Zeeland
Published on Zeeland (https://www.zeeland.nl)

Home > Cultuur > Cultuurbeleid

Cultuurbeleid

Met het cultuurbeleid ondersteunt de Provincie culturele activiteiten en organisaties. Op dit moment zijn er geen subsidieprogramma's voor losse projecten. Wel kan de Provincie ondernemers en organisaties adviseren bij nieuwe initiatieven. Cultuur is datgene wat mensen bindt en onderscheidt. Het creëert samenhang, diversiteit en dynamiek. Cultuur is een kernwaarde bij de bepaling en beleving van de Zeeuwse identiteit. Cultuur is dan ook van iedereen; jong, oud, ziek of gezond, rijk of arm, inwoner of toerist.

Cultuur, en een goede culturele infrastructuur, is voor Zeeland net zo belangrijk als de aanleg van wegen en bruggen. Cultuur – in welke vorm dan ook -  is onontbeerlijk voor de aantrekkingskracht en leefbaarheid in onze provincie. Tegelijkertijd kan cultuur een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. De wereld ontwikkelt zich in rap tempo en heeft behoefte aan een friskijkers. Cultuur stimuleert creatief denken – en dat helpt bij het vinden van inspiratie en oplossingen voor heel veel zaken.

Cultuurbeleid in Zeeland maken we samen. Provincie en gemeenten werken nauw samen met maatschappelijke en culturele instellingen in Zeeland. Ook het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol. We ondersteunen organisaties met advies, door met hen samen te werken en door subsidie te verlenen. Dat doen we op vijf verschillende terreinen:

  • bibliotheekwerk [1]  
  • cultureel erfgoed [2]  
  • talentontwikkeling jongeren [3] (cultuureducatie en amateurkunst)
  • kunsten (inclusief festivals) [4] 
  • media [5] 

Het beleid is vastgelegd in de nota Provinciaal Cultuurbeleid 2017-2020 [6]. Het beleid wordt ieder jaar uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. Daarin nemen we ieder jaar op met welke organisaties, projecten en activiteiten we uitvoering willen geven aan het provinciaal beleid.

Cultuur in 2021

Per 1 januari 2021 zou de Omgevingsvisie de nieuwe beleidsbasis worden voor het cultuurbeleid. Vanwege de coronacrisis is dit uitgesteld. Daarom is de huidige nota Provinciaal Cultuurbeleid 2017-2020 met 1 jaar verlengd. Alle plannen voor 2021 vindt u in het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021. We lichten enkele projecten voor u uit.

Ontwikkelagenda cultuurveld

Als we de Zeeuwse cultuursector toekomstbestendig willen maken, zullen we moeten vernieuwen. De sector vraagt daar ook zelf om. GS stellen daarom een Ontwikkelagenda Cultuurveld 2022-2024 op. We willen de culturele sector helpen om innovaties door te voeren en nieuwe doelgrepen te bereiken. Ook zoeken we naar manieren om het bedrijfsleven te verbinden aan cultuur. De kaders van deze ontwikkelagenda worden nu vormgegeven. In de loop van 2021 kunt u op deze pagina meer informatie vinden.

Cultural Board

De afstemming en samenwerking binnen de culturele keten heeft in het afgelopen jaar een impuls gekregen via het Zeeuws Cultuur Overleg. De sector werkt steeds nauwer samen en heeft inmiddels een Cultural Board ingesteld. De board is een initiatief van het culturele veld zelf en wil optreden als aanjager en verbinder binnen Zeeland. Ook wil de board het Zeeuwse cultuurveld buiten de provinciegrenzen een gezicht geven. Als provincie ondersteunen wij dit initiatief.

