Zeeland
Published on Zeeland (https://www.zeeland.nl)

Home > Subsidie aanvragen > POP3; Niet-productieve investeringen water 2020

POP3-regeling 'Niet-productieve investeringen water', 2020

Momenteel is er geen openstelling voor deze regeling. De meest recente openstelling was van 3 februari 2020, 09:00 uur, t/m 24 februari 2020, 17:00 uur. De informatie op deze webpagina is daarom puur bedoeld voor informatie. 

Coronacrisis

De uitvoering van de verschillende maatregelen binnen het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) loopt gewoon door. Lees hier meer over in bijgaand nieuwsbericht.

POP3; Niet-productieve investeringen water 2020

Inleiding

De maatregel 'Niet-productieve investeringen, water' 2020 is erop gericht om dit soort investeringen (dat wil zeggen investeringen die geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van een bedrijf tot gevolg hebben) in het landelijk gebied te stimuleren. De investeringen moeten betrekking hebben op de (her)inrichting / transformatie en het beheer van het watersysteem voor landbouw-, water- en klimaatdoelen.

Voor wie is de subsidieregeling?

Subsidie op grond van deze openstelling kan alleen worden verstrekt aan:

  • landbouwers;
  • grondeigenaren;
  • grondgebruikers;
  • landbouworganisaties;
  • natuur- en landschapsorganisaties;
  • provincies;
  • waterschappen;
  • gemeenten;
  • samenwerkingsverbanden van bovenstaande partijen.

Waarvoor kan subsidie worden aangevraagd? 

Deze maatregel is gericht op niet-productieve investeringen, dat wil zeggen op investeringen die geen aanmerkelijke stijging van de waarde of rentabiliteit van een bedrijf tot gevolg hebben, in het landelijk gebied. De investeringen moeten betrekking hebben op de (her)inrichting / transformatie en het beheer van het watersysteem voor landbouw-, water- en klimaatdoelen. De investeringen dienen altijd een link te hebben met de landbouw

Welke voorwaarden gelden er?

Zie in de paragraaf hierboven. Het bedrag dat aan Europese middelen (ELFPO)
wordt opengesteld komt op in totaal 1.090.000 euro. Deze ELFPO-middelen dienen met eenzelfde bedrag aan nationale overheidsmiddelen aangevuld te worden.

Meer voorwaarden vindt u in het desbetreffende openstellingsbesluit:

  • Openstellingsbesluit Niet-productieve investeringen water, 2020 [1]

Wat is de maximale vergoeding?

Het subsidieplafond is 1.090.000 euro en dit bedrag bestaat volledig uit ELFPO middelen. De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten. De minimale subsidie bedraagt 250.000 euro. De te verstrekken subsidies mogen het subsidieplafond niet overschrijden.

Hoe vraag ik deze subsidie aan?

Indiening van projectvoorstellen verloopt via de website van de RvO.nl, via het POP3 Webportal. [2] Indienen kan van 3 februari 2020 tot en met 24 februari 2020.

Waarom deze subsidieregeling?

Het doel van deze subsidieregeling is om te stimuleren dat bedrijven in het landelijk gebied investeren in verduurzaming door middel van de (her)inrichting / transformatie van hun bedrijfsmatige activiteiten en het beheer van het watersysteem voor landbouw-, water- en klimaatdoelen.

Heeft u nog vragen over deze subsidieregeling? 

Neem dan contact op met Johan Wandel: jk.wandel@zeeland.nl [3] /  +31 6 2890 4059 [4].

Oproep:

Heeft u in het verleden gebruik gemaakt van de regeling 'Niet-productieve investeringen water' en wilt u laten zien wat u daarmee heeft kunnen realiseren? Maak ons deelgenoot van uw verhaal als inspiratie voor andere jonge landbouwers en stuur een mailtje naar Johan Wandel. [3]

We hebben in Zeeland veel te maken met Europese regels en wetgeving. Daarom is de Provincie Zeeland goed vertegenwoordigd in Brussel. Omdat Zeeland een grensregio met de provincies Oost- en West Vlaanderen is, stemmen we ons beleid af op gezamenlijke thema’s. Dat doen we in de Scheldemondraad. Voor bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen zijn er Europese subsidies die veel kansen bieden voor de Zeeuwse economie. Meer informatie over de diverse Europese subsidieprogramma’s kunt u onderaan deze pagina vinden.

Op deze pagina vindt u de subsidiemogelijkheden van de Provincie Zeeland en een overzicht van Europese subsidieregelingen. 

POP staat voor PlattelandsOntwikkelingsProgramma en is het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Het derde programma, POP3, is bedoeld voor het stimuleren van milieuvriendelijke manieren van produceren waarbij de landbouw wel concurrerend blijft.

