In Beeld: Wethouder Ankie Smit

Ankie Smit is wethouder in de gemeente Schouwen-Duiveland. Ze heeft een brede portefeuille waarin onder andere het onderwerp ‘verkeer’ zit. Daarnaast heeft zij veel ervaring met de Deltaweg. Ze reist er namelijk al 20 jaar overheen, zowel per auto als bus.

Wethouder Ankie Smit

De N256 vormt een van de verkeersaders naar Schouwen-Duiveland. Hoe belangrijk is de weg voor het eiland en haar bewoners?

‘’De weg is ontzettend belangrijk voor het eiland en de bewoners’’, vertelt Ankie Smit. Ze legt uit dat het eiland maar een beperkt aantal verbindingen heeft en de Deltaweg een van de belangrijkste is. Ze vertelt: ‘’Veel mensen werken elders in de regio, denk aan Goes en Middelburg. Daarnaast gebruiken onze bewoners de Deltaweg vaak omdat hier op onderdelen minder faciliteiten zijn. Denk aan winkelen, bankkantoren en ziekenhuizen. Daarvoor moeten we richting Goes en Middelburg.’’

Waarom vindt u het zo belangrijk dat de Deltaweg wordt aangepakt?

‘’Ik rijd zelf al 20 jaar over de Deltaweg. In die tijd ben ik betrokken geweest bij twee ongelukken en nog steeds gebeuren er te vaak verkeersongevallen. De verkeersveiligheid moet verbeterd worden’’, vertelt Ankie Smit.

Verder vertelt ze: ‘’Naar mijn inzicht komen de problemen met name doordat er geen gescheiden rijbanen zijn en alle kruispunten gelijkvloers zijn met stoplichten. Daardoor loopt het vast en ontstaan er onveilige situaties.’’ Ze legt verder uit dat het een smalle weg is waarbij je goed moet opletten en dat het contrast met de rustige omgeving soms anders doet denken.

Hoe denkt de gemeente mee in de ontwikkeling van een oplossingsrichting?

‘’Ik zit namens de gemeente Schouwen-Duiveland in het bestuurlijk overleg voor de Deltaweg. De Deltaweg ligt niet in onze gemeente, maar we hebben er natuurlijk veel belangen bij. We worden goed meegenomen in het proces door de Provincie Zeeland’’, vertelt Ankie Smit. Ze legt verder uit dat de Deltaweg niet ophoudt bij Kortgene. De effecten van de oplossingsrichting gaan verder Schouwen-Duiveland in. ‘’Daarom vind ik het belangrijk dat wij met de N59 op Schouwen-Duiveland kunnen inspelen op wat er gebeurt met de Deltaweg’’, voegt ze toe.

Wat voor voordelen brengt een betere doorstroming en verkeersveiligheid op de Deltaweg Schouwen-Duiveland?

‘’Als de verkeersveiligheid en doorstroming op de weg verbeteren, lost dat veel voor ons op. De weg is essentieel voor onze bewoners om bij bepaalde voorzieningen te komen. Juist om die reden moet de weg een veilig gevoel geven. Men moet niet bang zijn of een bepaalde weerstand voelen om de Deltaweg te gebruiken’’, vertelt ze. Verder licht Ankie Smit toe dat doorstroming en verkeersveiligheid hand in hand gaan. Het een heeft effect op het ander en andersom.

Bij een betere doorstroming en verkeersveiligheid op de Deltaweg zijn er ook economische voordelen. Ankie Smit legt uit: ‘’We hebben hier een grote toeristische sector. Het is belangrijk voor bezoekers om hier gemakkelijk en op een veilige manier te komen. Daarnaast zorgt het ook voor voordelen voor het vestigingsklimaat. Bij een betere doorstroming wordt het voor werkgevers en –nemers aantrekkelijker om zich hier te vestigen.’’