Erfgoedhuis voor vrijwilligers

In Zeeland hebben we veel vrijwilligers die actief zijn in de cultureel erfgoed sector. Zij zijn heel erg belangrijk want zij zorgen ervoor dat het erfgoed 'levend' wordt gehouden. Zij zijn verdeeld over een groot aantal kleine vrijwilligersorganisaties, die vervolgens worden ondersteund door de Erfgoed Zeeland (voorheen Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland - SCEZ). Vanaf 2019 zijn deze organisaties verenigd  in een netwerkstructuur, ondersteund door Erfgoed Zeeland. Dit nieuwe netwerk moet leiden tot meer informatie-uitwisseling onderling, scholing, deskundigheid, communicatie, kennisopbouw en kennisbehoud van cultureel erfgoed van Zeeland.

Regio-arrangementen in Zeeland

Veel op cultureel gebied is een aangelegenheid van gemeenten, daar bemoeien we ons niet mee. De provincie verleent alleen direct subsidie aan culturele activiteiten die van provinciaal belang zijn. We stemmen wel zaken op het gebied van cultuurbeleid af met gemeenten. Als er sprake is van cultuur die voor een hele regio van belang is, investeren we daar gezamenlijk in. Dat doen we in de regionale cultuurarrangementen. Hierover maken we sinds 2009 afspraken met de Zeeuwse gemeenten. We doen dit per regio; Oosterschelde, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Dit jaar worden de regioarrangementen in samenwerking met de gemeenten geëvalueerd.

Cultuur maakt ons tot wat we zijn. Zonder cultureel erfgoed zou Zeeland er anders uitzien. En wat zouden de Zeeuwse zomers zijn zonder festivals?  We ondersteunen culturele activiteiten en organisaties zodat het culturele aanbod in Zeeland levendig blijft, en aantrekkelijk is voor inwoners, het bedrijfsleven en toeristen.

Bibliotheekwerk is een onderdeel van het cultuurbeleid. Via ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland ondersteunt de Provincie de lokale bibliotheken in Zeeland. ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland helpt bibliotheken met het beheren van collecties en zorgt ervoor dat inwoners via de eigen bibliotheek ook iets kunnen lenen uit de collectie van een andere bibliotheek. 

Cultureel erfgoed is een onderdeel van het cultuurbeleid. De Provincie behoud en ontwikkelt het erfgoed en maakt het toegankelijk voor publiek. Wij zien het Zeeuws erfgoed als belangrijk onderdeel van onze identiteit en willen dit erfgoed behouden, benutten, ontsluiten, beleefbaar en toegankelijk maken.

De kunsten en culturele festivals zijn onderdeel van het cultuurbeleid.  De Provincie subsidieert diverse organisaties en activiteiten.

Media zijn onderdeel van het cultuurbeleid. Hoewel de provinciale verantwoordelijkheid voor de regionale omroep per 2014 is teruggegaan naar het Rijk vinden wij een goede regionale nieuwsvoorziening in Zeeland belangrijk . Niet alleen als 'waakhond' van de democratie en het openbaar bestuur. Ook de burgers van Zeeland hebben belang bij een goede nieuwsvoorziening.  Via het Documentairefonds Zeeland kunnen Zeeuwse cineasten financiële ondersteuning krijgen. Een organisatie of stichting met een idee voor een uitgave over Zeeuwse natuur- en cultuurhistorie, kan een financiële bijdrage aanvragen bij het  Publicatiefonds Zeeland. Ondernemers kunnen, net als de Provincie, bijdragen aan deze fondsen.

Bij talentontwikkeling jongeren onderscheiden wij  cultuureducatie als een binnen- en buitenschools groepsproces voor de doelgroep primair, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs in Zeeland. Talentontwikkeling amateurkunst is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van individuele Zeeuwse jongeren.


Bron-URL: https://www.zeeland.nl/cultuur/cultuurbeleid

Links
[1] https://www.zeeland.nl/node/1124
[2] https://www.zeeland.nl/node/1120
[3] https://www.zeeland.nl/cultuur/talentontwikkeling-jongeren
[4] https://www.zeeland.nl/node/1115
[5] https://www.zeeland.nl/node/1123
[6] http://www.zeeland.nl/digitaalarchief/ZEE1600311