Wat is LEADER?

LEADER is een onderdeel van het Europese programma voor plattelandsontwikkeling (POP3). Dit programma wordt uitgevoerd van 2015 tot en met 2020. LEADER heeft subsidie beschikbaar waarmee lokale (Zeeuwse) initiatieven en goede ideeën die de leefbaarheid op het platteland vergroten, ondersteund kunnen worden.

Lokale Actie Groep

De uitvoering van LEADER Midden- en Noord-Zeeland en LEADER Zeeuws-Vlaanderen ligt in handen van de Lokale Actie Groep (LAG). Dit zijn de mensen die u begeleiden in uw projectaanvraag. Beide regio's hebben hun eigen LAG. De LAG bestaat uit vertegenwoordigers van o.a. de sectoren landbouw, recreatie & toerisme, natuur, midden- en kleinbedrijf, duurzaamheid en overheid. De LAG geeft een zwaarwegend advies aan de Provincie over toekenning van een subsidie. 

De leden van de Lokale Actie Groep (LAG) Midden- en Noord-Zeeland zijn te vinden in bijgaand overzicht Wie is Wie LAG Midden- en Noord-Zeeland.

De leden van de Lokale Actie Groep (LAG) Zeeuws-Vlaanderen zijn te vinden in bijgaand overzicht Wie is Wie LAG Zeeuws-Vlaanderen.

Maak van jouw idee een project

Stap 1

Heb je een projectidee en je denkt dat het voldoet aan de selectiecriteria in het openstellingsbesluit (zie hieronder), dan kan je contact opnemen met de LEADER-contactpersonen. Er volgt een oriënterend gesprek en je krijgt informatie over de mogelijkheden van LEADER en andere subsidiemogelijkheden.

Stap 2

Daarna kan het projectidee voorgelegd worden aan de LAG. De LAG denkt mee bij het uitwerken van het idee naar een projectplan en brengt je eventueel met andere partners in het netwerk in contact.

Stap 3

Is het idee uitgewerkt tot projectplan, dan kun je via de provinciale website een aanvraag indienen bij RvO.nl (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). RvO toets of de aanvraag compleet is en of het voldoet aan de regelgeving van Europa. De LAG beoordeeld uw project op de inhoud en toetst of het plan voldoet aan de criteria in de LOS (Lokale Ontwikkelingsstrategie).

Stap 4

De adviezen van RvO en de LAG worden voorgelegd aan het college van GS (Gedeputeerde Staten). GS beslist of de subsidie wordt toegekend. Als je de brief van GS hebt ontvangen, kun je aan de slag met de uitvoering van je project!

Selectiecriteria Lokale Ontwikkelingsstrategie

De LAG toetst of het project bijdraagt aan één of meer thema's uit de LOS (Lokale Ontwikkelingsstrategie).

De thema's voor Midden- en Noord-Zeeland zijn:

  • levende landbouw (de sociale positie van de landbouw in de samenleving versterken in balans met de omgeving)
  • samenwerking in vrijetijdseconomie
  • initiatiefkracht van burgers

Meer informatie over de Lokale Ontwikkelingsstrategie Midden- en Noord-Zeeland:

- Lokale ontwikkelingsstrategie Midden- en Noord-Zeeland
- Video Leader Midden- en Noord-Zeeland

De thema's voor Zeeuws-Vlaanderen zijn:

  • (landbouw)producten uit Zeeuws-Vlaanderen
  • lerend werken
  • zorg voor de streek

Vrijetijdseconomie maakt deel uit van bovengenoemde thema's van Zeeuws-Vlaanderen.

Meer informatie over de Lokale Ontwikkelingsstrategie voor Zeeuws-Vlaanderen:

  • Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) Zeeuws-Vlaanderen
  • Aanvulling op de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) Zeeuws-Vlaanderen
  • Video Leader Zeeuws-Vlaanderen

Algemene selectiecriteria

Alle LEADER projecten dienen daarnaast te voldoen aan de volgende LEADER selectiecriteria:

  • Initiatief van onderop, draagvlak
  • Innovatief
  • Gebiedsgericht, meerwaarde voor Zeeland
  • Samenwerking
  • Overdracht van kennis en ervaring
  • Haalbaarheid
  • Value for money (‘waar voor je geld’, efficiënt)

Om welk gebied gaat het?

Heel Zeeland is LEADER-gebied. Voor deze regeling is LEADER Zeeland onderverdeeld in twee regio's: Midden- en Noord-Zeeland (Tholen en St. Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord- en Zuid-Beveland en Walcheren) en Zeeuws-Vlaanderen.

