Zeeland
Published on Zeeland (https://www.zeeland.nl)

Home > Ruimte > Omgevingsbeleid

Omgevingsbeleid

Omgevingsplan 2018

Het Omgevingsplan Zeeland 2018 is het provinciaal beleidsplan voor de volle breedte van de fysieke leefomgeving. Het plan bevat beleid over economie, ruimte, mobiliteit, natuur, cultuur, water en milieu. Voortzetting van het voorgaande beleid was het uitgangspunt. Nieuw beleid is er onder meer voor de inrichting van de kustzone, energietransitie en klimaat-adaptatie. Het beleid is meer op hoofdlijnen beschreven en bouwt voort op de visie Zeeland 2040. Het Omgevingsplan 2018 geldt tot de inwerkingtreding van de Zeeuwse Omgevingsvisie 2021, waar nu aan wordt gewerkt. De datum van inwerkingtreding is 1-1-2022.

Milieueffectrapport Omgevingsplan (MER)

Bij het omgevingsplan is ook een milieueffectrapport (MER) opgesteld om een inschatting te maken van mogelijke milieueffecten om daar in de besluitvorming rekening mee te houden. Het MER gaat alleen in op de wijzigingen ten opzichte van het huidige beleid. Per deelgebied (kust en deltawateren, Sloegebied en Kanaalzone, stedennetwerk, landelijk gebied) is beoordeeld wat de huidige situatie is en wat het nieuwe omgevingsplan daar aan verandert.

Omgevingsverordening

Het Omgevingsplan 2018 bindt alleen de Provincie Zeeland zelf. Soms is doorwerking naar anderen gewenst. Waar nodig wordt het plan vertaald naar een verordening die juridisch doorwerkt op anderen. De omgevingsverordening [1] bevat provinciale regels over de fysieke leefomgeving die voor iedereen gelden. Dit zijn drie soorten regels:

  • voor burgers en bedrijven over vergunningplichten
  • voor de overheid om vergunningaanvragen te beoordelen
  • instructies over hoe gemeenten en waterschappen hun taken en bevoegdheden moeten uitoefenen

Deze regels zijn door Provinciale Staten vastgesteld en zijn een uitwerking van de omgevingswaarden die de Provincie Zeeland in de verordening kan opnemen. Tot n toe stonden deze nog in afzonderlijke verordeningen zoals: de milieuverordening, de verordening ruimte, de ontgrondingenverordening, de landschapsverordening en de grondwaterverordening.

Ter inzage en besluitvorming door Provinciale Staten

Het omgevingsplan 2018, de milieueffectrapportage en de omgevingsverordening lagen vanaf 26 april 2018 ter inzage. Er zijn 49 reacties ingestuurd. De reacties zijn gebruikt om het plan en de verordening te verbeteren. Provinciale Staten bespreken de reacties en de verbeterde versies in de commissie op 31 augustus 2018. Op 21 september 2018 is het nieuwe Omgevingsplan Zeeland 2018 en de Omgevingsverordening Zeeland 2018 vastgesteld.

Omgevingsplan 2012 – 2018

Het Omgevingsplan 2012 – 2018 bevat eenvoudig en helder beleid. Daarbij geeft de Provincie Zeeland kaders aan en maken de gemeenten afspraken over hoe die kaders in de eigen regio worden ingevuld.

Contact

Dhr. De Koning
0118 - 63 19 27
ew.de.koning@zeeland.nl [2]

omgevingsplan@zeeland.nl [3]

Met het beleid voor de fysieke leefomgeving draagt de Provincie bij aan een sterke economie, een goed woon- en werkklimaat en kwaliteit van het landelijk gebied. Vaak geeft de Provincie de kaders aan en vullen de gemeenten die kaders in de eigen regio in. Het beleid voor de fysieke leefomgeving is veelomvattend. Het gaat om onderwerpen als woningbouw, leefbaarheid, economie, natuur, milieu, water en bodem, wegen en vaarwegen, landschap.

Zeeland is omringd door water. Dat maakt onze provincie zo aantrekkelijk. Maar het vraagt ook om alert te blijven op de veiligheid en zorg te dragen voor de kwaliteit van het water. Met het waterbeleid draagt de Provincie Zeeland eraan bij dat het water schoon blijft, dat we bij hevige neerslag zo min mogelijk wateroverlast ondervinden en dat er voldoende zoet water is voor de landbouw. En samen met het Rijk zorgen we ervoor dat dijken en dammen voldoende veiligheid bieden én goed passen in het Zeeuwse landschap.

Op milieugebied heeft de Provincie een beperkt aantal taken. Voor veel milieuzaken zijn de gemeenten verantwoordelijk en geeft de Provincie de kaders aan.

Het beschermen, ontwikkelen en beheren van natuur en landschap zijn belangrijke taken van de Provincie. Met ons natuurbeleid willen we bereiken dat de bijzondere Zeeuwse natuur en het karakteristieke Zeeuwse landschap behouden blijven en beschikbaar zijn voor de bewoners en bezoekers van Zeeland. Hoe we dat aanpakken staat beschreven in het Omgevingsplan Zeeland, het Natuurbeheerplan Zeeland en in onze nieuwe natuurvisie. Het provinciale natuurbeleid bestaat uit zes pijlers.

Met het cultuurbeleid ondersteunt de Provincie culturele activiteiten en organisaties. Op dit moment zijn er geen subsidieprogramma's voor losse projecten. Wel kan de Provincie ondernemers en organisaties adviseren bij nieuwe initiatieven. Cultuur is datgene wat mensen bindt en onderscheidt. Het creëert samenhang, diversiteit en dynamiek. Cultuur is een kernwaarde bij de bepaling en beleving van de Zeeuwse identiteit. Cultuur is dan ook van iedereen; jong, oud, ziek of gezond, rijk of arm, inwoner of toerist.

De Provincie Zeeland heeft samen met de Noordzeekustgemeenten, natuur- en milieuorganisaties, toeristische belangenorganisaties, ZLTO, Rijkswaterstaat en het waterschap een Zeeuwse Kustvisie opgesteld. In de gezamenlijke visie staan de afspraken over wat er wel en niet kan aan de Zeeuwse kust. De visie is op 9 oktober 2017 door alle betrokken partijen ondertekend.

Zeeland bereikbaar en leefbaar houden. En vooral ook veiliger maken. Dat is het belangrijkste doel van het verkeersbeleid van de Provincie. In het Mobiliteitsplan Zeeland geven we aan hoe we dit doen.

Met de Economische Agenda wil de Provincie de economische kracht van Zeeland versterken. De huidige Economische Agenda 2017-2021 is digitaal uitgegeven.

 

Op 1 januari 2021 treedt de Omgevingswet in werking. In de Omgevingswet worden alle bestaande wetten die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving samengevoegd. In de bijbehorende omgevingsvisie legt de provincie al haar doelen en ambities voor de lange termijn vast. De onderwerpen die in de Omgevingsvisie aan de orde komen zijn divers. Denk daarbij aan wonen, landbouw en circulaire economie, maar bijvoorbeeld ook cultureel erfgoed, recreatie en leefbaarheid.


Bron-URL: https://www.zeeland.nl/ruimte/omgevingsbeleid

Links
[1] https://www.zeeland.nl/beleid-en-regelgeving/regelgeving?keyword=omgevingsverordening
[2] mailto:ew.de.koning@zeeland.nl
[3] mailto:omgevingsplan@zeeland.nl