Zeeland
Published on Zeeland (https://www.zeeland.nl)

Home > Ruimte > Wonen

Wonen

Een kwantitatief en kwalitatief goed aanbod van woningen dat voldoet aan de woonbehoeften van inwoners; dit is het uitgangspunt van de maatregelen die de Provincie neemt op de woningmarkt. Woningmarktafspraken worden gemaakt met gemeenten voor de vijf regio's, onderzoek wordt gedaan en ontwikkelingen op de woningmarkt worden gemonitord. De Provincie biedt huizenbezitters een subsidieregeling voor het slopen of samenvoegen van woningen en de mogelijkheid een gunstige lening af te sluiten voor het verduurzamen van woningen. 

Regionale woningmarktafspraken

Plannen voor woningbouw moeten passen bij de huidige en toekomstige woningbehoefte in de regio. Gemeenten moeten hiervoor regionale woningmarktafspraken maken. Dit hebben we vastgelegd in het Omgevingsplan 2018. Met de regionale woningmarktafspraken kunnen de vijf woningmarktregio’s van Zeeland (De Bevelanden, Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duiveland en Tholen) woningbouwplannen binnen de eigen regio op elkaar afstemmen. Door de afstemming wordt leegstand voorkomen en gestimuleerd dat de juiste woningen op passende locaties ontwikkeld worden.

Kennis en onderzoek

De Provincie Zeeland heeft samen met de Zeeuwse gemeentenhet Kwalitatief Woononderzoek Zeeland (KWOZ) uit laten voeren . Dit onderzoekgeeft inzicht in de omvang en samenstelling van de bestaande woningvoorraad en de ‘kwalitatievewoningbehoefte. Met kwalitatieve woningbehoefte wordt bedoeld wat de woonwensen zijn qua woningtype en woonlocatie van de huidige en toekomstige inwoners van Zeeland. Zo wordt duidelijker welke maatregelen nodig zijn om de woningvoorraad toekomstbestendig te maken en welke woningen waar nodig zijn. Voor de regio Walcheren is bovendien een locatieonderzoek beschikbaar, waarbij de woningbouwplannen getoetst zijn aan de (kwalitatieve) behoefte.

Tot slot stelt de Provincie om de drie jaar een prognose op om een zo goed mogelijke inschatting van de toekomstige bevolkings- en huishoudensontwikkeling te kunnen maken. Omdat de Provincie zelf een prognose maakt, kan kennis van gemeenten over lokale ontwikkelingen (bijvoorbeeld over immigratie van Belgen en arbeidsimmigranten) betrokken worden bij het opstellen van de prognose  (zie ook Bevolking [1]).

Monitoring

Een belangrijke taak van de Provincie het monitoren van de woningmarkt. Voor het provinciaal ruimtelijk beleid is namelijk inzicht nodig in de ontwikkelingen op de woningmarkt. Pas dan kan er voor gezorgd worden dat vraag en aanbod zowel kwalitatief als kwantitatief op elkaar aansluiten. Om dit te bereiken worden de ontwikkelingen en trends op het gebied van woningvoorraad, leegstand, nieuwbouw en sloop, woningbouwplannen en vergunningen beschreven in drie afzonderlijke monitors. Daarnaast wordt met het Dashboard Ladderruimte [2] inzicht gegeven in de woningbouwplannen van Zeeuwse gemeenten en in hoeverre deze plannen aansluiten op de behoefte. Voor Zeeuwse-Vlaanderen is een apart Dashboard [3] ingericht dat gegevens per gemeente weergeeft. 

Provinciale Impuls Wonen

Jaarlijks stellen we geld beschikbaar voor huizenbezitters die hun oude woning willen slopen, woningen willen samenvoegen of drie of meer rijwoningen toekomstbestendig willen maken. We willen hiermee vorkomen dat we in Zeeland te maken krijgen met een overschot van oude woningen die niet meer aan moderne eisen voldoen. Particulieren, gemeenten en woningcorporaties kunnen een aanvraag indienen voor de subsidieregeling Provinciale Impuls Wonen.

Flexwonen

Veel personen zijn op zoek naar snel beschikbare, tijdelijke en betaalbare woonruimte. Ze komen naar Zeeland voor werk, als statushouder of ze kunnen  niet meer in de eigen woning blijven. De reguliere woningmarkt voorziet onvoldoende in deze spoedvraag. Daar willen we verandering in brengen door flexwonen [4] te stimuleren.

Contact

Team wonen
wonen@zeeland.nl [5]

Met het beleid voor de fysieke leefomgeving draagt de Provincie bij aan een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van het landelijk gebied. Vaak geeft de Provincie de kaders aan en vullen de gemeenten die kaders in de eigen regio in. Het beleid voor de fysieke leefomgeving is veelomvattend. Het gaat om onderwerpen als woningbouw, leefbaarheid, economie, natuur, milieu, water en bodem, wegen en vaarwegen, landschap.

De Provinciale Impuls Wonen is een subsidieregeling voor huizenbezitters die hun oude woning willen slopen, samenvoegen of drie of meer aaneengesloten rijwoningen toekomstbestendig willen maken. Projecten waarbij verouderde sociale en vrije sector huurwoningen worden gesloopt en er geen of minder woningen voor teruggebouwd worden komen ook in aanmerking. Particulieren, gemeenten, bedrijven, stichtingen, corporaties en andere verhuurders kunnen subsidie aanvragen.

Zeeland telt per 1 januari 2021: 385.379 inwoners. Voor beleidsmakers is het belangrijk te weten hoe dit inwoneraantal zich zal ontwikkelen. Welke woningen moeten er in de toekomst gebouwd worden? En hoeveel scholen? In de Bevolkings- en huishoudensprognose maken we een reële inschatting voor de toekomst, op basis van de nieuwste cijfers.

Veel personen zijn op zoek naar snel beschikbare, tijdelijke en betaalbare woonruimte. Ze komen naar Zeeland voor werk, als statushouder of ze kunnen  niet meer in de eigen woning blijven. De reguliere woningmarkt voorziet onvoldoende in deze spoedvraag. Daar willen we verandering in brengen door flexwonen te stimuleren.


Bron-URL: https://www.zeeland.nl/ruimte/wonen

Links
[1] https://www.zeeland.nl/ruimte/bevolking
[2] http://intgwbp.zeeland.nl/PlanmonitorwonenOpb
[3] https://intgwbp.zeeland.nl/PlanmonitorwonenZVlOpb
[4] https://www.zeeland.nl/ruimte/wonen/flexwonen
[5] mailto:wonen@zeeland.nl