Wie kan een aanvraag indienen?

Iedereen uit het LEADER-gebied kan een aanvraag indienen, bijvoorbeeld:

  • Inwoners van het LEADER-gebied
  • (Groepen) ondernemers
  • Stichtingen en verenigingen
  • Dorpsraden
  • Belangenorganisaties
  • (Maatschappelijke) organisaties, etc.

LEADER-bijdrage

De LEADER-bijdrage is een financiële bijdrage van de Europese Unie. Dit is 30% van de eenmalige investeringskosten van je project. Naast de bijdrage van de EU moet een nationale overheid (gemeente, waterschap, provincie of Rijksoverheid) ook 30% van de eenmalige investeringskosten van het project aan cofinanciering beschikbaar stellen. Dit moet je zelf aanvragen. Daarnaast moet je als initiatiefnemer zelf 40% van de subsidiabele kosten inbrengen (bijvoorbeeld vanuit fondsen, sponsoring, lening of eigen middelen). Vanuit LEADER is geen geld beschikbaar voor de exploitatie (jaarlijkse kosten). Na de projectfase moet het initiatief zich zelf in stand kunnen houden.

Wil je weten welke Zeeuwse projecten al ondersteuning kregen van LEADER? Scroll dan wat verder naar beneden op deze webpagina.

Aan de slag!

Heb jij een projectidee? Bel of email een van de LEADER-contactpersonen Anne Schreurs, Johan Wandel of Marloes Slaakweg. Hun contactgegevens vind je onderaan deze webpagina.

Ook kun je meer informatie vinden op:

  • Netwerk Platteland
  • Regiebureau POP

Openstellingen LEADER:  u kunt zich alvast voorbereiden op de openstelling in mei 2021

Op dit moment is er geen subsidieopenstelling binnen het POP3-programma LEADER, maar in mei 2021 komt er alweer een nieuwe openstelling. Heeft u een idee dat aansluit bij één of meer thema’s uit de Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) neemt u dan contact op met een van de LEADER-contactpersonen onderaan de pagina. Zij kunnen u informeren over de regeling en alvast een oriënterend intakegesprek met u inplannen.

De meest recente (verlengde) openstelling was van 10 december 2018 tot 31 december 2020. Meer informatie over die openstelling vindt u onder het tabblad 'Vorige openstelling' onderaan deze webpagina. 

Deze projecten kregen ondersteuning van LEADER Midden- en Noord-Zeeland en LEADER Zeeuws-Vlaanderen:

  • Goedgekeurde projecten LEADER Midden- en Noord-Zeeland juli 2020
  • Hier vindt u een interactieve kaart voor Midden- en Noord-Zeeland, waarop de goedgekeurde projecten staan. Klik op een cijfer in de projectlijst (dus in de lijst ónder de kaart), dan wordt u doorgestuurd naar meer informatie over het desbetreffende project. 
  • Goedgekeurde projecten LEADER Zeeuws-Vlaanderen juli 2020
  • Goedgekeurd samenwerkingsproject LEADER Zeeuws-Vlaanderen
  • Hier vindt u een interactieve kaart voor Zeeuws-Vlaanderen, waarop de goedgekeurde projecten staan. Klik op een cijfer in de projectlijst (dus in de lijst bóven de kaart), dan wordt u doorgestuurd naar meer informatie over het desbetreffende project.

Na toekenning van de subsidie

Hoe een en ander in zijn werk gaat als er eenmaal subsidie is toegekend, ziet u in onderstaande powerpointpresentatie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). In de presentatie wordt ingegaan op de procedure rondom subsidieverlening en administratieve afhandeling hiervan.

  • Presentatie van de RVO 'na toekenning van de subsidie'

Ook op onze webpagina voor POP3 vindt u veel informatie over het traject na toekenning van de subsidie. Scroll helemaal naar beneden naar het desbetreffende hoofdstuk.

Contactgegevens

  • Anne Schreurs (maandag t/m donderdag): 06-2572.6519 / a.schreurs@zeeland.nl
  • Johan Wandel (maandag en dinsdag): 06-2890.4059 / jk.wandel@zeeland.nl
  • Marloes Slaakweg (maandag, woensdagochtend, donderdag): 06-2112.4807 / m.slaakweg@zeeland.nl

Bron-URL: https://www.zeeland.nl/subsidie-aanvragen/pop3-niet-productieve-investeringen-water-2020

Links
[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2020-482.html
[2] https://www.pop3-webportal.nl/mijn/
[3] mailto:jk.wandel@zeeland.nl
[4] tel:+31 6 2890 4059