In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. De landelijke aftrap van dit lustrumjaar vond plaats op 31 augustus 2019 in Terneuzen. Tijdens deze bijeenkomst was er ook volop aandacht voor de Slag om de Schelde.

Wat is de slag om de Schelde?

De Slag om de Schelde was een belangrijke militaire operatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats in 1944, in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Met de verovering van beide oevers van de Westerschelde kwam de Scheldemonding vrij en werd Antwerpen de aanvoerhaven voor de geallieerde legers. De Slag om de Schelde is minder bekend dan bijvoorbeeld de slag om Arnhem of de invasie in Normandië, terwijl deze geslaagde slag van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland.

Wat gebeurt er nog meer?

Is de aandacht in Zeeland voor 75 jaar vrijheid en de Slag om de Schelde na deze succesvolle nationale start nu voorbij? Zeker niet! Vanaf nu tot half november organiseren tal van regionale en lokale partijen in Zeeland herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen over 75 jaar Slag om de Schelde en de bevrijding van Zeeland.

De landelijke viering van 75 jaar vrijheid duurt nog tot oktober 2020. Zo zal er in januari 2020 stil worden gestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. In de maand april rijdt de Vrijheidexpress door het land waarin verhalen over oorlog en vrijheid worden gedeeld. Op 4 mei is zoals altijd de Nationale herdenking. Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag groots gevierd met Bevrijdingsfestivals en Bevrijdingsmaaltijden door het hele land. Op 5 augustus wordt het einde van de oorlog in Nederlands-Indië en het gehele Nederlandse koninkrijk herdacht. Het slotstuk van 75 jaar vrijheid wordt gevormd door de viering van 75 jaar Verenigde Naties (VN) in Den Haag op 24 oktober. In samenwerking tussen provincie, overheden, musea en verschillende landelijke en lokale organisaties zal in 2020 ook in Zeeland aandacht besteed worden aan deze momenten.

Maar er is nog meer. Er wordt momenteel gewerkt aan een gevarieerd lespakket over de Slag om de Schelde voor het onderwijs. Een deel van het materiaal dat gemaakt is voor de Vrijheidsboulevard die op 31 augustus bezocht kon worden, zal opnieuw gebruikt voor een reizende expositie. Op deze wijze kunnen veel meer mensen de expositie bezoeken en bovendien ondersteunt het de intentie de Slag om de Schelde te verankeren in educatieve programma’s. Tot slot vindt in november in alle provincies de aftrap plaats van het project ‘WO2 in 100 foto’s’. Tijdens een nationale manifestatie in het gebouw van de Tweede Kamer vindt op 31 maart 2020 de bekendmaking van de 100 foto’s plaats.

Doet u ook mee?

Organiseert u ook een activiteit die zijn oorsprong heeft in het oorlogsverleden van onze provincie? Dan is het interessant om uw evenement aan te melden bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meld uw evenement aan.

Op de site tweedewereldoorlog.nl komt een online evenementenkalender. De activiteitenkalender op tweedewereldoorlog.nl wordt steeds gevuld met actuele tentoonstellingen, fiets- en wandelroutes, films en andere activiteiten. Ook heeft het Nationaal Comité een logo met aanvullende stijlelementen ontwikkeld, waar   organisaties  gebruik van kunnen maken. Dat vergroot de herkenbaarheid en samenhang van alle activiteiten. 

Als uw evenement bekend is bij het Nationaal Comité, kan het ook handig zijn om uw activiteit te uploaden in de database van VVV Zeeland. De evenementenkalender op deze website is het meest complete overzicht van evenementen in Zeeland en Goeree-Overflakkee. Informatie van VVV Zeeland wordt ook gebruikt voor toeristische uitgaven en  huis-aan huisbladen. 

UNCLE BEACH - Vlissingen in 1944 met de oranjemolen en landingsboten