Aan de rand van Oostkapelle vind je Ons Buiten. Het campingpark ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. “Het einddoel van dit 10-jaren plan is een landschappelijk campingpark met zoveel mogelijk biodiversiteit, gebaseerd op permacultuur.” zo vertellen Gabriel Coppoolse en Dagmar Thomys van Ons Buiten. “Dat houdt in dat er vooral vaste planten worden toegepast, waaronder veel eetbare exemplaren. Het wordt een waar voedselbos!” Niet alleen de campinggasten, maar juist ook de lokale bewoners kunnen straks in het voedselbos terecht.

De uitwerking van de plannen

Aan de doorontwikkeling van Campingpark Ons Buiten lag een duidelijke wens met betrekking tot meer natuur en verdere verduurzaming ten grondslag. De blauwdruk van hoe dit gerealiseerd moest worden lag feitelijk al klaar. Zo waren de verbouwingsplannen, om van het zwembad een waterspeelpark te maken, zo’n twee jaar geleden gereed om uitgevoerd te worden. Echter in gesprekken met de adviseurs van Facet (adviesbureau in Leisure Leefstijlen) werd het Gabriel en Dagmar duidelijk dat het verstandig was om de toekomstvisie die zij voor het park hadden verder uit te werken. De plannen die op stapel stonden werden nader onder de loep genomen en, met de doelgroep keuze in het achterhoofd, in de juiste volgorde van uitvoering gerangschikt. De gesprekken met Facet en hun ervaring waren hierbij goud waard, zo blijken nu de puzzelstukjes een voor een op hun plek te vallen en de veranderingen volgens een overzichtelijk stappenplan realiseerbaar te zijn tussen de toeristenseizoenen in.

Op dit moment wordt er volop gebouwd aan een kleinschalig sauna- en wellnesslandschap. Dit sluit straks mooi aan op de thematiek van de natuurspeeltuin die reeds eerder werd gerealiseerd. Ook hier staan ruimte voor rust, natuur en eigen invulling centraal. De speeltuin biedt, naast speeltoestellen, vooral speelaanleidingen in de natuurlijke vormgeving, met heuveltjes en het vele – eetbare- groen. Hiermee worden de creativiteit van de bezoekers gestimuleerd, nieuwe ervaringen opgedaan en jong en oud in beweging gebracht.

Aanpassingen in de horecafaciliteiten zijn al eerder doorgevoerd. Zo is de snackbar gesloten en heeft het restaurant een gezellige huiskamerfunctie gekregen met een selfservice concept. “En gasten die graag uit eten willen, die verwijzen we met plezier naar een van de fijne horecagelegenheden die het dorp rijk is.”, aldus Dagmar. “Zo werken wij graag met andere bedrijven en ook op het gebied van welzijn wordt de samenwerking gezocht met lokale organisaties.”

Stap voor stap wordt het gehele campingpark aangepakt in de komende jaren. De kampeerplaatsen worden allemaal uniek, er komt meer ruimte voor natuur en de eetbare beplanting zal over het gehele terrein worden doorgevoerd. Een omgeving waarvan niet alleen de verblijfsgasten, maar ook de bewoners van de omgeving het hele jaar door kunnen genieten.

Een zoekkaart voor eetbare beplanting

De aanleg van de natuur op het terrein wordt gerealiseerd onder begeleiding van landschapsarchitect Jos Willemsen. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de inrichting van het speelterrein en de keuze van planten. “We willen geen bordjes plaatsen bij de planten, want dit zou als drempel kunnen worden ervaren om er echt van te eten. Daarom hebben we een zoekkaart ontwikkeld”, zo licht Gabriel toe. “Op de zoekkaart staat aangegeven welke planten te vinden zijn op ons campingpark, voorzien van een uitleg. Elke gast ontvangt bij aankomst een exemplaar, met de uitnodiging te plukken en te proeven van wat ons voedselbos te bieden heeft.”

Met het idee om een zoekkaart te maken, en zo de gasten van het campingpark op een actieve manier kennis te laten maken met de eetbare vegetatie, liepen Gabriel en Dagmar al even rond. In gesprek met de makelaars van Gezond in Zeeland kregen zij de stimulans om het idee tot uitvoering te brengen, expertise in te schakelen en het ontwerp te laten maken. De ontvangen innovatievoucher voor dit initiatief werd hierbij dankbaar als aanvulling ingezet.

Campingpark Ons buitenPatrick Vader makelaar GiZ Gezond bewegen

“Het geheim achter een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Het mooie aan het initiatief van campingpark "Ons Buiten" is dat zij de directe omgeving gebruiken om ook de verbinding tussen inwoners en toeristen te stimuleren. Ze gebruiken hiermee de Zeeuwse Natuur als ingrediënt voor ontmoeting en gezondheid.”

Patrick Vader
Makelaar Gezond bewegen