gekozen strategie voor ontwikkelingen bestaat uit twee delen:

  1. Beschermen, versterken en beleven van bestaande natuur- en recreatiekwaliteiten.
  2. Ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten door een gebiedsgerichte aanpak. Deze ontwikkeling pakken we in eerste instantie op in de aangewezen aandachts- en beschermingsgebieden. 

In de gebiedsvisie is een actieprogramma opgenomen. In 2022 hebben we dit programma vertaald naar een uitvoeringsagenda. Vooral het onderzoek naar de waterkwaliteit is belangrijk, omdat de resultaten effect kunnen hebben op alle functies en gebruikers in het gebied. Dit onderzoek is in december 2021 gestart.