Verhalen over Zeeland

Verhalen zijn er om verteld te worden. Verhalen over succes, over historie, over het gebied, over… De Provincie Zeeland wil het onderscheidende van Zeeland nog beter zichtbaar maken: fysiek en communicatief. Want Zeeland ís uniek. Zo vindt u hier meer water dan land en water in alle soorten en maten, maar ook hippe eigen Zeeuwse evenementen, verse zilte zaligheden en ruimte om te pionieren.
Dat schreeuwen we niet van de daken. Dat doen we op Zeeuwse wijze: subtiel, krachtig en eigen. Vertel de verhalen door en deel/like onze berichten op Facebook en Twitter en zet zo Zeeland in de spotlight!

Zeeuwse lucht

Verhalen die al zijn uitgebracht:

De vaart van Vlissingen

Een superdivers sportevenement tegen het oer-Zeeuwse decor.
Verhaal over Zweetdruppels in de branding

Concert at Sea

Strandfeestjes. Buiten Zeeland amper bekend, maar in Zeeland schering en inslag.
Verhaal over Concert at Sea

Gemaakt door de wind

Zeeland heeft als fietsprovincie vijf sterren gekregen. Fietsen is echt een dingetje in Zeeland. Dat begon al op school.
Verhaal over fietsen in Zeeland

Pioniers van de Oosterschelde

De laatste donderdag van maart. Er wordt al weken over gepraat op de zondagavond, als Zeeuwse chefs na een lang weekend eindelijk een biertje buiten de deur kunnen gaan doen.
Verhaal over Oosterscheldekreeft

De Ruyter: Oer-Vlissinger

"Oe is 't mee joe?" Of hij het precies met die woorden zei zullen we nooit weten. Maar feit is, dat toen Michiel de Ruyter een Afrikaans fort veroverd had, een lokaal stamhoofd hem in plat Vlissings begroette.
Verhaal over Michiel de Ruyter

Wat de zee nam - een Zeeuws Atlantis

Zeeland, land in zee. Dat geldt wel heel erg letterlijk voor de 117 Zeeuwse steden en dorpen die sinds het jaar 900 zijn verdronken.
Verhaal over verdronken dorpen

Vestrock

En ineens was er VESTROCK… In 2010 beukte Team Vestrock in één klap de hele festivalwereld wakker. Want hun Vestrock in Hulst bleek niet zomaar een schot in de roos.
Verhaal over Vestrock

De 'Spaanse Zeeuw' 80 jaar

Zeeuwen hebben Spaans bloed wordt er wel 's gezegd. Want Zeeuwen zijn het kleinst van alle Nederlanders en donker haar komt hier het meest voor. Jo de Roo is een mooi voorbeeld van een Spaanse Zeeuw.
Verhaal over Jo de Roo

Alles verandert altijd

Na eeuwen van repetitie, van handel op zee en akkerbouw op land, van boeren en knechten en reders en matrozen, veranderde plotseling álles.
Verhaal over Zeeuws licht

Het andere zwarte goud

Zwart goud. In sommige streken bedoelen ze er steenkool mee, elders bijvoorbeeld olie. In Zeeland denken we meestal aan mossels, het zwarte goud uit zee. Maar er is ook zwart Zeeuws goud van het land. Zwarte bessen.
Verhaal over zwarte bes

Mooi feest in een mosseldorp

Zeeuwen staan buiten Zeeland misschien niet echt bekend als bourgondiërs. Maar
ze weten zelf wel beter.
Verhaal over FL festival Bruinisse

Vanaf de vloedlijn de wereld in kijken

Honderdtwee meter en vierenzestig centimeter. Dat is de exacte afstand tussen bioscoop Cinecity en de vloedlijn aan de Vlissingse boulevard. Meer is het niet.
Verhaal over Film by the sea

De componist die viel voor stad en strand

Philip Glass is een hele grote meneer in de muziek. En hij is fan van Zeeland. Componist van filmmuziek, opera’s, pianoconcerten...
Verhaal over Philip Glass

De Zeeuwse elfstedentocht

Kustmarathon, de zwaarste en mooiste marathon van Nederland, zeggen ze. Met passages over duin en strand, altijd tegenwind...
Verhaal over Kustmarathon

Zeeuws Museum: werkplaats van onze identiteit

Wie de letterlijke lagen van Zeeland vol cultuur en geschiedenis beter wil leren kennen, doet er goed aan met regelmaat het Zeeuws Museum te bezoeken...
Verhaal over Zeeuws Museum

Voor altijd zout in de muren - herdenking Slag om de Schelde

Wie op Walcheren in een oud huis woont, woont waarschijnlijk in een ‘waeter’uus’. Dat is een huis dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lange tijd in het zoute zeewater heeft gestaan...
Verhaal over herdenking Slag om de Schelde

Theater op straat en muziek aan zee

Je hoef alleen maar op een landkaart te kijken en je ziet het al: de ligging van Vlissingen prikkelt de fantasie.
Verhaal over Festival Onderstroom

Pronte kers op de fietstaart

De Delta Ride for the Roses is Zeeland op z’n Zeeuwst: duizenden mensen bestijgen hun rijwiel om een gezellig rondje te doen of een fikse sportieve tocht te ondernemen. Verhaal over Ride for the Roses

Het zuiden zit in Zeeland

Voor veel Zeeuwen is het pas écht zomer als ze de eerste zwarte pannetjes op de terrassen zien verschijnen. Op een mooie zomeravond ruik je ‘het Zeeuwse goud’ gewoon op straat in de uitgaansgebieden.
Verhaal over start Mosselseizoen