Zeeland
Published on Zeeland (https://www.zeeland.nl)

Home > Verkeer en openbaar vervoer > Realisatie knooppunt Sloeweg > Knooppunt Sloeweg: vormgeving van de viaducten

Knooppunt Sloeweg: vormgeving van de viaducten

We bouwen in totaal drie viaducten voor het knooppunt Sloeweg waar het verkeer straks langs, onderdoor of overheen rijdt. Ieder viaduct heeft betonnen zijwanden die straks vanaf de weg goed zichtbaar zijn. De vormgeving van de viaducten is gebaseerd op de geschiedenis van de locatie [1].

Het havenknooppunt ligt in de oude Kraaijertpolder, vernoemd naar een zandbank wat in de monding van het Sloe lag. Het Sloe is een voormalig vaarwater tussen Walcheren en Zuid-Beveland. Zand en slib veranderden het Sloe steeds van vorm, net als de getijden in de Westerschelde. De Kraaijertpolder werd ingepolderd en van zand werd land gecreëerd.

Ribbeltjespatronen

Het ontwerp is gebaseerd op de beweging en de verandering van het zand. Zo kunt u in de verticale lijnen (reliëf) in de wanden de ribbeltjespatronen in het zand herkennen. Ook de wanden zijn 'zandkleurig'. De verticale lijnen zorgen voor een contrast met het horizontale Zeeuwse landschap.

Gewicht van tien auto’s

De zijkanten van een viaduct bestaat uit meerdere delen. De wanden zijn er voor het zicht en ter bescherming van het viaduct zelf. Deze lengte van de wanden verschilt per viaduct (50-100 meter lang). De wanden zijn steeds tweeëneenhalf meter breed en wegen tussen de 10 en 12 ton. Vergelijkbaar met het gewicht van tien auto’s.

Leuk weetje: De naam van het knooppunt, Drie Klauwen [2], is ook gebaseerd op de geschiedenis van deze plek. 

 

Ter hoogte van de dorpen Nieuwdorp en ’s-Heerenhoek komen de Sloeweg (N62), de Bernhardweg en de Westerscheldetunnelweg bij elkaar (havenknooppunt Vlissingen-Oost). Om de verkeersveiligheid en de doorstroming te verbeteren staan op deze locatie drie nieuwe viaducten: knooppunt Drie Klauwen. 

We bouwen in totaal drie viaducten voor het knooppunt Sloeweg. Een viaduct bestaat voor een deel uit beton. Afgelopen week namen een aantal collega’s én medewerkers van de gemeente Borsele een kijkje in de betonfabriek bij het maken van de eerste wanden van het viaduct.

Als u meer weet over de geschiedenis bekijkt u de omgeving met een andere blik. Dit geldt ook voor de historie van het kruispunt Sloeweg. In 2015 heeft De Heemkundige Kring De Bevelanden een historische naam bedacht voor dit knooppunt: Drie Klauwen. Lees het volledige verhaal en de legendes van de drie klauwen.

Door Ad Beenhakker van de Heemkundige Kring de Bevelanden

Het kruispunt Drie Klauwen vormt de verbinding tussen de Westerscheldetunnelweg en de Sloeweg. Waarom de Westerscheldetunnelweg zo heet is wel duidelijk, maar waar komt de naam Sloeweg vandaan?


Bron-URL: https://www.zeeland.nl/verkeer-en-openbaar-vervoer/realisatie-knooppunt-sloeweg/knooppunt-sloeweg-vormgeving-van-de

Links
[1] https://www.zeeland.nl/verkeer-en-openbaar-vervoer/realisatie-knooppunt-sloeweg/sloeweg-waar-komt-de-naam-sloeweg-vandaan
[2] https://www.zeeland.nl/verkeer-en-openbaar-vervoer/realisatie-knooppunt-sloeweg/de-legende-van-de-drie-klauwen